Városlista
2022. január 21, péntek - Ágnes

Hírek

2020. Szeptember 02. 15:38, szerda | PR

Ezekkel a költségekkel számolj nyaralás alatt

Ezekkel a költségekkel számolj nyaralás alatt

Ez az év szinte mindenki számára nehezen indult. A koronavírus miatt pedig nem volt olyan ember, akit anyagilag ne terhelt volna meg az a három hónap.

Ettől függetlenül sokan nem akartak lemondani az idei nyaralásokról. Érhetően, hiszen ki ne akarná kipihenni ezt a nehéz évet? Mivel nem tudhatjuk mit tartogat az idei esztendő, érdemes kicsit tudatosabban nekivágni a nyaralásnak, és írni egy költségvetést arról, hogy nagyjából mennyibe fog kerülni a kis kiruccanásunk, illetve milyen plusz költségekkel kell számolni!

Amióta világ a világ, az ember ösztönösen törekszik a biztonságra. Ez nemcsak az otthoni nyugalomra igaz, hanem a bankszámlánkra is, hiszen ma már nem lehet tervezni, ha az embernek nincs félretett pénze. Bár ez az év sok mindent felülírt, arra megtanított minket, hogy a megtakarítás elengedhetetlen a kiszámíthatatlan helyzetekhez.

Ez pedig nemcsak egy koronavírus, hanem egy nyaralás is lehet, ahol adódhatnak többlet költségek, amelyekkel nem számoltunk. Tartalékolni nehéz, de nem lehetetlen. Aki kicsit tudatosabban szeretne készülni a vakációra, az nyisson egy külön számlát, ahova havonta – akár pár ezer forintot – utal. Ez azért jobb mint otthon gyűjtögetni a párna alatt a pénzt, mert kizárjuk annak a lehetőségét, hogy hozzányúljunk, ha épp nincs nálunk készpénz például. De természetesen akadnak olyanok is, akik abban látják a spórolás lehetőségét, ha kevesebbet vásárolnak vagy jobban figyelnek arra, hogy mire költenek.

Hol tud az ember pénze kamatozni?

Ma már többféle lehetőséget kínálnak a bankok, hogy még több pénzre tehessünk szert. Általában minél hosszabb időre kötjük le a pénzünket és minél többet fizetünk be havonta, annál többet fog kamatozni. Ugyanakkor két nyaralás között általában egy év telik el, így a bátrabbaknak érdemes kicsit beleásnia magát a tőzsdézés világába, hiszen a nagyobb kockázattal járó befektetések nagyobb hozamot is hozhatnak.

A váratlan helyzetek, a hirtelen jött utazások, vagy akár egy kedvező nyaralási lehetőség mindig rádöbbent minket, hogy félretenni hasznos dolog. Egyrészt, mert mindig van mihez nyúlni a nehéz időkben, másrészt sosem kell azon tépelődnünk, hogy mire van pénzünk és mire nincs. Fontos, hogy mindig annyit tegyünk félre, amennyit meg tudunk engedni magunknak, valamint a féléves-éves bónuszokat is érdemes a spórolt pénzünkhöz csapni, hogy igazán felhőtlenül nyaralhassunk vagy vásárolhassunk meg mindent. Ha havonta fix összeget különítünk el, akkor egy bónusz esetén a többlet pénzből is ugyanannyit különítsünk el pluszban.

Mit tehetünk, ha nincs elég megtakarításunk?
Sokan voltunk már abban a helyzetben – leginkább fiatalon – hogy a spórolás helyett minden hónapban feléltük a pénzünket. Manapság azoknak is van segítségük a “bajban”, akik kevésbé tudatosan készülnek a nyári hónapokra. A barátainktól való kölcsönkérés helyett inkább nézzük meg a bankok gyorshiteleit és személyi kölcsöneit. Nagyon fontos, hogy körültekintően járjunk utána a lehetőségeknek, mert nem mindegy, havonta mennyit kell törleszteni, illetve milyen kamatozású hitelt veszünk fel. Szerencsére az internet világa lehetőséget ad arra, hogy más lehetőségek útján is eljussunk egy kis pihenésre, akár vidékre, akár külföldre. A csere alapon működő nyaralás egyre népszerűbb. Nem is gondolnánk, hogy mennyi ember szeretne eljutni oda, ahol mi élünk, és ugye fordítva is. A közösségi oldalakon szinte pillanatokon belül találhatunk olyanokat, akikkel elcserélhetjük egy hétre a házunkat vagy nyaralónkat.

Ezekkel is számolj a nyaralás alatt

A számtalan kedvező utazási lehetőség mellett néha elfelejtjük, hogy mennyi plusz költséggel jár egy vakáció. Ilyen az utazás ára, mivel hiába fizetjük ki a szálláshelyet, oda még el is kell jutni. Manapság divatos, és takarékos megoldás lehet az autómegosztás, amikor vagy hozzánk szállnak be utasok, vagy mi csatlakozunk, és úgy osztjuk meg a benzinköltséget.

A Balatonon egyre kevesebb a szabadstrand, ezért számolni kell a strandbelépőkkel. Mivel nem mindenki képzeli el a napon sütkérezve az egész nyaralást, kalkulálni kell a múzeumok és a különböző helyek belépőjének árával, illetve amire néha nem gondolunk a kalkulációnál: az étkezés. Sajnos minden évben egyre drágábbak az éttermek és étkezdék, és ez bizony keményen meg tudja terhelni a pénztárcánkat.

Ezért mielőtt kocsiba ülnénk és nekivágnánk a nyaralásnak, kicsit gondoljuk át, hogy mire is kell költeni. A járulékos költségeknél jusson eszünkbe az utazásbiztosítás, ami baj esetén rengeteget segíthet, de számoljunk a gyógyszerek, napvédők költségével is, a költőpénzzel, vagy épp a pályamatrica díjával.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 20. 13:12, csütörtök | PR

Zajlik a közigazgatás, védelem ágazat munkaerőpiaci elemzése!

2022. Január 18. 18:01, kedd | PR

MEGHÍVÓ

Az Ipartestületek Országos Szövetsége a Hanza Parlamenttel közösen, a KÖVET Egyesület közreműködésével meghívja Önt a KKV-k környezettudatosságának fokozása ingyenes online képzés sorozatra.

2022. Január 04. 11:09, kedd | PR

A dugattyús kompresszorok típusai

A dugattyús kompresszorok a gázsűrítők családjának egyik népszerű szériáját képviselik. Működési elvük a lehető legegyszerűbb, így költséghatékony és alacsony szervizigényű berendezések.

2021. December 04. 10:35, szombat | PR

A vidék logisztikája – raktárbérlés Debrecenben

Sokan hajlamosak elfelejteni, hogy a fővároson kívül is van élet. Ugyanúgy igaz ez a gazdaságra is, mely az ország számos pontján mutat virágzó összképet.