Városlista
2024. szeptember 13, péntek - Kornél

Hírek

2014. Július 04. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Felnőtt őssejtből növesztettek újra szaruhártyát

Felnőtt őssejtből növesztettek újra szaruhártyát

Bostoni kutatók sikeresen növesztettek újra emberi szaruhártyaszövetet, mégpedig felnőtt őssejtek felhasználásával. A módszerrel megvakult embereknek tudnák visszaadni látásukat. A mostani eredmény azért is kiemelkedő, mert első alkalommal használtak felnőtt emberi őssejtet egy szövet újjáépítésére - adta hírül a Fox News.

A kutatásban kulcsfontosságú szerepet játszott az úgynevezett limbális őssejt. A szaruhártya és a szem fehér részének határán elhelyezkedő limbus felelős ugyanis a szaruhártya szöveteinek fenntartásáért és újratermelődéséért. Regenerációs képességük miatt a tudósok régóta azt remélik, hogy kihasználva ezeknek az őssejteknek a megújuló és emberi szövetté alakulási képességüket, vissza tudják adni a látásukat azoknak, akik műtét vagy valamilyen sérülés következtében elvesztették azt.

Bár azt már eddig is tudták, hogy léteznek a limbális őssejtek, azok molekuláris markerei azonban eddig nem voltak ismertek. Eredetileg tíz évvel ezelőtt fedezték fel a döntő ABCB5 jelű molekulát, azonban arra csak nemrég lettek figyelmesek, hogy azok fontos elemei a szemben lévő limbális őssejteknek is, megvédi ugyanis azokat sejthaláltól.

További bizonyítás érdekében egereken végeztek a szakemberek kutatást úgy, hogy az állatokat két csoportra osztották: az egyik csapatnál az ABCB5 jelű gén működése hiányos volt, míg a másik részüknél teljes mértékben megfelelően működött. Az előbbinél a limbális őssejtek lassan elhaltak, így többé nem voltak képesek helyreállítani a szaruhártya sérüléseit. Ebből kiindulva úgy vélték, hogy az említett gén szaporítása, elkülönítése, majd beültetése helyrehozhatja a szaruhártya betegségeit.

Elhunyt emberek szaruhártya szöveteinek felhasználásával antitestek segítségével kivonták az őssejteket, majd beültették olyan egerekbe, akiknél a limbust korábban eltávolították. Ahogy azt várták, az egerek visszanyerték látásukat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 12. 11:42, csütörtök | Belföld

Elkészült a Kőröshegyi völgyhíd karbantartása

A tervezetthez képest 5 nappal korábban végeztek a saruk cseréjével a Kőröshegyi völgyhídon.

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek megnyitása

Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek első három csoportjának megnyitása még hazánk idei soros elnökségi időszaka alatt

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

ingatlan.com: másfél évtizedes rekordot döntött az új lakások kínálata

Adataik szerint szeptember közepén több mint 8100 új lakást, és házat kínáltak eladásra az országban, ami másfél évtizede nem látott szintet jelent.

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

EU-elnökség - Kovács Zoltán: logisztikai kihívások, ambiciózus magyar program

A magyar EU-elnökség hatalmas logisztikai kihívást jelent, miközben a kormány ambiciózus programot szeretne megvalósítani ebben a fél évben. Erről Kovács Zoltán államtitkár beszélt kedden Budapesten egy rendezvényen.