Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Október 25. 13:49, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Áder: a lélek adhatja a legnagyobb támaszt a gyógyuló testnek

Áder: a lélek adhatja a legnagyobb támaszt a gyógyuló testnek

Áder János köztársasági elnök szerint semmi mással nem pótolható gyógyító erő lakozik a szeretetben, az elesettek gyámolításában, a betegek megsegítéséért vállalt cselekvő gondviselésben. Az államfő erről csütörtökön, a Bethesda Gyermekkórház újraalapításának huszadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen beszélt.

A Magyar Református Egyház zsinati székházában kezdődött rendezvényen felszólalva kiemelte: a keresztény hit tanításai mellett a modern tudományos kutatások sora is azt igazolja, hogy a gyógyuló testnek a lélek adhatja a legerősebb támaszt. "Mert aki gyógyít, az már létével is azt üzeni a számunkra, hogy nem vagyunk egyedül, nem vagyunk magányosak a bajjal vívott küzdelemben" - fogalmazott Áder János, megjegyezve, a kórházat kezdetektől segítő diakonisszák tevékenysége, valamint a gyógyító Krisztust megidéző bethesda szó jelentése, az "irgalom háza" is erre utal.
A köztársasági elnök az intézmény múltját felidézve emlékeztetett, a "magát a világ leghumánusabb és legfejlettebb demokráciájának hirdető szocializmus" nem tűrte el, hogy legyenek olyanok, akik szabad akaratukból, a szeretet szavát követve alkossanak közösséget, ezért az 1866-ban alapított kórházat előbb az 1919-es kommün idején, majd az 1950-es években is államosították. De hiába nem tűrték, és hiába tiltották, az itt dolgozók megőriztek a hely szellemét, és az elmúlt húsz évben gyógyító munkájukkal Kelet-Európa egyetlen református gyermekkórházává tették a Bethesdát, amely nem csak az irgalom, hanem a remény és a bizalom háza is egyben - fűzte hozzá.
Áder János beszédében személyesen is köszönetet mondott a kórház dolgozóinak, amiért az 1990-es években András fiát, majd Bori lányát is "odaadó, szeretetteljes gondoskodással" kezelték agyrázkódásuk után.
A Bethesda Gyermekkórház jubileumi ünnepsége Bölcskei Gusztáv református püspök imájával kezdődött, majd Velkey György, a kórház igazgatója szólt intézményéről. Mint mondta, a Bethesda egy "szeretetközösség, az élet helye", ahol évi 100-150 ezer orvos-beteg kapcsolatot bonyolítanak. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár hangsúlyozta, a Bethesda közösségében meglévő életerő példaként szolgálhat a teljes magyar egészségügynek.
Az ünnepség résztvevői ezután átvonultak a Bethesda Gyermekkórház udvarára, ahol Réthelyi Miklós korábbi nemzetierőforrás-miniszter elevenítette fel a kórház alapításának körülményeit, köszönetet mondva mindenekelőtt a kezdetektől ott dolgozó diakonisszáknak, ápolóknak. Ezután Áder János, Bölcskei Gusztáv és Réthelyi Miklós közösen leleplezte a kórház udvarából korábban ellopott szobor helyén emelt új alkotást, amely a korábbihoz hasonlóan a diakonisszák munkáját ismeri el. Az ápolót és sérült gyermeket ábrázoló szobron a "Jutalmam, hogy tehetem" jelmondat olvasható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során