Városlista
2024. augusztus 15, csütörtök - Mária

Hírek

2019. December 06. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Egyértelműen szabályozni kell a stabil kriptopénz-rendszerek működését

Egyértelműen szabályozni kell a stabil kriptopénz-rendszerek működését

Az unióban egyetlen globális stabil kriptopénz-rendszer sem kezdheti meg a működését addig, amíg jogi, szabályozási és felügyeleti problémák és kockázatok merülnek fel azokkal kapcsolatban és ezeket nem tudják kezelni

- jelentette ki az Európai Unió Tanácsa és az Európai Bizottság a stabil kriptopénzekről közösen elfogadott nyilatkozatban csütörtökön. Hozzátették: egyértelmű jogi helyzetet kell kialakítani.

A nyilatkozat szerint a technológiai innováció jelentős gazdasági haszonnal járhat a pénzügyi ágazat számára, előmozdítja a versenyt, bővíti a fogyasztók választási lehetőségeit, növeli a hatékonyságot, költségmegtakarítást eredményez a pénzügyi intézmények és általában a gazdaság számára.

Az aláírók arra figyelmeztettek ugyanakkor, hogy a rendszerek kockázatokat is jelentenek például a fogyasztóvédelem, a magánélet tiszteletben tartása, az adózás, a kiberbiztonság, a pénzmosás, a terrorizmus-finanszírozás, a jogbiztonság terén.

Egyes közelmúltban megjelent globális léptékű projektek nem szolgáltak kellő tájékoztatással arra vonatkozóan, hogy pontosan hogyan kívánják kezelni a kockázatokat és működtetni üzleti tevékenységüket. Mindaddig nem tanácsos globális stabil kriptopénz-projekteket és -rendszereket működésbe léptetni, amíg nincs megoldás annak kockázataira és el nem oszlódnak a vele kapcsolatos aggályok - írták.

Kijelentették, a globális stabil kriptopénzekkel járó kihívások kezeléséhez összehangolt globális válaszra van szükség. Az uniós tanács és a bizottság készen áll arra, hogy gyorsan, az Európai Központi Bankkal (EKB), valamint a tagállami és az európai felügyeleti hatóságokkal együttműködésben fellépjen - szögezték le.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 14. 07:00, szerda | Külföld

Az Európai Bizottság folyósította Kijevnek a hitelkeret első részletét

Az Európai Bizottság kedden csaknem 4,2 milliárd eurót folyósított Ukrajnának az ukrán hitelkeret első részleteként - közölte a brüsszeli testület.

2024. Augusztus 14. 06:00, szerda | Külföld

A vártnál jelentősebben romlott az augusztusi német gazdasági hangulatindex

Romlott a ZEW német gazdaságkutató intézet augusztusi, Németország következő hat hónapjára vonatkozó gazdasági hangulatindexe, az elemzők által becsültnél lényegesen nagyobb mértékben.

2024. Augusztus 13. 08:02, kedd | Külföld

Az Egyesült Államok szerint a héten számítani lehet iráni támadásra Izrael ellen

Az Egyesült Államok értékelése szerint ezen a héten számítani lehet Irán és hozzá kapcsolódó fegyveres szervezetek részéről Izrael elleni támadásra