Városlista
2024. június 2, vasárnap - Anita, Kármen

Hírek

2016. December 29. 00:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Élő néphagyományok a Lajta Néptánc Együttesben

Élő néphagyományok a Lajta Néptánc Együttesben

Idén újra legényavatásra készülnek, 2017-ben kerek évfordulót ünnepelnek, de addig is nap, mint nap ápolják és élővé varázsolják hagyományainkat.

„Azért vagyunk mások, mint a többi néptáncegyüttes, mert nem csak bemegyünk a próbaterembe és próbálunk, hanem azt a kultúrát, amit színpadra viszünk, a hétköznapjainkban is megéljük” - nyilatkozta az Együttes alapítója és művészeti vezetője, Palenik József.


Lajta Néptánc Együttes Mosonmagyaróvár - Személyiség és közösségfejlesztő hagyomány kicsiknek és nagyoknak…

Ez már rég túlmutat egy táncegyüttes feladatain, valódi közösségi élmény

Ezekről az élményekről tartott rövid beszámolót Szerkesztőségünk és Olvasóink számára Palenik József.


"Nem is tudom, hol kezdjem…
29 évvel ezelőtt a barátaimmal megalapítottuk a Lajta Néptánc Együttest. Ma 160 tagot számlálunk, a holdudvarunkkal együtt – tőlünk már kikerült táncosok - mintegy 250-300 főre tehető az általunk tanított táncosok létszáma. Szóval elmondhatom, hogy nagy családunk van. És minden családban a legnagyobb érték a hagyomány. Milyen értéket, kultúrát adunk át illetve hagyunk a következő nemzedékre.

Fontos, hogy mindig hagyjunk időt az emberi kapcsolatainkra!

Sok fellépésünk van, sokat is próbálunk. Az évek során alakult ki az a bizonyos fellépési rend is, amihez ma már ragaszkodunk.

  • Így például minden húsvéti ünnepet, a hozzá tartozó népszokásokat és táncokat Szentendrén mutatjuk be, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. Nagy élmény ez nekünk és az ide látogató érdeklődőknek is. Itt megelevenítjük a húsvéti tojásfestést, kalács sütést, a locsolkodást és bemutatjuk az ide illő táncokat is, bevonva a közönséget, hogy még élőbbé tudjuk tenni a hagyományt.

  • Április 28-án tartjuk hagyományos éves műsorunkat Mosonmagyaróváron, a Flesch Központban.

  • Nyáron, augusztus végén újabb nagy rendezvényt szervezünk Halásziban. Ez a Halászi Bertóké Napok, mely egyben egy Országos Neuberger Ferenc Verbunk Versenynek is helyet ad. (A videóban minden fontos információ elhangzik a Halászi Bertóké Verbunkról Palenik józsef ismertetésében.. - a szerk.)

  • Októberben az Együttes évfordulóját ünnepeljük. 2017-ben már a harmincadikat. Erre már most nagyon készülünk! A jubileumi műsorba visszahívjuk azokat is egy-egy tánc erejéig, akik már nem közvetlenül az Együttes kötelékében táncolnak, hanem már a saját együttesüket irányítják vagy épp "nyugdíjba" vonultak.

  • Novemberben a Márton napi hagyományokat elevenítjük fel, ugyancsak a szentendrei skanzenban. Ezzel a „műsorral” - ha lehet így nevezni -, már 25 éve járunk Szentendrére. Közel 10 évbe telt, mire a házakba is bemehettünk, hiszen nagy értékek vannak ezekben a kis otthonokban. Ma már azonban az eredeti házakban, az eredeti tűzhelyekben sütjük a libát, a lányok fonóban, előkészítik a csingis lovak – díszes lovas fogat - díszeit, a fiúk a kocsmából egyenesen ide térnek be, hogy megtáncoltathassák őket.

  • Decemberben a Lajta Karácsony című rendezvényünkön a Betlehemezés, Lucázás hagyományait elevenítjük fel és református vidékek táncait adjuk elő. Ezt követően teázunk, beszélgetünk, énekelünk, mivel advent idején nem illik egyéb táncokat táncolni.

  • Év végén pedig a Lajta Néptánc Együttes egyik legjelentősebb eseményre készülünk, a legényavatásra. Hiszen ilyenkor van csak lehetőség az ifjaknak hivatalosan is legénnyé válni!

A húsvéti népszokásokat mindenki ismeri, a Márton napi hagyományok is a köztudatban vannak, de a legényavatásról igen keveset hallani. Mit lehet erről tudni?

Mint ahogyan azt már említettem, igyekszünk nem csak táncegyüttesként szerepelni, hanem valódi közösséget alkotni. Egyik legjobb példa erre, hogy legénytársaságot alapítottunk. Az Együttesen belül ez olyan szorosabb közösség, amelyben a fiúk férfivá válását követjük nyomon a tánc segítségével. Ez a társaság már több, mint 30 éve őrzi azokat a hagyományokat, melyet minden legénynek kötelező betartani. Ezek például:

  • a táncok minél pontosabb ismerete
  • a hagyományok megtartása
  • az idősek tisztelete
  • a becsület.

