Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Június 21. 15:08, kedd | Külföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Botrányosnak nevezte az üzemanyag várható drágulása körül kialakult helyzetet a szlovén kormányfő

Botrányosnak nevezte az üzemanyag várható drágulása körül kialakult helyzetet a szlovén kormányfő

Botrányosnak nevezte hétfőn Robert Golob szlovén kormányfő az üzemanyag várható drágulása körül kialakult helyzetet.

A keddi áremelkedés előtt az emberek megrohamozták a benzinkutakat, ami országszerte ellátási problémákhoz vezetett. Ljubljana spekulációt lát háttérben.

"Szerintem ez minden szempontból botrány" - mondta Golob, megjegyezve, hogy a kereskedőknek előre kellett volna látniuk a kereslet növekedését, és jobban fel kellett volna rá készülniük.

"Ügyelni kellett volna arra, hogy ne fogyjon el az üzemanyag országszerte egyszerre" - fogalmazott.

Úgy vélte: a helyzettel előre lehetett számolni, és megfelelő lépéseket lehetett volna tenni.

Golob jelezte: még várja a piaci ellenőrök jelentését, akik megvizsgálták, hogy a kiskereskedők betartották-e a jelenlegi árszabályozást, valamint ellenőrizték az eladásokat és készleteket, továbbá a fogyasztóvédelmi előírásokat.

Luka Mesec munkaügyi miniszter szerint spekulációról van szó, és az üzemanyag-kiskereskedők szándékosan nem akartak üzemanyagot eladni az áremelés előtt.

"Ez azt jelenti, hogy a válságot a saját profitjuk növelésére használják fel, és az embereket szegénységbe taszítják, hogy pénzt kereshessenek a krízis idején" - húzta alá.

Hozzátette: ez nem csak tisztességtelen, hanem erkölcsileg is helytelen, és "a legszigorúbb büntetést" kell kapniuk a spekulánsoknak.

A hétvégén megnőtt a kereslet az üzemanyagok iránt, miután a kormány a múlt héten úgy döntött: június 21-től megszünteti az árszabályozást, amely szerint az 95-ös benzin kiskereskedelmi árát 1,560 euróban, nagykereskedelmi árát 1,540 euróban, a dízel üzemanyag kiskereskedelmi árát 1,668 euróban, nagykereskedelmi árát 1,648 euróban határozta meg. Ehelyett az autópályákon kívüli töltőállomásokon rögzítik a kiskereskedői árrést, míg az autópályákon teljesen liberalizálják a díjszabást.

Ennek a következménye az lett, hogy vasárnap üzemanyagellátási problémák léptek fel az országban. Voltak benzinkutak, amelyek hétfőn már ki sem nyitottak.

A kereskedők azzal védekeztek, hogy az üzemanyag iránti kereslet jóval meghaladta a hosszú távú napi átlagot, ez pedig egyes kutaknál hiányhoz vezetett. A kormány azonban spekulációt lát a háttérben, és ellenőröket küldött a terepre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.