Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2012. Október 11. 12:44, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Fegyveres és felderítő delfineket képez ki az ukrán haditengerészet

Fegyveres és felderítő delfineket képez ki az ukrán haditengerészet

Tíz palackorrú delfin katonai célú kiképzésébe kezdett az ukrán haditengerészet Szevasztopolban - tette közzé csütörtökön a Ria Novosztyi helyi forrásból származó értesülésére hivatkozva a Korreszpondent ukrán hírportál.

A név nélkül nyilatkozó forrás szerint a delfineket részben a tengerfenéken lévő tárgyak felkutatására idomítják. Ha megtalálják a keresett objektumot, és hozzáérintik a fejükre erősített kioldószerkezetet, egy bója emelkedik a felszínre. Emellett fegyveres támadódelfineket is képeznek a szevasztopoli bázison. Az állatoknak kést vagy pisztolyt erősítenek a fejükre, amelyekkel ellenséges búvárok ellen hajthatnak végre támadásokat.
A nyilatkozó megjegyezte, hogy a kilencvenes években mozgássérült gyerekek rehabilitációjában alkalmaztak sikeresen delfineket. Katonai célokra 1973 óta képeznek ki delfineket Szevasztopolban. "Ezt a programot azóta sem függesztették fel, de nem is hoztak róla semmit nyilvánosságra" - tette hozzá.
A Ria Novosztyi szerint a világon jelenleg két helyen képeznek ki delfineket katonai célokra: az egyesült államokbeli San Diegóban és Szevasztopolban. A Szovjetunió szétesése után a fekete-tengeri flottának a delfinkiképzéssel foglalkozó részlege Ukrajnához került.
A delfinek katonai célú képzését mindkét országban igyekeznek a lehető legnagyobb titokban tartani. Az egyesült államokbeli kiképzésekről azonban 2005-ben kerültek napvilágra hírek, amikor a Katrina hurrikán pusztítása után állítólag nyoma veszett több fegyveres delfinnek, amelyeken rajtuk maradhatott a rájuk erősített harci eszköz.

Címkék: Ukrajna-színes

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 24. 08:02, szerda | Külföld

Folytatódik az Etna kitörése, lezárták Catania repülőterét

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.

2024. Július 23. 08:14, kedd | Külföld

Josep Borrell: elfogadhatatlan a magyar vád, amely szerint az EU a háborút pártolja

Teljes mértékben elfogadhat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azon vádja, hogy az Európai Unió a háborút pártolja - jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben hétfőn.

2024. Július 22. 07:55, hétfő | Külföld

Joe Biden visszalépett az elnökjelöltségtől és Kamala Harrist támogatja új jelöltként

Joe Biden amerikai elnök visszalépett az elnökjelöltségtől, és alelnöke, Kamala Harris elnökjelöltségét támogatja.

2024. Július 21. 08:24, vasárnap | Külföld

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Szlovéniában

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Észak-Szlovéniában, a tűzoltók kétszáz esetben intézkedtek - írta a helyi sajtó szombaton.