Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Július 15. 07:13, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress

Becsődölhet az USA?

Becsődölhet az USA?

Az amerikai pénzügyminiszter tájékoztatása szerint mindössze augusztus 2-ig van fedezet a szükséges kiadások finanszírozására. A helyzet súlyos, de a politikusok mégsem tudnak dönteni a megoldásról.

Ha a döntéshozók nem lépnek, akkor a hitelminősítők fognak akcióba lendülni: egy leminősítés katasztrofális következményekkel járhat.

Immáron harmadik napja eredménytelenek a tárgyalások a képviselőház tagjai és Barack Obama amerikai elnök között. A határidő egyre jobban sürget: augusztus 2. előtt meg kellene állapodni az adósságplafon – jelenleg 14,3 ezer milliárd dollár – emeléséről, különben kifogy a tartalék a kincstárból. A hangulat feszült: a legutóbbi tárgyaláson az elnök egyszer csak felállt, és elment.

Eric Cantor, a republikánusok második embere nem elégedett az ajánlattal, elmondta: Obama először még egy 4000 milliárd dolláros kiadáscsökkenésről, „nagy alkuról” beszélt, de tegnap mégis egy 1400 milliárdos ajánlattal állt elő. A republikánusok azt sem tudják elfogadni, hogy a szükséges összeget nem csak a kiadások csökkentésével teremtenék elő, hanem adóemeléssel is. Ez utóbbi véleményük szerint veszélyeztetné a gazdaságot. Cantor közölte: csak akkor tudják támogatni a javaslatot, ha az minimum 2400 milliárdos kiadáscsökkenést tartalmaz.

Az is rontja a hangulatot, hogy a Moody's kezdődő vizsgálatával immár az összes nagy hitelminősítő az adósosztályzat rontásával fenyegeti az Egyesült Államokat. Ha az amerikaiakat leminősítik, az globálisan rontaná a piacok helyzetét: még mi, magyarok is megéreznénk a bajt. Ben Bernanke, az USA jegybankjának elnöke a piacokat nyugtatta: ha nem lesz megállapodás a hitelplafon emeléséről, akkor hazája először az adósságait fizeti vissza.

Demokrata párti források azt mondják, Obama péntekig adott határidőt arra, hogy körvonalazódjon a leendő egyezség, és a következő lépések iránya - tájékoztatott a köztévé.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: dollár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.