Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2013. Február 14. 07:15, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Csaknem hetven alsóbbrendű út vált járhatatlanná a hóátfúvások miatt

Csaknem hetven alsóbbrendű út vált járhatatlanná a hóátfúvások miatt

FOLYAMATOSAN FRISSÍTVE!

Hóátfúvások miatt csaknem hetven alsóbbrendű út vált járhatatlanná az országban, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkagépei napok óta megállás nélkül dolgoznak, elzárt település nincs - közölte a társaság csütörtök hajnalban az MTI-vel.

A közlemény szerint a társaság munkagépei és szakemberei szerda hajnaltól folyamatosan dolgoznak a hóátfúvásokkal érintett térségekben a Nyugat-Dunántúlon.
A megfeszített munkák ellenére kora reggelre az Útinform összesítése szerint Győr-Moson-Sopron megyében 35, Zala megyében 9, Vas megyében 19, Veszprém megyében 6 alsóbbrendű út vált járhatatlanná. Emellett több tucat nyugat-magyarországi mellékúton is csak nehezen lehet közlekedni a hófúvások, illetve az ezek nyomán kialakuló hó- és jégbordák miatt. A balesetek és a még nagyobb fennakadások elkerülése érdekében ezen kívül a 75-ös, a 82-es, a 83-as, a 85-ös és a 86-os úton kamiontilalmat vezettek be.
A társaság arra kéri a Nyugat-Dunántúlon közlekedőket, hogy lehetőség szerint ne induljanak útnak a hófúvásokkal érintett területeken.
A hatékony munkavégzés érdekében az éjszakai órákban lezárták többek között a 85-ös út Fertőszentmiklós és Fertőhomok közötti szakaszát, valamint a 88-as út sárvári elkerülő szakaszát, hogy a társaság munkagépei meg tudják szüntetni a kialakult hóakadályokat. A viharos erejű széllökések azonban továbbra sem csillapodtak, így rengeteg helyen alakultak ki további hóátfúvásos, nagyon nehezen járható vagy járhatatlan útszakaszok, mivel az akár 60-80 kilométer széllökések az útról letakarított havat folyamatosan visszahordják a burkolatra.
A társaság üzemmérnökségei a nyugati országrészben teljes kapacitással dolgoznak, a társaság a bérelt munkagépeket is az utakra rendelte, emellett átcsoportosításokat is végrehajtott gépparkján belül, hogy a lehető legnagyobb erőkkel küzdhessen a hóátfúvásokkal.

Nehezen, de még közlekednek az autóbuszok Vasban

Nehézségek közepette, de közlekednek az autóbuszok Vas megyében, járatkimaradásokkal, nagyobb késésekkel az utazóknak mindenképp számolniuk kell - mondta el az MTI érdeklődésére csütörtök reggel Pathy Tivadar, a Vasi Volán Zrt. illetékes üzemigazgatója.

Nem érkezett meg minden sofőrjük a munkahelyére, főként Kőszeg környékéről nem tudnak bejutni a kollégáik, de amelyik autóbusz beérkezik, azt ismét útnak indítják - közölte.
Többször is előfordul, hogy elakad a hóban egy-egy autóbuszuk, de ezeket eddig minden esetben kimentették - tette hozzá.

Zalában kilenc út járhatatlan, több helyen a hókotró is elakadt

Zala megyében a hóátfúvások miatt csütörtök reggelre kilenc út vált járhatatlanná, további 14 pedig csak nehezen járható; a megyében több helyszínen is járművek akadtak el, kamionok, személyautók és autóbusz mellett két esetben a közútkezelő munkagépeit is menteni kellett.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közölte: a napok óta tartó havazás eredményeként Zalában 12-20 centiméter vastag a hóréteg. A várható további havazás és a még mindig erős, néhol viharos erejű északi szél miatt továbbra is narancs színű, azaz másodfokú riasztás van érvényben a megye területének legnagyobb részén.
Csütörtökre virradó éjjel autóbusz, kamionok és személygépkocsik műszaki mentéséhez hívták a tűzoltókat. Beleznán egy árokba csúszott hóekét, Zalaváron pedig a közútkezelő egy másik elakadt munkagépét is a tűzoltók segítségével szabadították ki a hóból. Éjfél körül az M7-es autópálya nagykanizsai lehajtójánál autóbusz, kisteherautó, személygépkocsi és két kamion akadt el az emelkedőn, de az éjszaka folyamán legtöbbször a 71-es és a 75-ös úton, valamint a megye számos más pontján is árokba csúszott, elakadt járművek vezetői kértek segítséget.
Hófúvások miatt 14 útszakasz csak nehezen járható, kilenc utat pedig le kellett zárni Zalában. Nem közlekedhetnek járművek a 7-es út és Galambok, a Nagykanizsa és Szepetnek, a Tótszerdahely és Letenye, a Nagyrécse és Galambok közötti összekötő úton, a 75111-es úton Sármellék közelében, Ukk és Gógánfa között, a 75-ös úton a baki tető és Pölöske között, továbbá az Újudvar és Magyarszerdahely, valamint a Gelse és Zalaszentbalázs közötti úton.
Változatlanul fennáll a kamionos korlátozás a magyar-szlovén határon, miután a Zala Megyei Védelmi Bizottság csütörtökön 19 órától megtiltotta Szlovénia felől a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépjárművek belépését Magyarországra.