A legényavatás a hagyomány szerint minden év december 27-én van. Mi azonban egy picit módosítottunk, a miénket december 28-án tartjuk. Dunaremetén és Kisbodakon is létezik ugyanis legénycéh, talán sokkal idősebbek, mint a miénk és mi minden évben hozzájuk is ellátogatunk. Ezért a dátum-módosítás. :)

Az avatásnak vannak nyilvános és zártkörű részei, ám a legénybíró engedélyt adhat ennek a megtekintésére is. A lényeg, azonban mindenütt ugyanaz: minden ifjúnak egyszer legénnyé kell válnia. Erre az ünnepre, a megmérettetésre készülnie illik. Ehhez választania kell a közösségből egy keresztapát, aki felkészíti a feladatokra.

A feladatok között szerepel a tánc, az éneklés, de nem ritka az erőkifejtéssel járó feladatok bemutatása – mint például favágás, zsákcipelés, vízen járás, stb. – sem. A sikeresen teljesített feladatok után megkaphatja a legénycímert, majd ezt követően kezdődhet a legénybál, ahova természetesen minden leányt elvárunk!

Végigjártuk az egész évet, de közben kimaradt egy időszak, ami ugyancsak fontos az Együttes életében. Miért szervez egy táncegyüttes témahetet?

Ezek egy TÁMOP-os pályázat eredményei. Egyéniség- és közösségfejlesztő hagyomány címmel témahetet tartunk, melyre most is várjuk óvodák és iskolák jelentkezését! A programunk:

  • felkészítjük a gyerekeket a szigetközi hagyományokból – ének, tánc, zene, kézműves foglalkozások
  • majd ezután minden csoportot négy családra osztunk
  • ezzel a négy (nagy)családdal a 3. napon busszal felmegyünk Szentendrére, és ott, egy-egy házba elhelyezzük őket.
  • Itt megnevezünk egy gyertyaöntő, egy szövő, egy mézeskalács készítő és egy kenyérsütő családot.
  • A feladatuk: a nap folyamán elkészíteni mindezekből annyit, amennyi mindnyájuknak elég
  • majd ezt követően, ha elkészültek, akkor utána a piacon elcserélik egymással.

Az esemény lényege, hogy észrevegyük, észrevegyék, hogy mindenkinek jut minden, ha odafigyelünk egymásra. Mindezek után van egy jó kis mulatság, ami azt modellezi, hogy valaha hogyan működött egy falu

Az utolsó napjon összefoglaljuk, megbeszéljük, hogy mi volt a pozitívum, ki hogyan érezte magát, esetleg mit kellene másképp, jobban csinálnunk.

A témahét legszebb feladata pedig, amikor az iskolás gyerekeket arra kérjük, hogy írjanak egy levelet a dédszüleiknek, hogy milyen volt az ő „idejükben” élni.

De vannak még tematikus táboraink is. Ilyen például az arató tábor, amit Halászin tartunk. Megbeszéljük a gazdákkal, hogy hagyjanak nekünk egy kis búzát, amit kaszával learatunk, utána kicsépeljük, szeleljük, tisztítjuk a magot, a végén meg is őröljük, és megsütjük a kenyeret.

Ezektől a pillanatoktól válik igazi életstílussá a Lajta Néptánc Együttes. A feleségemmel, Balogh Tímeával valósítunk meg mindent.


Az év többi részében pedig eleget teszünk azoknak a felkéréseknek, fellépéseknek melyekre hivatalosak vagyunk. Nagyon sokat utazunk és táncolunk Magyarországon belül és külföldön is.

A Lajta Néptánc Együttes Franciaországban vendégszerepelt.

Aki ezután igazán kedvet kapott, hol és hogyan tud csatlakozni az Együtteshez?

Minden pénteken és szombaton tart próbát a Lajta Néptánc Együttes a Flesch Központban.

Péntekenként 18.00 órától, szombatonként 14.00 órától. bárkit szívesen látunk 5 éves kortól.
Elérhetőségeink: lajtaneptanc@freemail.hu vagy.facebook.com/Lajta-Néptánc-Együttes


Palenik Józsefnek és feleségének, Balogh Tímeának sok erőt, a Lajta Néptánc Együttes összes tagjának pedig sok sikert és minél több felejthetetlen élményt kívánunk mindennapi hagyományaink őrzésében!

Olvasóinkhoz pedig csak egy gondolat – Karácsonyhoz közeledve talán ez aktuálisabb, mint bármikor:

Az ünnep a szívünkben van, nem a boltokban. A múltunk ápolásával teremthetünk gazdagabb jövőt!

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.