Városlista
2024. július 26, péntek - Anna, Anikó

Hírek

2012. Szeptember 19. 10:47, szerda | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia az MTI tudósítója jelenti

Bűncselekménynek számít Olaszországban a náci karlendítés

Bűncselekménynek számít Olaszországban a náci karlendítés

Bűncselekménynek ítélte meg az olasz legfelsőbb bíróság a fasiszta karlendítést, abban az esetben, ha ezt a fasizmust vagy a nácizmust éltető jelszavak kísérik.

Az olasz igazságszolgáltatás hét év alatt döntött arról, hogy bűncselekménynek számít-e vagy sem az előrelendített jobb karral történő köszöntés.
Végül a legfelsőbb bírói testület mondta ki, hogy bűncselekményt követett el az az ötven éves olasz férfi, aki 2005-ben, egy Firenzében rendezett szélsőjobboldali találkozón jobb karját mereven a magasba lendítette, Benito Mussolini fasiszta vezér tipikus karmozdulatát utánozva - írta az olasz sajtó.
A férfit az újfasiszta találkozót ellenőrző rendőrök jelentették fel. A fasizmus dicsőítése egy 1952-es olasz törvény értelmében 18 hónaptól 4 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtandó.
A bírósági ítélet hangsúlyozta, hogy a szóban forgó karlendítés akkor számít bűncselekménynek, ha a fasizmust vagy nácizmust éltető jelszavak kísérik.
E kitétel nélkül többeket le lehetne tartóztatni - jegyezték meg az újságok arra emlékeztetve, hogy a mussolinis karlendítés egyáltalán nem ritka Olaszországban.
Paolo Di Canio, a Lazio labdarúgócsapat volt kapitánya 2007-ben jobb karját előrelendítve üdvözölte a Lazio szurkolóit Livornóban. Gianni Alemanno, Róma jobboldali főpolgármesterének szavazói karlendítéssel ünnepelték a politikus 2008-as választási győzelmét. Michela Brambilla, Silvio Berlusconi kormányának volt idegenforgalmi minisztere 2009-ben karlendítéssel szalutált az olasz csendőrség ünnepén.

Címkék: Olaszország-jog

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 25. 07:31, csütörtök | Külföld

A generációváltás szükségességével magyarázta visszalépését Joe Biden

A generációváltás szükségességével magyarázta visszalépését az elnökjelöltségtől Joe Biden amerikai elnök a nemzethez intézett szerdai beszédében.

2024. Július 24. 08:02, szerda | Külföld

Folytatódik az Etna kitörése, lezárták Catania repülőterét

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.

2024. Július 23. 08:14, kedd | Külföld

Josep Borrell: elfogadhatatlan a magyar vád, amely szerint az EU a háborút pártolja

Teljes mértékben elfogadhat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azon vádja, hogy az Európai Unió a háborút pártolja - jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben hétfőn.

2024. Július 22. 07:55, hétfő | Külföld

Joe Biden visszalépett az elnökjelöltségtől és Kamala Harrist támogatja új jelöltként

Joe Biden amerikai elnök visszalépett az elnökjelöltségtől, és alelnöke, Kamala Harris elnökjelöltségét támogatja.