Városlista
2021. október 26, kedd - Dömötör

Hírek

2021. Szeptember 30. 08:18, csütörtök | Helyi
Forrás: ingatlannet.hu

Ez történt az elmúlt fél évben a mosonmagyaróvári ingatlanpiacon

Ez történt az elmúlt fél évben a mosonmagyaróvári ingatlanpiacon

A 2019-es év végén a legtöbb szakértő már az árak enyhe csökkenésére, stagnálására és az áremelkedés lassulására számított. 2020 elején a járványhelyzet hatására az ingatlanpiaci tranzakciók száma is alacsonyabb lett.

Ezek mind érezhetőek voltak városunk ingatlanpiacát tekintve is. Idén azonban már újraéledeztek az ingatlanpiaci átlagárak éppen ezért ebben a cikkünkben utánajártunk az Ingatlannet.hu statisztikai adatai alapján, hogy hogyan is alakult az idei év Mosonmagyaróvár ingatlanpiacán.


Az elmúlt fél év során végig a téglalakások és a családi házak voltak a legdrágábbak, az 2021-es év korábbi hónapjaiban a házakat és a téglalakásokat váltakozva kínálták a legmagasabb átlagáron, a sort pedig egyértelműen a panellakások zárták.


Mérséklődnek végre az ingatlanárak?
Az Ingatlannet.hu statisztikai adataiból kiderült, hogy a 2021-es év elején az eladásra meghirdetett mosonmagyaróvári téglalakások ára négyzetméterenként majdnem meghaladta az 450 ezres határt. Ehhez az ingatlantípushoz a családi házak árai voltak még hasonlóak, hiszen azok tekintetében a 384 ezer forintos négyzetméterenkénti határt súrolta a januári átlagár. Januárt követően 2021 márciusáig még visszafogott növekedés volt jelen az eladó téglalakások piacán. Áprilisban a téglalakások tekintetében az átlagár elérte a 480 ezer Ft/m2-t, a családi házakat pedig 459 ezer forintos négyzetméter áron kínálták. Ezután azonban mérsékelődtek az árváltozások. A téglalakások árfekvése az idei nyár végén 471 ezer Ft/m2-re volt tehető, míg a családi házaké 478 ezer Ft/m2 körül mozgott.

A panellakások árában az elmúlt fél év során csupán kisebb mozgolódás történt, leginkább emelkedő tendencia formájában. 2021 januárjában még átlagosan 363 ezer forintos négyzetméter áron kínálták eladásra a mosonmagyaróvári panellakásokat, majd az ezt követő mérséklődés hatására, 2021 márciusában ez az összeg elérte a 353 ezer forintot. Áprilisban azonban már érzékelhető volt az ingatlanpiaci fellendülés hatása is, hiszen ekkorra 393 ezer forintra emelkedett négyzetméterenként az átlagos kínálati ár. A májusi hónapot követően folyamatos volt az áremelkedés, egészen augusztusig folytatódott, így ebben a hónapban a panel építésű lakásokat 404 ezer Ft/m2-es áron kínálták eladásra.


A lakásépítési kedv igen változatos megyénkben
Köszönhetően a kialakult járványhelyzetnek is, idén kevesebben vágtak bele az új lakások építésébe, mint a tavalyi év azonos időszakában. A KSH lakásépítési gyorstájékoztatójából megtudhatjuk, hogy 2021 első negyedévében az építendő lakások száma 8,3 százalékkal volt kevesebb, mint 2020-ban. Az adott időszakban összesen 387 lakást vettek használatba: 42%-uk a megyeszékhelyen, 12%-uk kisebb városokban, 47%-uk községekben épült.


A negyedévben kiadott új építési engedélyekből az is kiderült, hogy ezzel a tendenciával szemben 80 százalékkal több lakóépület építését tervezik, mint az előző év első negyedévében. Az új lakások átlagos alapterülete pedig 67 négyzetméter, ami elmarad az országos 80 négyzetméteres átlagtól.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 26. 13:13, kedd | Helyi

Életmű kiállítás a Huszár Gál Városi Könyvtárban

Radó Gyuláné Kenesei Ilona életét és munkásságát bemutató kiállítás nyílt a Huszár Gál Városi Könyvtárban. A tárlat november 20-ig tekinthető meg.

2021. Október 26. 09:40, kedd | Helyi

Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság - Az ELTE ellen lépett pályára a Mosonmagyaróvár

A Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfi Nyugati csoportjában, az ELTE BEAC-ot fogadta a Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem.

2021. Október 25. 11:16, hétfő | Helyi

Fának csapódott a 20 éves máriakálnoki sofőr

Túl gyorsan hajtott, elvesztette uralmát a jármű felett és lesodródott az úttestről egy autós szombat reggel Halászi közelében.

2021. Október 22. 09:13, péntek | Helyi

Mosonmagyaróváron is indul a Zöld Busz Program