Városlista
2024. augusztus 28, szerda - Ágoston

Hírek

2024. Augusztus 27. 14:29, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Csökkent a német GDP a második negyedévben

Csökkent a német GDP a második negyedévben

A német gazdaság teljesítménye csökkent az idei második negyedévben az első negyedévhez képest a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden ismertetett végleges adatai szerint.

Az első negyedévihez képest ár-, szezonális és naptári kiigazítással a második negyedévben 0,1 százalékkal csökkent a hazai össztermék (GDP), miután az első negyedévben még 0,2 százalékos növekedést jegyeztek föl.

A német GDP az egy évvel korábbihoz képest a második negyedévben stagnált szezonális és naptári kiigazítással.

A lakossági fogyasztás 0,2 százalékkal csökkent az első negyedévi 0,3 százalékos növekedéshez képest. Az állóeszköz-felhalmozás 2,2 százalékkal csökkent az első negyedévi 0,1 százalékos emelkedést követően, ezen belül a leggyengébben az építőipari beruházások szerepeltek 2 százalékos csökkenéssel az első negyedévi 0,8 százalékos emelkedés után, míg a gépekbe és berendezésekbe történő vállalati beruházások 4,1 százalékkal zuhantak az első negyedévi 1,6 százalékos csökkenést követően.

A nettó kereskedelem 0,1 százalékponttal csökkentette a gazdaságot, mivel az export 0,2 százalékkal zsugorodott az első negyedévi 1,3 százalék növekedés után, az import pedig stagnált, miután 0,8 százalékkal emelkedett az első negyedévben.

A Destatis adatai szerint a kormányzati kiadások 1,0 százalékkal nőttek a második negyedévben az első negyedévi 0,1 százalék csökkenést követően.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 27. 14:21, kedd | Külföld

Hollandiában kampány kezdődött koronavírus elleni oltás beadására

A holland kormány koronavírus elleni oltási kampányt indított a 60 év felettiek, valamint a rossz egészségi állapotú fiatalabbak számára, az első értesítéseket már kézbesítették az érintett lakosság számára

2024. Augusztus 23. 03:08, péntek | Külföld

Ukrán támadás süllyesztett el egy üzemanyagot szállító vasúti kompot

Elsüllyesztett az ukrán hadsereg csütörtökön egy vasúti kompot, fedélzetén 30 üzemanyagtartállyal, a Krasznodari területen lévő Kavkaz kikötőben.

2024. Augusztus 20. 06:17, kedd | Külföld

Izraeli-palesztin - Amerikai külügyminiszter: Netanjahu elfogadta az amerikai áthidaló javaslatot

Antony Blinken amerikai külügyminiszter izraeli tárgyalásai után a médiának adott hétfői nyilatkozatában bejelentette:

2024. Augusztus 19. 11:26, hétfő | Külföld

Izraeli-palesztin - Amerikai külügyminiszter: a jelenlegi tárgyalások talán az utolsó esély az elraboltak szabadon engedésére

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Jichák Hercog izraeli államelnökkel folytatott hétfői megbeszélésén kijelentette, hogy a jelenlegi tűzszüneti és túszcsere tárgyalások talán az utolsó esély az elraboltak szabadon engedésére.