Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2017. Április 22. 09:00, szombat | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Ma véget ér egy történet, hogy kezdetét vegye valami új..

Ma véget ér egy történet, hogy kezdetét vegye valami új..

Farkas Mihály: Úgy érzem, itt az idő átadni a stafétát…

Farkas Mihállyal, a MOFÉM Fúvószenekar karnagyával beszélgettünk a MOFÉM Zenekarról és az elmúlt 40 év zenekarvezetői feladatairól.

1977. március 1-jén került a fúvószenekar élére. Pontosan 40 évvel azelőtt, hogy az interjú hangfelvétele elkészült. Így méltán volt egy kicsit emelkedett hangulatú a közös kávé mellett eltöltött beszélgetés is.


Átadni a stafétát? De kinek és legfőképpen: Miért? Talán beteg? Elfáradt? Mást szeretne csinálni ezután? – Ehhez hasonló gondolatok futottak át a fejemben és talán most a kedves Olvasónak is. Így nem volt más hátra, az összes kérdést feltettem.


A legfontosabb: Nem beteg és nem is fáradt el!


De haladjunk szépen, sorban. :)


Farkas Mihály az első és egyetlen karmester és vezető a zenekar élén, aki ilyen hosszú ideig kezében tudta tartani a dirigensi pálcát.

A MOFÉM Fúvószenekar 1949-ben alakult Paulusz Béla (karmester: 1949 – 1951) vezetésével. Halála után Haász István vette át a pozíciót 1953-ig, amikor is Rózsa Ferenc került a zenekar élére. 1954-ben közkívánatra Rónafői József népszerű zenészt szerződtették a posztra. Ez az időszak nemcsak a közösségi szellem erősödésére, hanem a sikeres közszereplések színvonalának javulására is hatással volt. 1957-ben azonban ismét új karmester érkezik, Sarang István személyében. Őt követte Fejérvári Benedek, aki 1960-tól vette át a zenekar irányítását. Egészen 1977. március 1-jéig….


Az ekkor már 28 éves zenekar élére megérkezik Farkas Mihály zenetanár, akinek vezetésével megoldódik a fúvószenekar szakmai irányításának többször visszatérő gondja.


Hogyan emlékszik vissza erre az időszakra?

1975-ben kerültem a Mosonyi Mihály Zeneiskolába tanítani. Két hónap múlva elvittek katonának.

Így lettem katonazenész, a Magyar Honvédség Székesfehérvári Helyőrségi Zenekarának – idén ünnepli 53 éves fennállását (a szerk.) - klarinétosa. Így kezdődött a zenekari pályafutásom. A két év alatt a legjobbaktól sikerült tanulnom. Dohos László a vezetőm és főnököm is volt egyben, a Magyar Fúvószenei Szövetség akkori elnöke, ma tiszteletbeli tagja. Tőle tanulhattam el a karmesterkedés alapjait és legfőbb feladatait is. Ekkor már tudtam, hogy ha letelik a katonaidőm, akkor itthon számítanak rám. Így tudatosan is készülnöm kellett a zenekar vezetésére.

Akkoriban keddenként voltak a zenekari próbák. Amikor leszereltem, az első kedden átadták a pálcát, a vezetőségi ülés után pedig már kezdődött is a munka.

Hát, így indult…

Ma 2017-et írunk. Eltelt 40 év. Ez nemcsak a zenekar életében meghatározó, hanem egy vezető életében is. Négy évtizedig egy közösség élén állni hatalmas és megtisztelő feladat. Rengeteg fejlődésre, változásra ad lehetőséget. A MOFÉM Fúvószenekar megalakulásának 68. évét ünnepelhetjük az idén. De csak egy ember van, aki aktívan végigkísérte és minden rezdülésébe belelátott. Ez - is - a karmesteri feladat?

A karmesteri feladat az egyik legösszetettebb munkát kívánja meg az embertől. Sokan gondolják azt, hogy a pálcával csak integetni kell és kész. Ez nem így van!

