Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2013. Szeptember 12. 07:30, csütörtök | Helyi
Forrás: Flesch Károly Kulturális Központ

Egészségfejlesztési Iroda alakult a Karolina Kórházban

Egészségfejlesztési Iroda alakult a Karolina Kórházban

124 Millió forint egészséges életmódra nevelő és szemléletformáló programokra a mosonmagyaróvári karolina kórház-rendelőintézetében.

Egészségfejlesztési Iroda alakult a mosonmagyaróvári Karolina Kórház - Rendelőintézetben az Új Széchenyi Terv által 100%-ban támogatott „Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok a kistérségben” c. projekt keretében. A projekt tizenkilenc hónapjára több mint 124 millió forint uniós támogatást kapott a Karolina Kórház - Rendelőintézet az Új Széchenyi Terv keretében, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásában. A program 2013. augusztus elsején kezdődött, és 2015. február 28-án ér véget.

A projektből jelenleg az Egészségfejlesztési Iroda kialakítása zajlik, mely szakemberei, és a projektmenedzsment már megkezdték a munkát. A hétvégén, szeptember 14-15-én a Szigetköz Ízei Vármegye Borai Fesztiválon is megtalálhatóak színes programokkal a Kórház számára felállított sátorban. A cél, a lakosság életminőségének javítása, az egészségben eltöltött életévek növelése, a megalapozott tervekre épülő, egészséget támogató közösségi döntéshozatali gyakorlat meghonosítása. A pályázatban összeállított program két fő pillérre épül: a Rendelőintézetben kialakítandó Egészségfejlesztési Iroda kialakítása, működtetése, szakmai tanácsadó szolgálat kiépítése, módszertani útmutatók összeállítása.

Továbbá a második, a kistérség lakosságának egészség megőrzése, szemléletváltozás elősegítésére életmód programok szervezésével. Hosszú távú cél a kistérség lakossága körében a legjelentősebb idült, és nem fertőző betegségek okozta halálozás csökkentése, illetve a lakosság széles körének életmódváltásra ösztönzése - fizikai aktivitásnövelésével, dohányzás, alkohol túlzott fogyasztásának visszaszorításával.

A megvalósítás alapja az Egészségfejlesztési Iroda (EFI) létrehozása. A Rendelőintézet földszintjén meglévő helyiségek átalakításával, felújításával,- iroda helyiség, rendelő, kliens váró és kliensek részére szociális helyiség. Az iroda felújítás és bútor, informatikai eszközbeszerzés. A helyiség alkalmas lesz a lakosság állapotfelmérésére, azokban az esetekben, ha az életmód programokban részt kívánnak venni, és nem rendelkezik az alapellátás keretében elvégzett betegségekre vonatkozó kockázatbecsléssel. Az állapot felméréshez és a kistérségben megvalósítandó szűrőprogramok lebonyolításához eszközök, mérőműszerek beszerzésére is megtörténik. Az EFI feladata a kliensek életmódváltást támogató szolgáltatásokhoz, programokba irányítása, vagy életmódváltó programba befogadása. Ennek érdekében a kommunikációs tervben ismertetett csatornákon és módszerekkel tájékoztatja a kistérség lakosságát.
A projekt költségvetésének közel 50%-a programok megvalósítása, melyek sokszínűsége lehetőséget ad arra, hogy a kistérségben élő lakosság minden korosztálya megtalálja a neki való sport- szabadidős és egészségvédelmi programot. A program megvalósításban a betegklubok, egyesületek és civil szervezetek közreműködnek. Azonban kiemelt szerepe kistérségben praktizáló háziorvosoknak van. A projekt egyik fontos eleme a Partnerségi munkacsoport megalakítása, feladata az Egészségfejlesztési Iroda tevékenységének tanácsadó testületként való támogatása. A munkacsoport tervezett tagja: kistérségi háziorvosok, együttműködő betegklub(ok), civil szervezetek képviselői, Kistérségi Népegészségügyi Intézet munkatársa, kórházi szakorvos, a program megvalósítói, a kistérségi és városi egészségügyi és szociális bizottságok elnökei. Szeptemberben zajlik az egyeztetés a háziorvosokkal, a települések polgármestereivel és feláll a partnerségi munkacsoport. Egészségtudatos magatartás formálása települési szinten előre meghatározott ütemterv szerint a helyi szakemberek közreműködésével - egészségvédelmi, tanácsadó, szűrő és sport programok szervezésével valósul meg. Most hétvégén az állapotfelmérések, szűréseken kívül tanácsadások is lesznek a Szigetköz Ízei, Vármegye Borai Fesztiválon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.