Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2012. Július 16. 09:55, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Belga lap: az iraki Bászrában többszörösére nőtt a rákos megbetegedések száma

Belga lap: az iraki Bászrában többszörösére nőtt a rákos megbetegedések száma

Kilenc évvel az amerikaiak iraki inváziója után Bászrában megháromszorozódott a rákos megbetegedések száma. Nincsenek hatásos kezelések, nem indult vizsgálat a jelenség okainak megállapítására, és az orvosoknak megtiltják, hogy beszéljenek róla - írja a belga De Standaard napilap hétfői internetes kiadása.

A lap idézi Jenan Gálib Haszánt, a bászrai rákközpont vezetőjét, aki elsőként fordult a nyilvánossághoz a megbetegedések számának állandó, aggasztó megugrása miatt. Az orvos arról számolt be, hogy minden hónapban 10-12 új rákos esetet jelentenek a gyermekek körében, továbbá feltűnően sok a súlyos rendellenességgel születő csecsemő.
A hatóságok nem indítanak vizsgálatot, így nehéz felderíteni az okokat. Mivel különösen sok a leukémiában és csontvelőrákban megbetegedettek száma, radioaktív sugárzásra gyanakszanak, amit összefüggésbe hoznak azzal, hogy Bászrára alacsony dúsítású fokú uránt tartalmazó bombákat dobtak le.
Tudományosan nem bizonyított, hogy ez a fajta uránium rákot okozhat. Ugyanakkor már 2003-ban is figyelmeztették az amerikai katonákat, hogy kerüljék a bombázott helyszíneket. Bászrában sok a kilőtt, elhagyott páncélos, különösen a szegények lakta környékeken található nagy számú roncs.
Dzsavad al-Ali gyermekorvos - aki ugyancsak rákspecialista - a belga lapnak elmondta: a kórház vezetése tiltja, hogy nyilatkozzanak a rákos megbetegedésekről. Amennyiben kimutatnák, hogy az alacsony dúsítású urániumot tartalmazó páncélzat rákkeltő, akkor felmerülhet a britek és amerikaiak felelőssége, és kártérítést követelhetnek tőlük. Az orvos szerint a bagdadi vezetés ezt ugyanakkor el akarja kerülni, érdeke ugyanis a jó viszony fenntartása.
Huszám Szalih gyerekorvos a pontos adatok hiányára utalt. A kórházak ismerik ugyan saját pácienseik adatait, de a statisztikákat nem összesítik, és "még azt sem tudják, mennyi Bászra lakossága". Szalih felhívta a figyelmet a fogyatékos újszülöttek számának növekedésére, és úgy vélte: a hatóságokat ez még a rákos betegségeknél is kevésbé izgatja. A következmény: sok orvos távozott, vannak, akik a kilátástalan helyzet miatt Iraknak is hátat fordítanak.
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120715_00223782

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.