Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Március 05. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Biden: Obama nem blöfföl Iránnal

Biden: Obama nem blöfföl Iránnal

Barack Obama amerikai elnök nem blöfföl, amikor azt állítja: végszükség esetén kész katonai erőt alkalmazni annak megakadályozására, hogy Irán atomfegyverhez jusson - jelentette ki Joe Biden amerikai alelnök hétfőn Washingtonban a legbefolyásosabb amerikai Izrael-barát lobbiszervezet éves konferenciáján.

Az alelnök az Amerikai-Izraeli Közügyek Bizottsága (AIPAC) elnevezésű szervezet tanácskozásán hangoztatta, hogy Washington még mindig a diplomáciai megoldás híve, de - mint fogalmazott - annak a lehetőségnek az "ablaka" már záródik. Ugyanakkor óva intett az elhamarkodott fellépéstől és rámutatott, hogy a katonai beavatkozás előtt minden más lehetőséget ki kell meríteni, és ahhoz előzetesen el kell nyerni a nemzetközi közösség támogatását.
Biden kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak érdekében áll Izrael védelme és hogy a zsidó állam legitimitásának kérdéséről Washington nem hajlandó tárgyalni.
"A szavak önmagukban nem állítják meg Iránt. A szankciók nem állítják meg Iránt. A szankciókat világos és hiteles katonai fenyegetéssel kell párosítani" - jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az AIPAC-tanácskozáshoz intézett videóüzenetében.
Az izraeli kormányfő szerint Teherán csak arra használja a nemzetközi tárgyalásokat, hogy időt nyerjen nukleáris programjának folytatásához.
Netanjahu ígéretet tett rá, hogy az elkövetkező napokban, a koalíciós egyeztetések nehézsége ellenére is, megalakítja "erős és stabil" új kormányát, amely "meleg fogadtatásban" részesíti majd Izraelben Barack Obama elnököt.
Barack Obama a tervek szerint március 20. és 22. között látogat majd el Jeruzsálembe és Rámalláhba. Elnöki minőségében először keresi fel Izraelt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -