Városlista
2021. szeptember 25, szombat - Eufrozina

Hírek

2011. November 10. 07:28, csütörtök | Belföld
Forrás: Orientpress.hu

Csökkennek az állattartás, a húsipar, és a borászat terhei

Csökkennek az állattartás, a húsipar, és a borászat terhei

Igazságosabb lesz az élelmiszerlánc-felügyeleti díjak megoszlása, arányosabb lesz a teherviselés - mondta Bognár Lajos az élelmiszer termékpálya szereplőinek.

A helyettes államtitkár az élelmiszerlánc-felügyeleti díjak új szabályozásáról tájékoztatta az érintetteket.

Csökkennek az állattartás, a húsipar, és a borászat terhei, így az őstermelők is jobban járnak - írja sajtóközleményében a Vidékfejlesztési Minisztérium. A többi között alacsonyabbak lesznek a húsvizsgálat, az állatszállítás, az állatjelölés díjai, valamint egyes minősítő vizsgálatok és az engedélyeztetés költségei.

Az új szabályozás célkitűzése, hogy a költségekből azok a piaci szereplők is részt vállaljanak, akik jelenleg is hatósági felügyelet alatt állnak, de nem fizetnek érte; ezzel egy időben pedig a teherviselésben túlzottan érintett ágazatok költségei csökkenjenek. A túlterhelt ágazatokra is vonatkozó, új felügyeleti díj befizetését jelentősen kompenzálja, hogy az általuk eddig fizetett díjak nagyban csökkennek.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevezetésének alapvető célja még, hogy az élelmiszerlánc egyes szektorainak bevételéhez igazítsák az adott szektorra kiszabott, fizetendő díjtételeket. Mivel az igazgatási szolgáltatási díjak meglévő rendszere nem alkalmas erre, ezért a szaktárca egy általánosan fizetendő, bevétel alapon számolt felügyeleti díjat állapított meg. A díjak jogszabályi hátterének átalakításával a rendszer átláthatóbbá válik.

Az új díjtétel rendelet már a jövő év elején megjelenik - így az élelmiszerlánc piaci szereplői meg tudják tervezni a jövő évi költségeiket -, de a csökkentett díjtételek csak 2012. július 1-el lépnek hatályba, mivel az élelmiszerlánc-felügyeleti díj első részletét július 31-ig kell befizetni.

OrientPress Hírügynökség, kormany.hu
Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 24. 17:11, péntek | Belföld

5+1 viselkedési torzítás, amiért többet vásárolunk - BrandFestival: trendek, amik a jövőt formálják

A BrandFestival trendLAB a hazai reklámiparág több mint 20 szaktekintélyeinek bevonásával vizsgálta a jövő marketing-kommunikációs trendjeit.

2021. Szeptember 24. 17:03, péntek | Belföld

Újra lesz gyerekemelés szombaton

Újra lesz gyerekemelés szombaton országszerte - közölte a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom pénteken az MTI-vel.

2021. Szeptember 24. 15:00, péntek | Belföld

A Velencei-tó kritikus vízszintjének javításán dolgozik a vízügy

A Velencei-tó kritikus vízszintjének javításán dolgoznak a vízügy szakemberei; vasárnaptól többnapos üzempróbát tartanak, hogy megállapítsák, milyen hatással van a tó vízminőségére és élővilágára,

2021. Szeptember 24. 14:01, péntek | Belföld

Döntött a kormány a családi adóvisszatérítés részleteiről

Döntött a kormány a családi adóvisszatérítés részleteiről - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter péntek reggel a közösségi oldalára feltöltött videóban.