Városlista
2024. július 29, hétfő - Márta

Hírek

2019. Július 21. 00:00, vasárnap | Helyi

Ezek az eszközök segíthetnek a felfekvések kezelésében

Ezek az eszközök segíthetnek a felfekvések kezelésében

A felfekvés sajnos minden olyan állapot velejárója, amikor a beteg hosszabb időn át feküdni kényszerül.

Legyen az egy idősebb hozzátartozó vagy egy súlyosabb műtét után lábadozó családtag, nagy esély van rá, hogy nála is jelentkeznek a tünetek. A jó hír az, hogy ma már egyre több, és ami fontosabb, kiváló minőségű termék segít a felfekvés megelőzésében, illetve a kezelésében.

Röviden a felfekvésről

A felfekvés vagy decubitus olyankor alakul ki, amikor a test egy adott pontját hosszú időn keresztül nagy nyomás éri. Ezt általában a tartós fekvés okozza, és leginkább az idősebb korosztályt érinti, de mindenki veszélyeztetett, aki valamilyen okból az ágyhoz van kötve.

Sajnos a betegség megelőzése nem egyszerű, még akkor sem, ha a gondozással foglalkozó személy mindent megtesz ennek érdekében. Szerencsére azonban rengeteg praktikus eszközt lehet „bevetni”, amik egyrészt a prevencióban, másrészt pedig a betegség kezelésében kaphatnak szerepet.

Megelőzés és kezelés antidecubitus matracokkal

Mint minden betegség esetén, az elsődleges cél a felfekvéseknél is a megelőzés. Ha ugyanis a kezdetben csak enyhébb bőrpírral járó tünetek súlyosbodnak, akkor akár fekélyek, valamint komoly, a beteg életét veszélyeztető fertőzések is kialakulhatnak.

A megelőzés alapvetően két pillérre épül: az egyik, hogy csökkenteni kell a terhelő nyomás mértékét, a másik pedig, hogy a beteg minél kevesebb ideig feküdjön ugyanabban a helyzetben. Egyszerűbben ez annyit jelent, hogy gondoskodni kell a páciens rendszeres forgatásáról, ami viszont egy magatehetetlen ember esetében nem is mindig olyan egyszerű.

Ilyenkor érdemes egy antidecubitus matracot beszerezni, ami a váltakozó nyomású kompresszor segítségével lágyan masszíroz, serkenti a vérkeringést, és a nyomást is csökkenti.

A beteg rendszeres forgatása gyopár típusú párnákkal

Mint már említettük, a felfekvés megelőzésének és gyógyításának kulcsa a beteg rendszeres mozgatása, forgatása. Az a jó, ha nem hagyjuk, hogy az ápolt személy folyton hanyatt feküdjön, ezért időről időre át kell fordítanunk őt. Ehhez a művelethez használhatunk úgynevezett gyopár típusú párnákat, amikkel csökkenthetjük a nyomást, és az alá a testrész alá helyezhetjük őket, amit éppen meg kell támasztani.

Léteznek decubitus párnák, amiket a kar, a láb, a keresztcsont vagy a derék alá tehetünk, de a beteg pozicionálása is megoldható a segítségükkel.

A felfekvéses betegek számára nélkülözhetetlen a folyamatos törődés

Ha egy hozzátartozója felfekvésektől szenved, akkor fontos, hogy folyamatosan megkapja a szükséges odafigyelést. Ez nemcsak a különféle kellékek beszerzését jelenti, mint az antidecubitus eszközök vagy a komfortos matracvédők. Hanem azt is, hogy gondoskodik a beteg bőrének tisztításáról és ápolásáról, amihez nagyon jó minőségű krémek és hidratálók is a rendelkezésre állnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Július 29. 13:47, hétfő | PR

K&H: figyelemre méltó véleményt fogalmaztak meg a diákok a magyar oktatásról

Kevesen vannak, akik elismerésre méltónak tartják a színvonalat. Közeledik a felvételik eredményhirdetése, így a leendő gólyák hamarosan saját tapasztalatokat szerezhetnek a magyar felsőoktatás színvonaláról.

2024. Július 29. 08:11, hétfő | Belföld

Menczer Tamás: sok fiatal csatlakozására számítok!

Sok fiatal Fideszhez csatlakozására számít a jövőben Orbán Viktor miniszterelnök szombati, tusványosi beszéde hatására a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója, aki erről a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában beszélt.