Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2014. Május 08. 14:01, csütörtök | Bulvár
Forrás: playboy.hu

Élet az 50. emeleten túl

Élet az 50. emeleten túl

Már a város felett fürdés élményéért megéri – vallják az 50. emeletnél magasabban lakók.

Egy-egy ilyen penthouse-t bérelni nemcsak forintba átszámolva kerül rengeteg pénzbe, de a New York-iak közül is csak kevesen tudják megfizetni. Nem csoda, hogy itt a randik is más véget érnek.

Rupert Murdoch nem most jött le a falvédőről. A 83 éves befektetési guru túl van számos bukáson és számtalan sikertörténeten, de még válása, valamint a News Corp. médiavállalat megroppanása után is a világ száz leggazdagabb embere között jegyzik. Az ő neve áll majd a New Yorkban épülő One Madison legnagyobb lakásának ajtaján, miután kifizetett érte 57,3 millió dollárt, közel 13 milliárd forintot. Hogy hol is fogja ismét egyedülállóként tengetni mindennapjait Murdoch? Valahol az 57. és a 60. emelet között, néhány szinttel a 49.-en lakó Gisele Bündchen és Tom Brady felett.

Magaslati levegő
A felkapott metropoliszok legdrágább ingatlanjai között böngészve akarva-akaratlanul is felmerül a kérdés: vajon a gazdagok nem ismerik a tériszony fogalmát? A legjobb New York-i lakásokat ugyanis rendre az 50. emeleten túl találjuk, ez a fajta magasságfetisizmus Budapestről nézve pedig legfeljebb a kilátás szempontjából lehet indokolt. Valójában ennél jóval többről van szó, ugyanakkor az is igaz, hogy az egyre magasabbra nyúló felhőkarcolók alapvetően a kényszer szülöttei. A felhőkarcolók fővárosának számító Manhattan utolsó szabad négyzetcentiméterének beépítése után egyértelmű volt, merre lehet tovább terjeszkedni: felfelé. Az első felhőkarcolók megépítése után nem sokkal az is kiderült, hogy tulajdonképpen nem is olyan rossz a város felett élni, a lakosság számának növekedésével párhuzamosan pedig egyre magasabbra nyúltak New York toronyházai. A gyakran 200 méternél is magasabban fekvő lakások ugyanis pontosan azt nyújtják, ami minden zsúfolt világvárosból hiányzik: a privát szférát és az olykor szükséges magányt.

Erre pedig sokan vágynak New Yorkban. A legjobb bizonyíték erre, hogy a legnagyobb és legdrágább lakásokat lényegében kivétel nélkül a felhőkarcolók legfelső emeleteire tervezik. „A kilátás a békével és a csenddel kombinálva sosem megy ki a divatból” – nyilatkozta egy bróker a New York Timesnak, hozzátéve, hogy valamennyi New York-i álma egyszer egy ilyenben lakni. Ezt persze még ott is csak a kiváltságos anyagi helyzetben lévők engedhetik meg maguknak: a manhattani ingatlanpiac pörgését mutatja, hogy olyan gyorsan találtak volna vevőt egy két hálószobás penthouse-ra 90 négyzetméteres terasszal 2,25 millió dollárért, hogy a tulajdonos inkább felemelte az árat 2,5 millióra (565 millió forintra) –és még úgy is pillanatok alatt elkelt. Amerikában persze mindenen ott fityeg az árcédula, egy-egy ingatlan értékét így az is nagymértékben befolyásolja, hány méterrel van pontosan a sosem alvó város nyüzsgő utcái felett. Ugyanaz a lakás emeletenként átlagosan 1-2 százalékkal drágul, további 10–30 százalékot ér a Central Park panorámája és további 10%-kal növelheti a vételárat egy valamilyen szempontból különleges kilátás.

Távcső a kád mellett
A nyugalom záloga maga a magasság. Ami az éjjel-nappal forgalmas utcák szintjén elviselhetetlen zsivaj, az 200 méteres magasságban már alig érzékelhető alapzaj csupán és a levegő is kevésbé szennyezett. Abba sem árt belegondolni, hogy a 40–60–80 emeletes felhőkarcolókkal szegélyezett utcákban mennyi fény jut az alsóbb szinteken lévő lakásoknak, ami persze ördögi kör, hiszen az egyre magasabb épületek a korábbi rekordereket árnyékolják be –szó szerint. A megkérdezett penthouse-tulajdonosok szerint mégis a város feletti fürdés élménye az, amiért egyértelműen megéri vagyonokat fizetni egy-egy ilyen lakásért –ezért sem kell meglepődni a kád mellé bekészített távcsőn sem.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 08:10, kedd | Bulvár

Emberre támadt egy medve az erdélyi Beszterce-Naszód megyében

Emberre támadt egy medve hétfőn este Beszterce-Naszód megyében, a Sajónagyfalu (Mariselu) községhez tartozó Sajószentiván (Santioana) településen, a férfi a lábán és az ágyékán megsérült

2024. Július 18. 07:56, csütörtök | Bulvár

Balaton-átúszás - Lezárták a nevezést

Elérte a 12 és félezres létszámlimitet a 42. Lidl Balaton-átúszásra jelentkezők száma, így a szervező Budapest Sportiroda szerda reggel 9-kor lezárta a nevezést.

2024. Július 18. 06:00, csütörtök | Bulvár

Akkorát rúgott a táborozó gyermekbe az edző, hogy a fiú a fejére esett

Óriási felháborodást keltett az a napokban nyilvánosságra került felvétel, amelyen az látszik, hogy a szolnoki kalandparkban egy felnőtt férfi kirúgja a rábízott kisgyerek lábait, aki ennek következtében fejre esik.