Városlista
2024. július 29, hétfő - Márta

Hírek

2019. Július 20. 00:00, szombat | Helyi

Fehérjék az edzés hatékonyságának fokozásáért

Fehérjék az edzés hatékonyságának fokozásáért

Ha te is rendszeresen sportolsz, biztosan azt szeretnéd, ha az edzésed minél hatékonyabb lenne.

Ezt több módszerrel is elérheted – az adott sport intenzitásának fokozásával, vitaminok, ásványi anyagok fogyasztásával, és persze a fehérjékről se feledkezzünk meg.

Ezeket a táplálékkiegészítőket egyre többen építik be az edzéseikbe, hiszen a fehérjék az emberi szervezet fontos építőelemei, amik nélkül maga a „rendszer” – vagyis a tested – nem lenne képes működni. De mikor érdemes fehérjét fogyasztani, és miért olyan fontos, hogy legyen belőle megfelelő utánpótlás?

A fehérjék szerepe az emberi szervezetben

A zsírok és a szénhidrátok mellett a fehérjék azok, amikre a sejteknek szükségük van a működéshez. A fehérjék leginkább a húsokban fordulnak elő, de pl. a bab és a tofu is remek forrásai ennek az anyagnak. Érdekes tény egyébként, hogy nem feltétlenül a szervezetbe bevitt fehérje mennyisége számít, hanem az, hogy a nap folyamán hogyan oszlik el a bevitel.

Miközben általában a reggeli tartalmazza belőle a legkevesebbet, az ebéd már egy nagyobb mennyiséget, és a vacsora a legtöbbet, ez az elosztás egyáltalán nem jó. Hiszen a fehérjebevitelnek követnie kellene a szükségleteket, ami annyit jelent, hogy jobb lenne egyenletesen – vagyis minden étkezés során ugyanannyit – fogyasztani belőle.

Az sem igazán köztudott, hogy a túlságosan sok fehérje fogyasztásának már komoly következményei vannak az emberi szervezetre nézve. Mit jelent ez? Azt, hogy a kilogrammonkénti 2 gramm fehérje még nem okoz kárt, de ha túlságosan sokat fogyasztasz belőle, akkor akár májelégtelenség is felléphet nálad, aminek a tünetei a hányás, hasmenés. Éppen ezért a táplálékkiegészítők fogyasztásakor tartsd be a használatra vonatkozó előírásokat, hiszen azt szakértők dolgozzák ki, akik pontosan tudják, hogy mekkora mennyiségre lesz majd szükséged.

Mikor fogyassz fehérjét: edzés előtt, alatt vagy után?

Ma már nemcsak a profi sportolók és versenyzők fogyasztanak fehérjét, hanem olyanok is – talán te magad is közéjük tartozol –, akik hobbi szinten űznek valamilyen sportot. Ráadásul a jó minőségű fehérjékhez bárki hozzájuthat, hiszen rengeteg márka létezik, másrészt nagyon sok hasznos tanácsot és értékelést lehet a neten olvasni.

Az egyik nagy kérdés, amit minden sportoló feltesz magának, hogy mikor is kell fehérjét fogyasztani: közvetlenül az edzés után, vagy várni kell egy-két órát? Ezzel kapcsolatban többféle álláspont létezik. Vannak, akik szerint annál hatékonyabb a fehérje hasznosulása, minél közelebb fogyasztjuk az edzéshez – az úgynevezett anabolikus ablakon belül –, míg mások szerint ez nem annyira számít. Amire viszont érdemes odafigyelned, hogy napközben inkább valamilyen gyors felszívódású fehérjét fogyassz, este viszont olyat, ami lassabban hasznosul.

Emellett érdemes az edződ véleményét is kikérned, aki biztosan ellát majd téged néhány praktikus tanáccsal!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Július 29. 13:47, hétfő | PR

K&H: figyelemre méltó véleményt fogalmaztak meg a diákok a magyar oktatásról

Kevesen vannak, akik elismerésre méltónak tartják a színvonalat. Közeledik a felvételik eredményhirdetése, így a leendő gólyák hamarosan saját tapasztalatokat szerezhetnek a magyar felsőoktatás színvonaláról.

2024. Július 29. 08:11, hétfő | Belföld

Menczer Tamás: sok fiatal csatlakozására számítok!

Sok fiatal Fideszhez csatlakozására számít a jövőben Orbán Viktor miniszterelnök szombati, tusványosi beszéde hatására a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója, aki erről a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában beszélt.