Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Augusztus 31. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Döntött a kormány - 70 - 80 ezerrel kapnak többet a háziorvosok

Döntött a kormány - 70 - 80 ezerrel kapnak többet a háziorvosok

A kormány döntése értelmében egy átlagos háziorvosi praxis havi finanszírozása 70-80 ezer forinttal emelkedik novembertől.

A kormány döntése értelmében egy átlagos háziorvosi praxis havi finanszírozása 70-80 ezer forinttal emelkedik novembertől – jelentette be Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár. Az egészségügyi alapellátás finanszírozását, vagyis a kártyapénzt 14 százalékkal emelik. Ez érinti a felnőtt a gyermek-háziorvosok mellett a vegyes praxisokat is, de a védőnői szolgálatokat és a területi ellátási kötelezettséggel dolgozó fogorvosokat is.

Az emelés beépül a jövő évi finanszírozásba is. Giró-Szász András kormányszóvivő ma azt közölte, hogy idén a kabinet már végrehajtott egy több mint 30 milliárd forintos fizetésemelést az egészségügyben, ami 86 ezer embert érintett. Most a korábbi bérfejlesztésből kimaradt dolgozók is jelentős pluszpénzhez jutnak.

A MedicalOnline arról számolt be, hogy a kormány mostani döntése egy közel tíz éve húzódó problémát orvosol,ugyanis 2003 óta egyetlen kabinet sem emelte az alapellátók kártyapénzét. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a „kártyapénzre” havonta közel 3,5 milliárd forintot fizet ki a szolgáltatóknak. A 14 százalékos emeléshez havonta mintegy 485,6 millió forint szükséges, amelynek eredményeként az 1 pontra jutó forintérték megközelítheti a 185-186 forintot. Az emelés alapján egy praxis átlagosan havi 70-80 ezer forint többletbevételben részesülhet.A döntés fedezete idén közel egy milliárd forintot igényel, jövőre 5 milliárd 800 millió forinttal nő majd az alapellátási kassza összege.

Márciusban Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter, Szócska Miklós és Giró-Szász András közösen jelentette be a kormány döntését, miszerint az egészségügyi ágazatban mintegy 90 ezer dolgozó alapbérét emelik meg idén. Az Országgyűlés júniusban fogadta el azt az egészségügyi salátatörvényt, amelynek legfőbb elemeként rögzítik a dolgozók visszamenőleges, illetve beépülő béremelését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során