Hatvan mellékút járhatatlan Győr megyében

Csütörtök reggelre hatvan mellékút vált járhatatlanná Győr-Moson-Sopronban a hófúvások miatt – tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI-t.
Kálmán Gabriella közölte: Sopron térségében 16, Csorna vidékén 21, Kapuvár körzetében 17, Mosonmagyaróvárnál pedig 6 alsóbb rendű út járhatatlan.

Hét utat zártak le Veszprém megyében a havazás miatt

Hét utat zártak le a havazás miatt Veszprém megyében - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Pécsi Norbert Sándor közleményében azt írta: lezárták az utat a forgalom elől Ukk és Gógánfa, Kemenesszentpéter és a megyehatár, Kemeneshőgyész és a megyehatár között, Ódörögdpuszta után az egyik irányból, de a település máshonnan megközelíthető. Szintén lezárták az utat Pápakovácsi és Ganna, Malomsok és a megyehatár, valamint Devecser és Somlóvásárhely között.

Feloldották a kamionstopot a 83-as főúton, teljes útzár van a 84-esen Sümegnél

Feloldották a kamionstopot a 83-as főúton, teljes útzár van a 84-esen Sümegnél - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI-vel csütörtökön.

Tájékoztatásuk szerint a 84-as főúton, Sümegnél egy keresztbe fordult jármű zárja el az utat, ezért rendeleték el az útzárat.
A korábban a 83-as úton, Pápa és a 8-as számú főút között elrendelt kamionstopot viszont feloldották.

Újra lezárta a cseh-szlovák határt a Magyarországra tartó kamionok előtt a cseh rendőrség

Csütörtökön délelőtt ismét lezárták a Magyarországra tartó kamionok előtt a cseh-szlovák határátkelőt a Brünn-Pozsony autópályán (D2).

A cseh közúti igazgatóság (RSD) közlése szerint az intézkedés visszavonása a magyarországi hóhelyzet alakulásának függvénye.
Az intézkedés a 3,5 tonnánál nehezebb kamionokat érinti. A könnyebb teherkocsik és a személyautók átléphetik a határt. A határátkelő előtt a cseh közszolgálati televízió jelentése szerint már mintegy négy kilométer hosszan vesztegelnek a kamionok.
A cseh hatóságok közölték: az intézkedésre azért volt szükség, mert Magyarországon az intenzív havazás következtében ismét súlyos közlekedési gondok keletkeztek, Szlovákiában pedig már megtelt az autópálya melletti összes parkolóhely.
A héten ez már a harmadik határátlépési stopp a Magyarországra tartó kamionoknak. Először kedden, majd szerda éjjel volt zárva az autópályán a cseh-szlovák határ. Csütörtökön reggel hatkor ugyan újra megnyitották a Magyarországra tartó kamionok előtt az utat, de kilenckor már megint lezárták.
A pozsonyi rádió jelentése szerint a szlovákiai parkolók az érintett útvonalakon mind megteltek, mivel a kamionok Rajkánál nem tudnak belépni Magyarországra.
Csehországban, ahol kedden és szerdán országszerte szintén sok hó hullott, csütörtökön reggel már nyugodt volt a helyzet. Az utak ugyan sok helyen latyakosak, síkosak, csúszósak, de súlyosabb közlekedési problémákról, fennakadásokról egyetlen régióból sem érkezett jelentés.

Délben részben feloldják a Szlovénia felőli kamiontilalmat

Az M7-es autópályán Budapest felé tartó teherforgalom számára délben feloldják a magyar-szlovén határon szerda este elrendelt belépési korlátozást - tájékoztatta a Zala Megyei Védelmi Bizottság csütörtökön az MTI-t.

Rigó Csaba kormánymegbízott, a bizottság elnöke közölte: 12 órától ismét beléphetnek Szlovénia felől Magyarországra a 7,5 tonna össztömeget meghaladó gépjárművek, de csak azok, amelyek Budapest felé tartanak az M7-es autópályán. A másfelé tartó kamionokra a belépési tilalom továbbra is vonatkozik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 08:21, kedd | Belföld

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg, ebből 13 hajnali melegrekord volt.

2024. Július 23. 08:16, kedd | Belföld

Felhőszakadásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Felhőszakadásra figyelmeztet a HungaroMet Zrt.: kedden a Duna vonalánál és attól keletre fordulhatnak elő zivatarok, amelyeket felhőszakadás kísérhet.

2024. Július 22. 08:00, hétfő | Belföld

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 22. 07:48, hétfő | Belföld

Trenkwalder: 13,5 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók átlagos órabére a második negyedévben

A második negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 2104 forint volt, ami 13,5 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakában mért 1853 forinthoz képest