Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Január 06. 14:12, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Emberek százait menekítik

Emberek százait menekítik

Mintegy 800 ember kimenekítését kezdte meg a holland rendőrség és katonaság pénteken négy, mélyen fekvő észak-hollandiai faluból, ahol tartani lehet egy gát átszakadásától a napok óta tartó özönvízszerű esőzések miatt.

A hatóságok szerint lehetséges, hogy az egyik főcsatorna menti gát nem bírja majd a víz nyomását, és több száz hektárnyi föld kerülhet akár másfél méteres víz alá. A gátszakadásnak „kicsi az esélye” – vélekedett Yvonne van Mastrigt, a kitelepítést elrendelő regionális testület elnöke. „Az emberek és az állatállomány biztonsága érdekében azonban meg kellett hoznom e döntést” – tette hozzá.

Az orkánszerű északnyugati széllel párosuló heves esőzések miatt a vizet nem lehet visszaszivattyúzni a tengerbe, s ez tette szükségessé az evakuálást az Amszterdamtól 200 kilométerre északra lévő térségben. Az otthonukat elhagyni kényszerülő lakosok azt a tanácsot kapták, hogy barátoknál vagy rokonoknál húzzák meg magukat. Egy közeli sportcsarnokban kialakított befogadóközpont is várja őket.

Hollandia területének negyede a tengerszint alatt fekszik, és 55 százaléka árterület, de az ország megtanult együtt élni az árvíz mindig jelen lévő veszélyével, a pusztító áradások pedig ritkák.

Az Andrea nevű ciklon csütörtökön már elérte Németországot is, és halálos áldozattal járó közúti balesetet okozott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése