Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2014. Április 12. 06:00, szombat | Helyi
Forrás: saját

Eredeti olasz ételkülönlegességek az Azur Étteremben – csak a makett kiállítás idején

Eredeti olasz ételkülönlegességek az Azur Étteremben – csak a makett kiállítás idején

Mi magyarok méltán vagyunk büszkék a Hungaricumokra, a hazai ízekre. A makett kiállítás idején azonban más kultúrák is előtérbe kerülnek, ...

... szinte nemzetközivé válik kis városunk. Ismerkedjünk hát meg egy kicsit közelebbről Olaszország ízeivel is.

„Nincs még egy olyan étel, amelyre olyan sok szeretetet és figyelmet fordítottak volna az olaszok, mint a tésztájukra. Ez mindig, minden esetben így volt Olaszország hosszú és gyakran viharos történelme során (és még most is), mivel a tészta egész egyszerűen az emberek ennivalója.”


Az Azur - Simply Italian - Olasz Étterem és Pizzéria 2013 Március 15.- én nyitotta meg kapuit a vendégeik előtt. Több vezető séf és tulajdonos után jelenleg Lorenzo Marchese vezeti az éttermet és főzi a legfinomabb falatokat. Célja az, hogy mindenkinek sikerüljön olyan ételt főzni, amire mindig emlékezni fog, és ami által egy kicsit megízlelheti az olasz életérzést, a „la dolce vita”-t.


Legfőbb szempontjuk, hogy jó minőségű, olasz alapanyagokból eredeti olasz ízeket varázsoljanak.
Az olasz konyha az egyik legkifinomultabb és legváltozatosabb Európában: az olasz ételek változatos palettáját a nápolyi és calabriai konyha pikáns ízei, Liguria fűszermártásos (pesto) ételkülönlegességei és az olasz Alpok rizottói és sajtételei színesítik.


Kíváncsi vagy rá, hogyan főz egy kíváló olasz séf?

Április 12. és 13.-án eredeti olasz sajtételeket kóstolhatnunk az étteremben az Óvártej Zrt. támogatásával.


Egy kis olasz sajtlexikon:
• Bel Paese - A Bel Paese egy tejszínes, lágy vajsajt. Majd minden olasz sajttál alkotórésze. A mozzarellához hasonlóan pizzák tetejére, pastára, felfújtakra rakják.
• Caciocavallo (Caccio cavallo) - Szicíliai sajtféleség. A provolonehoz hasonlóan ez a sajtféle is a "formaggio di pasta filata" csoporthoz tartozik. Ezek keményebb állagú sajttésztából formázott, főleg mitológiai témájú alakok. Találhatunk köztük különböző állatok (pl. ló, vagy bika) fejeit, gyümölcsöket stb. Zsíros sajt, amelyet tehéntejből készítenek. A caccio cavallo a sárgás színét a füstölés által nyeri.
• Dolcelatte - A gorgonzola nemespenész-sajt egy másik változata, amelyet, mint ahogy azt a neve is jelzi, édes tejből állítanak elő.
• Fontina - Sok ínyenc számára ez a világ legjobb sajtja. Félkemény, igen tejszínes sajt. Aosta völgyéből származik, aholis a Fontin hegyről kapta a nevét. Különösen finomak a belőle készült fondük, például a piemonti fondü, a "fonduta".
• Gorgonzola - Ami a franciáknál a rokfortsajt, az az olaszoknál a gorgonzola. Nevét a Milánó feletti Gorgonzola faluról kapta. Fűszeresen erős, tehéntejből készült sajtkülönlegesség. Manapság már akkora iránta az érdeklődés, hogy egész Lombardiából ide hordják a tejet.
Kerek 25-30 cm-es étmérőjű, 16-20 cm magas 6-12 kg súlyú sajt. Kékes-zöldes penészerekkel átszőtt, a héja szürke, ehető. Íze pikánsan savanykás. Zsírtartalma 48 %
• Mascarpone - Az olaszok híres túrókülönlegessége, egy sótalan nyers sajt. Lombardiai eredetű. Korábban a tehenek téli tejéből csinálták, ma viszont már egész évben kapható. Habár ugyanúgy tehéntejből készül, mint a mi túrónk, mégis teljesen más az íze is és az állaga is. Tejszínből készítik. Az állaga selymes, krémszerű. Főleg desszertgyártásra használják. Mascarpone az alapanyaga a híres tiramisu-nak is. Nemespenészes sajttal keverve nagyon finom kenyérre kenni.
A sajt fehér színű, krémesen lágy és nincs héja. Általában 250, vagy 500 grammos műanyag csészékben hozzák forgalomba. Zsírtartalma 70 %

És jöjjön pár részlet azokból a receptekből, melyeket a hét végén meg is kóstolhatunk!

Marchese Lorenzo különleges menüválogatása az Óvári Tej sajtermékeivel, Carlo Volpe cégtulajdonos ajánlásával

Menüvarition von Lorenzo Marchese mit den Käsespezialitäten von der Firma Óvári Tej, von deren Geschäftsführer, Carlo Volpe empfohlen
menú creato dallo chef Marchese Lorenzo con iformaggi prodotti l'azienda "Ovaritej di mosonmagyoravar "gestita da Carlo volpe!

vellutata di asparagi con provola dolce, - 1360 Ft

Weiße Spargelkremsuppe mit Provola-Käse

Fehér spárgakrémleves provola sajttal

cous cous freddo di pollo con asparagi verdi e mozzarelli al pesto di basilico - 2320 Ft

Kalte Cous Cous mit Hühnerfleisch, mit grünen Spargeln und Mozzarella definiert mit Basilico-Pesto

Hideg Cous Cous csirkehússal, zöld spárgával és mozzarellával, bazsalikom-pestoval ízesítve

tortiglioni al ragú di asparagi verdi con formaggio taleggio e petto d'oca affumicato - 2950 Ft

Tortiglioni mit grünem Spargelragu, Taleggio-Käse und geräucherten Entebrustscheiben

Tortiglioni zöld spárgaraguvel, taleggio sajttal és füstölt kacsamellszeletekkel

tonno con crosta di semi di papavero con sparagi bianchi caramellizati e stracchino - 5320 Ft

Tuhnfischsteak mit Mohnkrüste und weißen karamellisierten Spargel und Stracchino-Käse

Tonhalsteak ropogós mákkapátban, fehér, karamellizált spárgával és stracchino sajttal

bistecca fiorentina circa 400g.con tagliatella all'aroma di tartufo e parmigiano - 6970 Ft

T-Bonesteak ca. 400 gr. mit Bandnudel al Trüffel e Parmesan

T-bonesteak kb. 400 gr. szarvasgombás házi tésztával, parmezánnal

formaggi misti accompagnati con una focaccia all'origano - 2780 Ft

Käseplatte mit Focaccia al Origano

Sajttál oregánós focacciával

tiramisú al cioccolato bianco e frutti di bosco - 1390 Ft

Tiramisu mit weißer Schockolade und Waldfrüchten

Fehércsokis tiramisu erdei gyümölcsökkel

Ennyi ínycsiklandó bevezetés után kinek ne lenne kedve mindezt élőben látni és kipróbálni? Találkozzunk az Azur - Simply Italian - Olasz Étteremben április 12-én és 13-án - is!


Cím: Mosonmagyaróvár, Fő u. 45.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.