Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2011. Február 18. 01:22, péntek | Helyi
Forrás: Nyugathír

Felerősödhet a megyei orvos-elvándorlás a németországi és az ausztriai munkaerőpiac megnyitása után

Felerősödhet a megyei orvos-elvándorlás a németországi és az ausztriai munkaerőpiac megnyitása után

Jóllehet a magyar orvosok tudása eddig is kompatibilis volt a két országban, de sokan azért maradtak itthon, mert a családjuk nélkül nem akartak külföldön munkát vállalni. Májustól azonban könnyebb lesz a hozzátartozók számára is az el

Az Európai Unióban készült felmérések szerint az elkövetkezendő 5-10 évben mintegy 5 millió munkavállalóra lesz szükség az egészségügyben.

A 600 lakosú Püski három másik szigetközi településsel közösen keres új háziorvost. A helyzetet nemcsak a külföldre vándorlás nehezíti meg, de a gyenge finanszírozás is, továbbá az, hogy amíg Magyarországon a vidéki háziorvosok átlagéletkora 55,5 év, addig a mosonmagyaróvári térségben dolgozóké 58.

Makai Jenő polgármester, Püski, független:"Aki ezelőtt volt háziorvosunk, az jelenleg Svédországban dolgozik. A mostani háziorvos vállalkozásban megvásárolta ezt a praxist, de nem tudja gazdaságilag fenntartani, és ezért próbálja eladni. És a fizetőképes vevő a háziorvosi praxisokra kevés."

A háziorvosoknál nagyobb számban hagyják el az országot a kórházi orvosok. Győrben a legnagyobb hiány traumatológusokból és idegsebészekből van. Jelentős részük Németországban dolgozik, ott, ahol jelenleg is 12 ezer betöltetlen orvosi állás van.

Tamás László János főigazgató-főorvos, Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Győr:"Jelen pillanatban is 20 felett van azoknak a száma, akik a szakorvosaink közül úgy vannak fizetés nélküli szabadságon, hogy ideiglenesen kérték, és külföldi munkavállalók lettek. Ez egy nagyon nagy szám, ha meggondolja, hogy majdnem 10 százaléka az orvosainknak. És csak jelezném, hogy nemcsak orvosokról van szó, ma már a szakdolgozók, ápolók, asszisztensek is keresettek az Európai Uniós egészségpiacon."

"Az Európai Unióban készült felmérések szerint az elkövetkezendő 5-10 évben mintegy 5 millió munkavállalóra lesz szükség az egészségügyön belül" -mondta dr.Begya László. A Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke szerint bérfejlesztés nélkül aligha lehet megfékezni az elvándorlást.

Begya László elnök, Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete:"Sajnos a jelenlegi finanszírozási rendszerünk a mostani orvos béreket teszi lehetővé, ez legfeljebb Afrika szegényebb országaiból jelent elhúzó erőt a diplomás orvosok számára, de már a környezetünkben sem jelent jelentős elszívó erőt, sem Romániából, sem a Vajdaságból, sem Felvidékről, de még Ukrajnából sem."

2006-ban 520-an kértek külföldi munkavállaláshoz igazolást, ez a szám 2008-ban 730-ra nőtt. Mára ezer felettire tehető az elvándorló orvosok száma, és a kamara szerint az is elgondolkodtató, hogy a 800 végzős rezidens közül mindössze 150 jelentkezik Magyarországon szakorvosi vizsgára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.