Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2014. Május 14. 20:13, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Fazekas Sándor: komoly árhullám vonul le a Rábán

Fazekas Sándor: komoly árhullám vonul le a Rábán

Komoly árhullám vonul le a Rábán, lakott területek és termőföldek is veszélyben vannak, de beindult az árvízi védekezés is, aminek köszönhetően eddig sikerült megvédeni a belterületeket, az árterületen lévő szántóföldek és melléképületek azonban víz alá kerültek - mondta Körmenden a vidékfejlesztési miniszter, aki szerdán a helyszínen tájékozódott az árvízi védekezésről.

Az árhullám veszélyezteti a 86-os számú főutat, ahol nyúlgátat építettek, ugyanis az előrejelzések szerint a Rába vízgyűjtőjén akár az 50 millimétert is elérheti a csapadék, ezért "minden óra nyereség, amikor süt a nap, fúj a szél és nem esik az eső".
Fazekas Sándor hangsúlyozta: több száz hektárnyi ártéren lévő mezőgazdasági terület van már víz alatt, és több száz hektáron áll belvíz.
A helyzetfelmérés még zajlik, de rendelkezésre áll a mezőgazdasági kárenyhítési alap, amelyből mérsékelhetik a gazdákat ért károkat - tette hozzá.
V. Németh Zsolt, vidékfejlesztési államtitkár, a térség országgyűlési képviselőjeként elmondta, hogy az elmúlt évek árvízvédelmi beruházásai most nagyobb biztonságot adnak.
Hozzátette: a körmendi és szentgotthárdi térségben különösen aktívak voltak a helyi tűzoltó egyesületek, így rájuk alapozva a katasztrófavédelem segítségével meg tudták alapítani a járási mentőcsoportokat, amelyek jelentősen növelik a felkészültséget és a biztonságot.
Bebes István (Fidesz-KDNP), Körmend polgármestere elmondta: Körmend mint Rába-parti város mindig fontosnak tartotta az árvízvédelmet, a városgondnokság és a város által foglalkoztatott közmunkások most is azonnal bekapcsolódtak a megelőző árvízi védekezésbe, és minden olyan intézkedést megtettek, amire az emberi élet és az anyagi értékek megóvása érdekében szükség volt.
Hozzáfűzte: azokon a területeken, amelyek ártéren vannak, Körmend környékén főleg kiskertekben lehetnek károk, ezeket a legjobb akarat mellett sem tudják megvédeni.
Takács Árpád, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője közölte, hogy eddig három településen, Magyarszecsődön, Magyarlakon és Csákánydoroszlón kellett beavatkozni, utóbbi helyen több házat is homokzsákokkal védek meg.
Szólt arról is, hogy a 86-os számú főúton 180 méter hosszúságban, két sor szélességben és két sor magasságban épült nyúlgát, amelyet tovább fognak magasítani, ha azt a helyzet megkívánja.
Hangsúlyozta: jelentős, a szokásosnál tovább elhúzódó áradásra számítanak a következő napokban, amelyhez viharos erejű szél is társul majd.
A felázott talaj és az erős szél miatt fakidőlésekre kell felkészülni, a széllökések miatt kéményledőlések és vezetékszakadások is előfordulhatnak - fűzte hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 08:21, kedd | Belföld

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg, ebből 13 hajnali melegrekord volt.

2024. Július 23. 08:16, kedd | Belföld

Felhőszakadásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Felhőszakadásra figyelmeztet a HungaroMet Zrt.: kedden a Duna vonalánál és attól keletre fordulhatnak elő zivatarok, amelyeket felhőszakadás kísérhet.

2024. Július 22. 08:00, hétfő | Belföld

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 22. 07:48, hétfő | Belföld

Trenkwalder: 13,5 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók átlagos órabére a második negyedévben

A második negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 2104 forint volt, ami 13,5 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakában mért 1853 forinthoz képest