Egy karmester a zenekar vezetője. Ismeri a tagokat, a hangszereket, az egyes hangokat külön-külön, majd egyben is. Hallja, látja, érzi a dallamot, a szólamokat, a hibákat és ez előnyöket egyaránt. Felelőssége és feladata, hogy a zenekar ne csak a színpadon és ne csak a koncert erejéig legyen összhangban. Mert a muzsika csak akkor szól igazán szépen, ha szívből szól. Egy muzsikus, egy zenész nem játszhat kedvtelenül vagy olyan környezetben, ahol nem érzi jól magát. Ez mind-mind a karmester feladata. Összefogni, terelni, vezetni a zenekar tagjait a zene segítségével – a karmesteri pálcával.

Így fejlődünk, együtt.

Amikor átvettem a MOFÉM Zenekart, már akkor is egy nagyon jó csapat élére kerültem. De ezért folyamatosan tenni kell.
Együtt változunk, együtt fejlődünk. Így történhetett az is, hogy az akkori időben olyan népszerű eseményeken, mind a koszorúzások, ünnepek, felvonulások, fesztiválok, temetések és más társadalmi események alkalmával is teljes létszámban tudtunk jelen lenni.

Így tudtunk részt venni a különböző minősítő versenyeken. Így lettünk Ezüst Lant, majd Arany Lant Diplomás zenekar is. Így jutottunk ki számtalan hazai és külföldi szereplésre is.

Ez alatt a 40 év alatt csodálatos dolgok történtek velem és a zenekarral.

1970-ben alakult meg Magyarországon a Kórusok Országos Tanácsa (KOTA), ami elindította az országos fúvószenekari találkozókat. Ez kapukat nyitott és lehetőségeket adott a zenekaroknak az ismerkedésre, tapasztalatszerzésre, további eszmecserére. Milyen hatással volt ez a MOFÉM Fúvószenekar mindennapjaira?

Igazi sikersorozat indult el a zenekar életében…

Rendszeressé váltak nemcsak a Tavaszi Hangversenyek, a nőnapi és május elsejei zenés köszöntések, de létrejöttek a Vasas Zenekari Találkozók, a celldömölki Kráterhangversenyek, a fonyódligeti közös üdülések is. Folyamatosan alakult ki egy határokon is átívelő tartós barátság, a csehszlovákiai Myjava város Fúvószenekarával.

1983-ban már két napos nemzetközi fesztiválra is meghívást kaptunk Ausztria burgenlandi tartományának 900. születésnapját ünneplő településre, Höflein-be, ahol 17 zenekarral együtt léptünk fel. A repertoárunkban akkor a magyar klasszikus művek fúvószenekari feldolgozása szerepelt. Óriási siker volt! Majd ezt követte a Szigetközi Napok rendezvénysorozata.

1989. június 24-e történelmi állomás a MOFÉM Fúvószenekar életében. A 40. jubileumi ünnepség alkalmával ugyanis a Fúvószenekarok Országos Minősítő Hangversenye is itt zajlott városunkban, a MOFÉM Katona József Művelődési Házban.

65. éves Mofém Fúvószenekar ünnepi koncertje - InfoMosonmagyaróvár képgaléria 2014

Majd 1991-től folytatódnak a külföldi utazások. Olaszországban, Mosonmagyaróvár olasz testvérvárosának Arese meghívására vendégszerepeltünk egy ötnapos vendégszereplés révén Besana Brianzában.

1996-tól pedig majorett csoportok közös szerepléseivel tettük látványosabbá koncertjeinket.

