Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2013. Augusztus 06. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: orientpress

Drágul a betegélelmezés

Drágul a betegélelmezés

A jelenleginek a másfélszeresét is betegélelmezésre költhetik a kórházak, ha hatályba lép a jobb minőségű kórházi kosztot is előíró közétkeztetési rendelet. A többletforrásigény összességében milliárdos nagyságrendű - írja a Világgazdaság. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) elnöke szerint a rendelet hatalmas lépést jelent az egészséges táplálkozás felé.

Legalább fél liter tejet vagy tejterméket, négy adag zöldséget vagy gyümölcsöt, továbbá három adag gabona alapú élelmiszert kell biztosítani a közétkeztetésben részt vevő, így a kórházban fekvő betegeknek is tíz nap átlagában a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi rendelet tervezete szerint. Mégpedig a jelenlegi tisztifőorvosi ajánlással szemben kötelező jelleggel.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) elnöke szerint a rendelet hatalmas lépést jelent az egészséges táplálkozás felé. Hiszen míg most csak minimális mennyiségben kapnak a kórházban fekvők gyümölcsöt, zöldséget és színhúst, a tervezet szerint tíz nap alatt legalább hatszor kellene húst, egyszer halat, tízszer teljes kiőrlésű gabona alapú élelmiszereket, és minimum kétszer olajos magvakat kapniuk. Jelenleg a legjobb esetben is a majdani előírások 60 százalékát tudják biztosítani az intézmények – mondta Kubányi Jolán.

Ez pedig nem fog változni, ha az intézmények nem tudnak több pénzt költeni a betegélelmezésre, mert az elvárások teljesíthetetlenek a jelenlegi normákból. Ma az egészségügyi intézmények átlagosan napi 500 forintot költenek egy beteg élelmezésére, de van, ahol a norma még a 400 forintot sem éri el. Ennyiből kell kigazdálkodni egy beteg ötszöri étkezését. Az MDOSZ számításai szerint ugyanakkor egy, a készülő rendelet alapján összeállított normál napi étrend költsége eléri a 700 forintot.

A szakember szerint annak érdekében, hogy az egészséges közétkeztetés ne csupán szlogen legyen, meg kell teremteni a szükséges anyagi feltételeket is. Mint fogalmazott, fontos lenne, hogy központilag határozzák meg a közétkeztetési normákat, amire a fekvőbeteg-intézmények tekintetében legutóbb még 2008-ban volt példa, akkor 550 forintban határozták meg a napi keretet. Jelenleg viszont minden kórház saját hatáskörben dönti el, hogy mennyit fordít erre a célra, holott az államosított intézményi rendszerben ennek egységesítése is célszerű lenne. Az MDOSZ azt is felvetette, hogy esetleg kapjanak áfakedvezményt a közétkeztetésben résztvevő ellátó cégek.

A Magyar Közétkeztetők Szövetsége is azt javasolta, hogy alakítsanak ki kötelezően alkalmazandó hatósági normát, azaz vezessenek be egységárat, hogy biztosítani tudják az elvárt színvonalat. A rendelettervezettel kapcsolatos egyeztetéseken az is felvetődött, hogy január elsejétől még csak a bölcsődékben és az óvodáknál szigorítanák az előírásokat.

A rendelet halasztott hatályba léptetését az is indokolhatja, hogy a kórházélelmezés a kórházak költségvetésének 5 százalékát is elérheti. Ez pedig, egy átlagos, évi 1,5 milliárd forintból gazdálkodó kórházat alapul véve, azt jelenti, hogy csak az egészségügyben összességében milliárdos nagyságrendű a rendelet többletforrásigénye.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 08:21, kedd | Belföld

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg, ebből 13 hajnali melegrekord volt.

2024. Július 23. 08:16, kedd | Belföld

Felhőszakadásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Felhőszakadásra figyelmeztet a HungaroMet Zrt.: kedden a Duna vonalánál és attól keletre fordulhatnak elő zivatarok, amelyeket felhőszakadás kísérhet.

2024. Július 22. 08:00, hétfő | Belföld

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 22. 07:48, hétfő | Belföld

Trenkwalder: 13,5 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók átlagos órabére a második negyedévben

A második negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 2104 forint volt, ami 13,5 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakában mért 1853 forinthoz képest