Városlista
2024. szeptember 14, szombat - Szeréna

Hírek

2014. Május 26. 07:49, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

EP-választás - Barroso: mindent egybevetve a válságkezelést támogató erők nyertek

EP-választás - Barroso: mindent egybevetve a válságkezelést támogató erők nyertek

Bár az eredmények nagy eltérést mutatnak a tagállamok között, mindent egybevetve azok a politikai erők arattak győzelmet az európai parlamenti (EP-)választáson, amelyek vezették és támogatták az unió közös válságkezelésének kulcselemeit, és amelyek a brüsszeli testületben is képviseltetik magukat - tudatta hétfő hajnali közleményében José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

A portugál politikus szerint, akinek utódját a következő hetekben választja majd meg az új összetételű Európai Parlament, felhívta a figyelmet, hogy az eredmény értékelésekor szem előtt kell tartani azt, hogy a voksolást az elmúlt évtizedek legsúlyosabb pénzügyi, gazdasági és végül szociális válságát követően tartották meg.
"Azok aggodalmait, akik tiltakozásból szavaztak vagy nem szavaztak, úgy oszlathatjuk el leginkább, ha határozott intézkedések születnek a munkahelyteremtés és a növekedés beindítása érdekében" - hangoztatja Barroso.
A bizottság elnöke úgy véli: az eredmények arról tanúskodnak, hogy szilárd és működőképes többséget lehet létrehozni az EP-ben, mert bár a legjelentősebb politikai erők nem értenek egyet minden részletkérdésben, de abban alapvető konszenzus van, hogy Európát meg kell erősíteni.
"Adottak a feltételek, hogy szilárd támogatást kapjon egy továbbra is egységes és nyitott Európai Unió, amely arra törekszik, hogy erősebbé válhasson. Elengedhetetlen, hogy európaiként összetartsunk, hogy Európa beleszólhasson a világ rendjébe, és megvédhessük értékeinket és elveinket" - húzza alá Barroso.
Az Európai Bizottság elnöke közleménye végén tudatja: elvárja, hogy döntései meghozatalakor az Európai Unió minden intézménye, a bizottság új elnökét jelölő Európai Tanács, és a jelölt megválasztásáról döntő Európai Parlament is tiszteletben tartsa a választás eredményét.

Címkék: EP2014

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Külföld

Az ukrán elnök elutasította a kínai-brazil béketervet

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök destruktívnak nevezte és elutasította a kínai-brazil béketervet, mivel szerinte az nem több egy politikai nyilatkozatnál, amelyet ráadásul nem egyeztettek Ukrajnával.

2024. Szeptember 12. 19:48, csütörtök | Külföld

Putyin: a nyugati nagy hatótávolságú precíziós fegyverek bevetése a NATO közvetlen részvételét jelentené a háborúban

nyugati nagy hatótávolságú precíziós fegyverek Oroszország elleni bevetése a NATO-országok közvetlen részvételét jelentené az ukrajnai harci cselekményekben

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Külföld

Az ukrán elnök új tervvel akarja a háború diplomáciai befejezésére kényszeríteni Moszkvát

Ukrajna új tervét, amelynek célja, hogy Oroszországot a háború diplomáciai úton történő befejezésére bírja rá, várhatóan a második békecsúcson tárják a világ elé

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Külföld

Európai Bizottság: az orosz gáz kivonása nem jelent kihívást Európa energiaellátásának biztonságára

Az Európai Unió teljes mértékben elkötelezett az orosz gáz fokozatos kivonása mellett, ez ugyanis megtehető anélkül, hogy kihívást jelentene Európa energiaellátásának biztonságára