És szinte hihetetlen kimondani, a hatvanadik születésnapon egy olyan zenekari kollektívát ünnepeltünk, amelyben összesen 213 zenész és hét karmester fordult meg. A hatvan év alatt ez a művészi együttes közel kétezer hangversenyt, térzenét, menetzenét szolgáltatott a fúvósmuzsikát kedvelők népes táborának. Szolgálta, szolgálja és remélhetőleg még sokáig szolgálni fogja a zene nyelvén megfogalmazott küldetését, ahogy Richard Wagner megfogalmazta: „az emberi szív mélyére világosságot deríteni, ez a zene hivatása”.

És aztán 2014-ben elérkezett a 65. Jubileumi Hangverseny is, amikor a Flesch Kulturális Központ már szűknek bizonyult az ünneplő közönség számára.

65. éves Mofém Fúvószenekar Kiállítása - InfoMosonmagyaróvár képgaléria 2014

Az idézet szerint akkor már rengeteg világosságot adott az emberi szív számára a zenekar. A beszélgetésünket azonban úgy kezdtük, hogy 2017. április 22-én valami végleg véget ér. Mit adott a zenekar Farkas Mihály zenekarvezetőnek? És egyáltalán, miért érzi úgy, hogy ez a legalkalmasabb idő a váltásra?

Ez a negyven év nagyon szép idő volt. Számomra nemcsak a szerepléseket, a kitüntetéseket és díjakat, a zenekari próbákat és összejöveteleket adta a zenekar.

Végigkísérte az egész életem. 1977. szeptemberében nősültem. Amikor kijöttünk a házasságkötő teremből, akkor ez a zenekar játszotta a nászindulót. Teljesen titokban szervezték a zenészek, így nagy meglepetés volt nemcsak nekünk, a feleségemmel, hanem az egész településnek. 35 zenész kísért végig bennünket élőzenével.

Az első lányom születése május 1-jére esett. Épp zenés ébresztőt tartottunk és felvonultunk. Végigvezettem a zenekart a tribünig, majd mentőt hívtunk a feleségemhez. Ezután mentem vissza a zenekarhoz. Mindenki tudta, hogy csak testben voltam ott, mert a gondolataim a kórházban jártak.
Aztán közel másfél év múlva, a második gyermekünk születésekor, november 8-án szintén zenélni kellett. A zene és a zenekar ezáltal is végig kísérte az életünket.

A kis unokám ma már előképzős a zeneiskolában…
Sok év telt el…

Úgy érzem. hogy most jött el a lehetősége annak, hogy átadjam a helyem egy fiatalabb karmesternek, aki a mai kornak, a mai hallgatóságnak megfelelően tudja majd megszólaltatni a zenekart.

Büszke vagyok arra, hogy egy ilyen működőképes együttest tudok átadni és bízom abban, hogy még sokáig fog szólni és új műfajjal tud bővülni a MOFÉM Fúvószenekar

Nem volt mindig egyszerű megállni a helyünket. Amikor például egy zenekari tag kivált vagy eltávozott, azt nagyon nehezen dolgoztuk fel. Így van ez a mai napig is. Akkor nemcsak egy ember, de számunkra egy hang is távozik a zenekarból.

De várjuk az újakat, és bízunk a következő generáció sikerességében. Kívánom, hogy vigyék tovább a MOFÉM Fúvószenekar jó hírét és ápolják tovább a múltunkat!

A MOFÉM Fúvószenekar 2017. április 22-án tartja idei évi Tavaszi Hangversenyét. A cikkből már kiderült, mekkora jelentőséggel bír majd ez az esemény a zenekar életében. Egy újabb történet zárul, helyet adva egy újabb fejezet elindulásának…

A MOFÉM Fúvószenekar eddigi elért eredményei:
• Ezüst Lant 1975.
• Ezüst Lant 1978.
• Ezüst Lant Diploma 1981.
• Ezüst Lant Diploma 1984.
• Arany Lant Diploma 1989.
• Vasas Szakszervezet Mûvészeti Nívódíj 2006.

Farkas Mihálynak aktív éveket, sok sikert és további jó egészséget kívánunk!


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.