Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2015. Március 10. 12:26, kedd | Helyi
Forrás: Saját

Egy nap a nőkért a Cselley-házban

Egy nap a nőkért a Cselley-házban

A Nemzetközi Nőnap alkalmából Székely Zoltán múzeumigazgató Női szerepek a Gyurkovich-gyűjteményben – A Szépségtől a mosónőig című előadásával várta az érdeklődőket a Cselley-házban.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma március 8-ára meghirdette az "Egy nap a nőkért" című kampányt azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a nők családban és társadalomban betöltött szerepének fontosságára. A nők tartják össze a családot, a társadalmat, a nemzetet - nap mint nap helytállnak az élet minden területén. Ezzel a kikapcsolódási, feltöltődési lehetőséggel köszöntötte őket az Emberi Erőforrások Minisztériuma március 8-án.

A mosonmagyaróvári Hansági Múzeum csatlakozott a kezdeményezéshez. A Nemzetközi Nőnap alkalmából Székely Zoltán múzeumigazgató Női szerepek a Gyurkovich-gyűjteményben – A Szépségtől a mosónőig című előadásával várta az érdeklődőket a Cselley Házban.

Az esemény kapcsán Székely Zoltán rövid interjút adott az InfoMosonmagyaróvárnak.

"Azt tartottuk a legszebb gesztusnak, hogy a hölgyvendégek ingyen látogathatják ezen a napon az intézményt, illetve szerveztünk egy tárlatvezetést, mellyel a Gyurkovich-gyűjtemény női szerepeket ábrázoló képeit mutattuk be. - mondja Zoltán – A tárlatvezetés tematikáját is igyekeztünk az alkalomhoz igazítani. A 19-20. század folyamán alapvetően átalakult a nők szerepe és az a kép is, amely a képzőművészetben megjelenik. Ennek lecsapódását vezettük végig a festményeken kezdve a 19. századi biedermeier szépség képektől és idealizált portréktól egészen a 20. század első felében feltűnő olyan alkotásokig, amelyek már mindenféle megszépítés nélkül egy reális képet mutatnak a nőkről."

- Hány kép került bemutatásra e témában a Gyurkovich gyűjteményből?

- Nagyjából másfél tucat. Elég sok olyan 19. századi festmény van a gyűjteményben, amely alkalmas arra, hogy a nőkről alkotott képet felvillantsuk általa. Ezek női portrék, szépség képek, népi életképek vagy akár történeti képek. A 20. századi anyagban talán kevesebb az erre alkalmas kép, de az a kevés is jól érzékelteti a változást.

- Hogy viszonyul a képzőművészet a mai, modern női képhez?

- A kortárs művészetben külön irány foglalkozik a női szerepekkel. Sok művész és művésznő van, aki a női identitással foglalkoznak – ez erősen összefügg azokkal a történeti, szociológiai, társadalomtörténeti kutatásokkal, amelyek a nők társadalomban betöltött szerepével foglalkoznak. Tehát a kortárs művészetben már egy egészen élénk dikurzus folyik erről.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.