Városlista
2024. szeptember 13, péntek - Kornél

Hírek

2014. Július 03. 20:56, csütörtök | Belföld
Forrás: InfoVáros

Ez mind halászlé – avagy a nemzeti étel ezer arca

Ez mind halászlé – avagy a nemzeti étel ezer arca

A Bajai Halfőző Fesztivál előtt Bede Róbert beavat a halászlé titkába

Beköszöntött végre a bográcsszezon,hétvégenként sok ezer hátsó kertben rotyog az étel. Bár a magyarok sajnos a kelleténél kevesebb halat fogyasztanak, halászlében azért verhetetlenek vagyunk – számtalan változatban kerül a családok asztalára. Bede Róbert mesterszakács, a halételek elkötelezett híve segít eligazodni a halászléfajtákközött, és aközelgő 19. Családbarát Bajai Halfőző Fesztivál kapcsán a jó halászlé titkát is elárulta.

Bede Róbertet egy nagy tányér ínycsiklandó halászlével mindig le lehet venni a lábáról. A mesterszakácsa töményebb, passzírozott változatra esküszik, de a szegedi, balatoni vagy épp a bajai változatot is jó szívvel ajánlja azoknak, akik a bográcsszezon kellősközepén kedvet kapnak a halászléhez. De vajon melyik elnevezés mit takar?

„A legismertebb halászlékétségkívül a szegedi, a balatoni, továbbá a Duna-menti változatokközül a bajai. Utóbbikülönlegessége, hogy passzírozás nélkülkészül, rövid ideig főzik, és hagyományosan gyufatésztával dúsítják, alapját a ponty adja. A szegedi halászlé ezzel szemben többféle halbólkészül, a sűrűsége miatt passzírozzák, és az elkészült alaplébe helyezik bele a halszeleteket. A balatoni változatokközös jellemzője, hogy ponty és a magyar tengerből fogott ragadozó hal kerül a bográcsba, az elkészült finomságot pedig sokszor krumplival tálalják, olykor fehér borral ízesítik”– magyarázta Bede Róbert, aki egészen extrém halászléket, például citromkarikával és tejföllel dúsított levest, továbbá a Tisza mentén babérlevéllel fűszerezettet iskóstolt már.

„Jó halászlétképtelenség főzni kiváló minőségű fűszerpaprika, öreg hagyma és friss, ízes, hazai hal nélkül. Egyéni ízléskérdése, hogy milyen halfajtát rakunk a bográcsba, én például a törpeharcsát és a keszeget nem, a csukát viszont annál inkább szeretem belefőzni, ez utóbbi nagyon intenzív ízt ad a fogásnak”– mondta el Bede Róbert.

A mesterszakácsa bográcsozáshoz is adott tippeket.„Mindenképpen fával tüzeljünk alá, ami megtartja a hőt, és ami biztosítja azt az aromát, ami a bográcsételekhez elengedhetetlen. Akkor jó a halászlé, amikor kezünket a bográcsfölé helyezve összeragad a hüvelyk- és a mutatóujjunk.”

Bede Róbert szerint sajnálatos, hogy a magyarok jóval kevesebb halat fogyasztanak, mint a nemzetközi átlag, pedig a vizeinkben található halak tökéletes alapanyagként szolgálnak az ízletes, változatos étkezéshez. A Halászati Operatív Program (HOP) – amely Magyarországon a halfogyasztás népszerűsítését tűzte ki célul – kiemelt feladatának tekinti, hogy a hazai halból készült ételek minél gyakrabban és minél több változatban kerüljenek a családok asztalára.

Ha kiváló halászléketkóstolna, vagy részt venne a főzőversenyen, látogasson eljúlius 10-13.között a 19. Családbarát Bajai Halfőző Fesztiválra!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 12. 11:42, csütörtök | Belföld

Elkészült a Kőröshegyi völgyhíd karbantartása

A tervezetthez képest 5 nappal korábban végeztek a saruk cseréjével a Kőröshegyi völgyhídon.

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek megnyitása

Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek első három csoportjának megnyitása még hazánk idei soros elnökségi időszaka alatt

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

ingatlan.com: másfél évtizedes rekordot döntött az új lakások kínálata

Adataik szerint szeptember közepén több mint 8100 új lakást, és házat kínáltak eladásra az országban, ami másfél évtizede nem látott szintet jelent.

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

EU-elnökség - Kovács Zoltán: logisztikai kihívások, ambiciózus magyar program

A magyar EU-elnökség hatalmas logisztikai kihívást jelent, miközben a kormány ambiciózus programot szeretne megvalósítani ebben a fél évben. Erről Kovács Zoltán államtitkár beszélt kedden Budapesten egy rendezvényen.