Városlista
2024. szeptember 13, péntek - Kornél

Hírek

2014. Július 05. 17:59, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Budapest Pride - Elindult a felvonulás az Alkotmány utcából

Budapest Pride - Elindult a felvonulás az Alkotmány utcából

Elindult a 19. Budapest Pride, a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösség hagyományos fesztiválja keretében szervezett felvonulás szombaton délután az Alkotmány utcából. Mivel több helyen is megpróbáltak ellentüntetők bejutni a rendezvényre annak kezdetekor, a rendőrök több környező utcát lezártak az V. kerületben, és megerősítették jelenlétüket.

A Szivárvány Misszió Alapítvány által szervezett menet a tervek szerint az Andrássy úton keresztül a Városligetbe tart, ahol a meghívott szónokok felszólalnak.
A tömeg az Alkotmány utcának a Vadász utca és a Honvéd utca közötti részét töltötte meg az induláskor. A menettel három, lufikkal feldíszített kamion megy végig az útvonalon. A résztvevők szivárványos zászlókat lobogtattak és napernyőket tartottak, sokan még a mentőautókra is szivárványos luficsokrokat aggattak.
Az MTI tudósítói MSZP-jelvényt és Együtt-zászlót is láttak a tömegben. A helyszínen látták Lendvai Ildikó volt MSZP-elnököt és Fodor Gábort, a Magyar Liberális Párt elnökét.
A résztvevők azoknak az országoknak a zászlóit is lengették, amelyek budapesti nagykövetségei támogatásukról biztosították a rendezvényt. Az MTI tudósítói amerikai résztvevőket is láttak a rendezvényen, valamint családokat, idősebbeket, fiatalokat egyaránt láttak a tömegben.
Milanovich Dominika, a Budapest Pride sajtószóvivője a felvonulás előtt tartott beszédében azt mondta, egyenlő jogokat követelnek most és minden nap.
Úgy fogalmazott: nem hagyják, hogy a politikusok személyes preferenciái határozzák meg, mi számít családnak.
"Olyan országban szeretnénk élni, ahol a gyűlöletkeltő politizálást felváltja a partnerség és az együttműködés" - hangsúlyozta Milanovich Dominika.
A menet indulása előtt, az Alkotmány utca és a Kossuth Lajos tér találkozásánál, "A család nevében" facebook-csoport által szervezett tüntetés résztvevői közül mintegy ötvenen, Orosz Mihály Zoltán (független) érpataki polgármester vezetésével átvonultak Honvéd és a Kálmán Imre utca sarkához, a Pride-felvonulás egyik bejáratához. Szidalmazták a felvonulásra érkezőket, többször azt skandálták, "mocskos buzik", erre válaszul többen azt kiabálták, hogy "mocskos nácik".
A helyszínre a kiabálásokat követően néhány perccel több rendőrautót vezényeltek.
Az érpataki polgármester a szervezőkkel tárgyalt, azt mondta, hogy politikai szabadságjoga bejutni a felvonulásra. A csoportot végül nem engedték be a lezárt területre, sőt a rendőrök az egész bejáratot lezárták.
A kordonon kívül, szintén a Kálmán Imre utcánál egy fekete ruhát viselő csoport, több tucat ember szintén szidalmazta a Pride-felvonulásra érkezőket, és petárdákat robbantottak. Többen közülük kapucnit húztak a fejükre.
A Hold utca és a Kálmán Imre utca kereszteződését a rendőrség körbezárta, és az ott tartózkodó mintegy 40-50 fekete ruhás tiltakozót elkezdték igazoltatni.
A vonulás kezdete előtt Novák Előd, a Jobbik alelnöke és segítője egy "A ház nem kér a deviáns propagandából" feliratú molinót akasztott ki az országház egyik erkélyére.
Az idei fesztivál jelmondata a "Budapest Pride 365: most és minden nap". A szervezek tájékoztatása szerint ezzel azt akarják üzenni, hogy az LMBTQ emberek egyenjogúságának ünnepe nem korlátozódhat egy napra, olyan társadalmi környezet szükséges, ahol az LMBTQ-emberek az év minden napján felvállalhatják szexuális orientációjukat.
Előzőleg több politikai párt, jogvédő és társadalmi szervezet biztosította támogatásáról az LMBTQ-közösség törekvéseit és többen jelezték, hogy képviseltetik magukat a felvonuláson. Üdvözölte a fesztivált a Demokratikus Koalíció, a Lehet Más a Politika, a Magyar Liberális Párt; utóbbiak azt is jelezték, hogy képviselői részt vesznek a felvonuláson. Közben 20 állam budapesti nagykövetsége közleményben tudatta, hogy támogatja a Budapest Pride-ot. Tizenhat uniós tagállam mellett az Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Izrael és Norvégia képviselete.
Az MSZP arra kérte a főváros rendőrkapitányát, hogy a rendőrség szavatolja a felvonulók békés joggyakorlását és a főváros polgárainak háborítatlanságát.
Ugyanakkor a Jobbik úgy nyilatkozott, hogy a többségi társadalommal szembeni provokációnak tartja a Budapest Pride-ot.
A Pride a felvonulás után piknikkel zárul a Városligetben. Ott a tervek szerint beszédet mond Ulrike Lunacek, az Európai Parlament LMBT Intergroupjának tagja, Gulyás Márton, a Krétakör ügyvezetője, a Humán Platform aktivistája, Svetlana Zakharova orosz LMBTQ-aktivista és Milanovich Dominika, a Budapest Pride sajtószóvivője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 12. 11:42, csütörtök | Belföld

Elkészült a Kőröshegyi völgyhíd karbantartása

A tervezetthez képest 5 nappal korábban végeztek a saruk cseréjével a Kőröshegyi völgyhídon.

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek megnyitása

Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek első három csoportjának megnyitása még hazánk idei soros elnökségi időszaka alatt

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

ingatlan.com: másfél évtizedes rekordot döntött az új lakások kínálata

Adataik szerint szeptember közepén több mint 8100 új lakást, és házat kínáltak eladásra az országban, ami másfél évtizede nem látott szintet jelent.

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

EU-elnökség - Kovács Zoltán: logisztikai kihívások, ambiciózus magyar program

A magyar EU-elnökség hatalmas logisztikai kihívást jelent, miközben a kormány ambiciózus programot szeretne megvalósítani ebben a fél évben. Erről Kovács Zoltán államtitkár beszélt kedden Budapesten egy rendezvényen.