Városlista
2024. szeptember 9, hétfő - Ádám

Hírek

2015. Január 22. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az ürge lett az év emlőse

Az ürge lett az év emlőse

Már második alkalommal hirdeti meg az „év emlőse” rendezvénysorozatot a VADONLESŐ Program. Céljuk, hogy minden évben más és más őshonos emlősállatunkra hívják fel a figyelmet - ezzel is segítve a fajok megismerését, valamint hatékonyabb védelmét. Idén az év emlőse a fokozottan védett ürge (Spermophilus citellus), természetvédelmi értéke 250 ezer forint - tette közzé a Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája.

Az ürge Európa keleti, délkeleti rövidfüvű pusztáin elterjedt kisemlős, tőlünk nyugatabbra valamint északabbra már csak töredék-, vagy mesterségesen visszatelepített állományai találhatóak. Európai szinten ránk hárul az a természetvédelmi feladat, hogy az ürgepopulációk fennmaradását hosszú távon is biztosítsuk.

Az év emlőse rendezvénysorozatunk keretében nem csupán a figyelmet szeretnénk erre a különösen értékes emlősünkre iránytani, hanem gyakorlati védelmüket szorgalmazó, elterjedésüket részletesebben felderítő programokat is indítunk országszerte. A legelők, kaszálók és füves repülőterek (mely utóbbiak gyakran jelentős ürgeállományt rejtenek) ürgebarát kezelésének elerjesztésével biztonságosabb fennmaradásukat szorgalmazzuk.

Emellett terveink között szerepel, hogy kortárs költőink felkérésével a magyar irodalom új „ürge versekkel” gazdagodjon, lesz gyerekek számára rajz- valamint glosszaíró verseny is. A tavalyihoz hasonlóan az éves programsorozatot novemberben újra egy gálaműsorral zárjuk.

Az „év emlőse az ürge” rendezvénysorozat kezdeményezője a VADONLESŐ Program, támogatói a Földművelésügyi Minisztérium, a nemzetipark-igazgatóságok, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Emlősvédelmi Szakosztálya, valamint a Fővárosi Állat- és Növénykert.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 08. 06:53, vasárnap | Belföld

Miskolc leendő polgármestere: újjáépítjük a Barlangfürdőt

Újjá fogjuk építeni a Miskolctapolcai Barlangfürdőt - mondta szombaton Miskolc megválasztott, október elején hivatalba lépő polgármestere a pénteken kigyulladt barlangfürdőnél tartott sajtótájékoztatóján.

2024. Szeptember 08. 06:50, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor: a gazdasági semlegesség hoz sikert

Gazdasági sikert Magyarországon a gazdasági semlegesség hoz majd – jelentette ki a miniszterelnök szombaton a Somogy vármegyei Kötcsén újságíróknak nyilatkozva.

2024. Szeptember 07. 07:56, szombat | Belföld

Orbán Viktor: az EU békeprojekt, és most háború van Európában

2024. Szeptember 07. 07:55, szombat | Belföld

Tűz a Miskolctapolcai Barlangfürdőnél - Sikerült megfékezni a lángokat

Sikerült megfékezni a lángokat a Miskolctapolcai Barlangfürdő tetőszerkezetén, amely pénteken este gyulladt ki -