Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2010. Június 05. 07:18, szombat | Helyi
Forrás: BioBeat Records Kft.

Dundika adta át a beteg gyerekeknek felajánlott adományt a győri kórházban

Dundika adta át a beteg gyerekeknek felajánlott adományt a győri kórházban

Korábban már hírt adtunk róla, hogy a Lurkó Alapítvány Vest mellényt vásárolt a cisztás fibrózis nevű légzőszervi betegségben szenvedő kis betegek számára. A Vest mellény a pici tüdőkben lerakódott váladékot segíti felszabadítan

Az adományozók „előre isznak a medve bőrére": azaz a támogatást még a rendezvény előtt átadják a Lurkó Alapítványnak, bízva abban, hogy a fesztivál széleskörű érdeklődésre fog számot tartani. A győrszentiváni eseményen, amelyet hat éve ismerhet a közönség, ebben az évben a legnagyobb hazai előadók mellett már külföldi sztárvendég, Inna is fellép.

A Szentiváni Fesztivál különlegessége, hogy a családi programokra is kiemelt hangsúlyt fektetnek a szervezők. A vidámpark mellett a gyermekek szórakozásáról - ahogyan azt már megszokhattuk - ebben az évben is a Lurkó Alapítvány gondoskodik aktivistáival. A gyereksátorban arcfestéssel, üvegfestéssel, fűbaba készítéssel, kavics dekopázsolással, hajtogatással és megannyi más kézműves foglalkozással készülnek a szervezet munkatársai.

További információ a fesztiválról: www.szentivanifesztival.hu

A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház köszönetét fejezi ki a támogatásért.

Mire való a VEST-mellény?

A cisztás fibrózis örökletes betegség. Nem gyógyítható, az élettartam meghosszabbítható (például a VEST-mellény segítségével). Oka génkárosodás, több szervrendszert érint, például: légutak, emésztőrendszer, szív, máj, tüdő, hasnyálmirigy. A legnagyobb gondot a tüdőben zajló folyamatok jelentik. A légúti rendszert borító nyálkahártya felszínén a besűrűsödött, tapadós nyálka megakadályozza a tüdő öntisztulását. A nyálka a légutakban felhalmozódik, és
elzárja a kis hörgőket. Ezáltal állandó improduktív köhögésre ingerli a beteget. A felszaporodó váladékban kórokozók telepednek meg, ezért gyakori hörgő és tüdőgyulladás jellemező, tüdőtályog kialakulása, majd a légzőfelület teljes pusztulása miatt halálos kimenetelű is lehet.

A mellény a mellkas fizioterápiájának hatékony módszere, a tüdőben lerakódott váladékot lerázza a sejtfalakról, ezáltal könnyebben kiüríthetővé válik a tüdő.

Regionálisan jelenleg 22 kisgyermeket regisztráltak ezzel a betegséggel, 8 hónapostól 14 éves korig. A betegség eredetileg gyakori kórházi kezeléssel jár, de a VEST-mellény használatával a szükséges kórházi kezelések száma csökkenthető.
A kezelést ambulánsan, napi 10 percben kapják meg a kis betegek, átlag 2 alkalommal hetente. A kezelések száma az állapot javulásával egyre csökken, már van olyan kis beteg is, aki csak 3 havonta jár be a kórházba „mellényes" kezelésre.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.