Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. December 02. 08:57, hétfő | Helyi
Forrás: Katasztrófavédelem

Biztonságban az ünnepek idején is

Biztonságban az ünnepek idején is

A hétvégén megkezdődik a négy héten át tartó adventi időszak. Ilyenkor a hagyományoknak megfelelően sok otthonban gyújtják meg az adventi koszorú gyertyáit.

A karácsonyi időszakban is sok gyertyát és mécsest használnak díszítésként, de ezek nem megfelelő használata könnyen vezethet balesethez vagy tűzesethez. A statisztikák azt mutatják, hogy az ünnep idején megemelkedik a lakástüzek száma, sokan ugyanis felügyelet nélkül hagyják az égő mécseseket.

Az elmúlt években folyamatosan csökkent a téli ünnepekhez kapcsolódó tűzesetek száma, átlagosan 20-30 alkalommal riasztották a tűzoltókat adventi koszorú és karácsonyfa tüzéhez. Mivel a téli időszakban többet tartózkodunk otthon, a zárt helyiségekben, lakóépületekben megemelkedik a tűzesetek száma is (például szemétledobókban égő cigarettacsikkek, vagy pirotechnikai eszközök erkélyen történő használatából adódóan).

Az ünnepi időszak tűzeseteinek kiváltó oka leggyakrabban az, hogy az égő mécseseket vagy gyertyákat gyúlékony anyag közelében helyezik el, a keletkező lángok a különböző textíliákon, függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire. Az adventkor használatos koszorúk, amelyek jellemzően könnyen éghető anyagokból készülnek, szintén nagy odafigyelést igényelnek. A koszorún elhelyezett gyertyákat csak felügyelet mellett égessük, mielőtt a helyiségből kimegyünk, azokat oltsuk el.

A lakástüzek, illetve az azokból fakadó tragédiák elkerülhetőek a meggyújtott gyertyák helyének körültekintő megválasztásával. Minden esetben fontos éghetetlen anyagú alátétet használni, ezzel ugyanis megakadályozható, hogy a mécses, vagy a gyertya átforrósítsa a környezetét. Célszerű azok közeléből minden gyúlékony anyagot eltávolítani, emellett figyelni kell arra is, hogy a mécsest, gyertyát stabil helyre rakjuk, hogy ne dőlhessen fel, és ne eshessen le.

A karácsonyfatüzek többségét a felügyelet nélkül hagyott gyertyák, csillagszórók, esetenként a működésben lévő, elektromos árammal működő lámpafüzérek helytelen, vagy ellenőrzés nélküli használata okozhatja. Csillagszórót, díszgyertyát a karácsonyfán csak felnőttek gyújtsanak meg. Mielőtt a helységet elhagyják, a gyertyákat oltsák el, a csillagszóró maradványát távolítsák el a fáról. Javasoljuk, hogy csak a magyar érintésvédelmi előírásoknak megfelelő elektromoslámpa-füzéreket használjanak. A rossz minőség termékek nemcsak az áramütés lehetősége miatt veszélyesek, hanem az ezeknél esetleg bekövetkező rövidzárlat is okozhat tüzet. A lámpafüzéreket éjszakára, vagy hosszabb távollét idejére se hagyják bekapcsolva. Amennyiben a karácsonyfán nyílt lánggal működő díszeket alkalmaznak, a fát ne helyezzék függöny közelébe és lehetőség szerint rögzítsék.

Ha mégis bekövetkezik a baj, azonnal hívjuk a katasztrófavédelem műveletirányítási központjait a 105-ös hívószámon!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.