Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2011. Február 27. 08:48, vasárnap | Helyi
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Drasztikusan elszállhat a cukor ára

Drasztikusan elszállhat a cukor ára

Kilónként 300 forintra kúszott a cukor kiskereskedelmi ára az elmúlt hetekben. A szakemberek szerint az év hátralévő részében további drágulás lesz, mivel a cukor hiánycikk a világpiacon is – írja a Népszava. A lap szerint emiatt több

Az Európai Unió cukorreformja kvótákat ír elő az egyes tagországok számára.Magyarországon évente több mint 300 ezer tonna cukor fogy, s ebből a kvóta alapján 105 ezer tonnát gyártunk, s jelentős mennyiséget mi is kereskedőktől vásárolunk – nyilatkozta a lapnak Fábián Zoltán, a cég kereskedelmi igazgatója. A cukrot többnyire euróért szerzi be a Magyar Cukor Zrt. és a hazai nagykereskedők is, így a forint–euró árfolyam is mozgatja az árakat.

Mindezt tetézi, hogy a világkereskedelemben mára cukorhiány alakult ki. Az egyik legnagyobb termelő, Brazília az észak-afrikai politikai válság miatti olajhiánytól tartva alig exportál nádcukrot, abból inkább bioetanolt gyárt, elsősorban a városi közösségi közlekedés számára. Ausztráliában az évszázad esőzései, az árvizek, a nagy kiterjedésű tüzek mintegy 2 millió hektáron pusztították el a cukornádültetvényeket. A világkereskedelemben kialakult cukorhiány másik oka Kína és India gazdasági növekedése, az ezzel járó életszínvonal-emelkedés, a növekvő cukorfogyasztás. A kőolaj árának növekedése az energiaigényes cukoripar költségeit ugyancsak hátrányosan érinti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Július 23. 12:00, kedd | PR

Mennyibe kerül egy weboldal napjainkban?

Ha egy vállalkozásnak van saját weboldala, az számos előnnyel jár. Először is, egy weboldal hatékony digitális jelenlétet biztosít, amely elérhetővé teszi a céget potenciális ügyfelek és partnerek számára világszerte.

2024. Július 23. 08:21, kedd | Belföld

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg, ebből 13 hajnali melegrekord volt.