Városlista
2024. szeptember 17, kedd - Zsófia

Hírek

2014. Június 20. 00:00, péntek | Helyi

Együtt az élhető városközpontért

Együtt az élhető városközpontért

Az Egyesület a Városközpontért civil szervezet egy közel 30 milliós forintos 100%-os támogatású pályázatot nyert egy TÁMOP programra Együtt az élhető városközpontért címmel.

Az Egyesület a Városközpontért 1999 évben alakult. Az Egyesület tagjai és segítői között van építész, jogász, gazdasági-pénzügyi szakember, pedagógus, programszervező és közösségfejlesztéssel foglalkozó szakember, akik az eltelt 15 év alatt a Városközpontban élő lakosság önsegítő és önszerveződő készségét használva a városrész fejlődését segítették elő. A projekt megvalósítására 37 lakóközösséggel, társasházzal kötött a szervezet együttműködési megállapodást.

A közel 30 millió forintos támogatásból egy Lakossági Információs Szolgáltató Iroda - LISZI valósult meg a mosonmagyaróvári városközpont szívében, a Flesch Károly Kulturális Központban. Két fő szakembert alkalmazott a pályázat keretében az Egyesület: Lovasné Geiszel Nikolettát, mint közösségszervező koordinátort és Bejczi Katalint mint közösségszervező munkatársat. A két szakirányú képzettséggel és tapasztalattal rendelkező munkatárs szervezi a programokat, koordinálja a tanácsadásokat, szakköröket és foglalkozásokat.

A projekt ideje alatt folyamatosan elérhető a lakosság számára jogi, pszichológiai és családi-pénzügyi; továbbá munkavállalási, pályaválasztási tanácsadás. Kezdetektől is van hetente kézműves foglalkozásra és leckeírásra mód minden korosztály számára, ehhez szakkönyvek, szakmai anyagok és megfelelő szakemberek állnak rendelkezésre naponta. A pályázat eredményeképpen 14 hónapon át színes programok zajlanak a mosonmagyaróvári városközpontban, jelentős humánerőforrás fejlesztés valósul meg és beruházások – fejlesztések történnek. Cél, hogy a program élhetőbbé, vonzóbbá tegye az egész városközpontot, fejlesztve a lakókörnyezetet és az itt élő emberek kompetenciáit, életkörülményeit. Ebben nagy része van a humánerőforrás befektetésnek, a folyamatos tanácsadásoknak, foglalkozásoknak, kluboknak. A pályázatban havonta egy-egy nagyobb program és lakossági fórumok, szakkörök kapnak szerepet, így 2013. decemberben már volt egy „Adventi készülődés” és 2014. januárban egy Teremlabdarúgó Torna. Februárban volt az első nagyobb programsorozat „A család hete”. Tanácsadások és előadások vártak mindenkit a Flesch Központban. Például Licskainé Stipkovits Erika előadása a családi együttélésről, és Csáfordy Julianna református lelkész előadása „A család szerepe a lakóközösség életében” címmel. Most június 21-én a Kéklámpás Családi Nap lesz a következő nagy rendezvény. Minden programon, tanácsadáson való részvétel korhatár nélkül mindenki számára ingyenes. A tervezett akció programok – Játszótér kialakítása, bővítése; Szívességszolgálat és a Tanoda megszervezése. A Játszótér kialakítása során, a Kormos lakótelepen lévő az Egyesület gondnoksága alatt álló játszótérre esett a választás, ahol koncentráltan élnek kisgyermekes családok. Ezt a területet tovább fejlesztik a projekt keretében egy olyan közösségi térré, mely minden korosztály számára lehetőséget biztosít a beszélgetésekre, pihenésre, közösségi szabadtéri programok megvalósítására.

Az Egyesület évek óta nagy sikerrel valósítja meg a virágosítási programot. Az idén virágládák beültetésével, teszik szebbé, virágosabbá a panel épületek közötti teret. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, 14 hónap alatt valósul meg, 2013. december és 2015. január között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.

2024. Szeptember 17. 15:04, kedd | Külföld

Gátszakadás Lengyelországban, 25 ezres települést árasztott el a víz - Videó

A Lengyelországban található 25 ezer fős Klodzkót érte ez az árvíz, ahol az átszakadt gát teljesen elöntötte a települést.

2024. Szeptember 17. 07:46, kedd | Külföld

Másfél millióra emelte az orosz katonai állomány létszámát Vlagyimir Putyin

Száznyolcvanezer fővel másfél millióra növeli az orosz fegyveres erők katonai állományának létszámát Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn kiadott rendelete.