Városlista
2024. szeptember 13, péntek - Kornél

Hírek

2014. Július 03. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egyértelműsítené a gyermekétkeztetés díjának szabályozását az ombudsman

Egyértelműsítené a gyermekétkeztetés díjának szabályozását az ombudsman

Székely László annak kapcsán indított vizsgálatot, hogy egy többgyermekes édesanyának, leadott nyilatkozata ellenére sem állapította meg az iskola az étkezési kedvezményt, mert nem csatolt a dokumentumhoz hatósági igazolást a családi pótlék folyósításáról.

A Magyar Nemzet szerint az ombudsman egyértelművé tenné a gyermekétkeztetés díjának szabályozását. A lap cikke szerint Székely László, az alapvető jogok biztosa legfrissebb, a lap által megismert jelentésében arra kéri az emberi erőforrások miniszterét, fontolja meg a gyermekvédelmi törvény olyan módosítását, amely egyértelműen meghatározza az állami fenntartású köznevelési intézményekben az önkormányzatok által nyújtott gyermekétkeztetés személyi térítési díjának megállapítására - ezzel együtt a jogorvoslati kérelem elbírálására - jogosult szervet.

Az ombudsman ezzel párhuzamosan felkérte az állami fenntartású iskolákat felügyelő Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnökét, hívja fel az iskolaigazgatók figyelmét arra, hogy a három- vagy többgyermekes családok gyermekei után járó ötvenszázalékos normatív étkezési kedvezmény igénybevételéhez csupán a szülő nyilatkozatára van szükség a háztartásban nevelt gyermekek létszámáról, a támogatás jóváírásának feltételéül semmilyen további hatósági igazolás nem kérhető.

Székely László annak kapcsán indított vizsgálatot a térítési díjak ügyében, hogy egy többgyermekes édesanyának a leadott nyilatkozata ellenére sem állapította meg az iskola az étkezési kedvezményt arra hivatkozva, hogy nem csatolt a dokumentumhoz hatósági igazolást a családi pótlék folyósításáról. Amikor az asszony jogorvoslatot kért, hónapokig vándorolt az ügy az egyes hivatalok között.

A lap megkereste az ügyben az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárságát, ahol közölték: megvizsgálják és megfontolják a jogszabály módosítását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 12. 11:42, csütörtök | Belföld

Elkészült a Kőröshegyi völgyhíd karbantartása

A tervezetthez képest 5 nappal korábban végeztek a saruk cseréjével a Kőröshegyi völgyhídon.

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek megnyitása

Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek első három csoportjának megnyitása még hazánk idei soros elnökségi időszaka alatt

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

ingatlan.com: másfél évtizedes rekordot döntött az új lakások kínálata

Adataik szerint szeptember közepén több mint 8100 új lakást, és házat kínáltak eladásra az országban, ami másfél évtizede nem látott szintet jelent.

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

EU-elnökség - Kovács Zoltán: logisztikai kihívások, ambiciózus magyar program

A magyar EU-elnökség hatalmas logisztikai kihívást jelent, miközben a kormány ambiciózus programot szeretne megvalósítani ebben a fél évben. Erről Kovács Zoltán államtitkár beszélt kedden Budapesten egy rendezvényen.