Városlista
2024. június 26, szerda - János

Hírek

2024. Június 08. 09:10, szombat | Sport
Forrás: MTI

Férfi vízilabda BL - A Ferencváros óriási csatában diadalmaskodott

Férfi vízilabda BL - A Ferencváros óriási csatában diadalmaskodott

A Ferencváros nyerte a férfi vízilabda Bajnokok Ligája 2023/24-es kiírását: a zöld-fehérek a Máltán rendezett négyes döntő fináléjában 12-11-re győzték le az előző három kiírásban diadalmaskodó Pro Reccót.

A magyar bajnok és kupagyőztes már három góllal is vezetett a harmadik negyed közepén, majd a zárónegyed második felét a Reccót erősítő Zalánki Gergő súlyos szabálytalansága miatt szinte végig emberelőnyben játszhatta le, de a játékvezetők segítették az olaszokat, akiknek a végén labdájuk volt az egyenlítéshez. Ekkor azonban a meccs legeredményesebb játékosa, a négy gólt szerző Dusan Mandic egy blokkal eldöntötte az összecsapást.

Az FTC - amely ezt megelőzően soha nem győzte le az olasz sztárcsapatot, öt vereség és egy döntetlen volt a mérlege - 2019 után története során másodszor hódította el a legrangosabb európai trófeát, Nyéki Balázs pedig első szezonjában vezetőedzőként rögtön triplázott.

Az FTC a teljes szezonját egyetlen vereséggel fejezte be, még a BL negyeddöntős körében Vámos Márton csapatától, az Olympiakosztól kapott ki.


Férfi Bajnokok Ligája, négyes döntő, Málta:
döntő:
FTC-Telekom Waterpolo - Pro Recco (olasz) 12-11 (2-2, 4-2, 3-3, 3-4)
--------------------------------------------------------------------
gólszerzők: Mandic 4 Jansik Sz., Argiropulosz, Varga Dé. 2-2, Vigvári Ve., Di Somma 1-1, illetve Iocchi Gratta, Younger, Kakarisz, Di Fulvio 2-2, Cannella, Zalánki, Hallock 1-1

A magyar csapatba bordasérülése után visszatért a center Német Toni, az olaszból viszont kikerült a montenegróiak világklasszis veteránja, Aleksandar Ivovic.

Mindkét oldalon kihagyott fórokkal indult a találkozó, utána viszont, akárcsak a Novi Beograd elleni elődöntőben, Vigvári nyitotta a gólok sorát. Az olaszoknak a harmadik előnyükből sikerült egyenlíteniük, a negyedikből pedig fordítaniuk. Az FTC védekezése Vogellel a kapuban magabiztos volt, támadásban viszont nehezen alakított ki helyzeteket a magyar csapat. A negyed vége előtt azonban egy kettős fór végén Di Somma közeli húzásával egyenlített (2-2).

A második felvonás második percében Mandic is feliratkozott a gólszerzők közé egy óriási bombával, de az FTC-vel 2019-ben BL-győztes Younger hasonlóan nagy találattal egyenlített. Jansik fórban választott nehéz, de eredményes megoldást - elhajolva gyönyörűen pattintott a vízről a hálóba -, Zalánki mesteri passza után azonban az Ivovic helyére érkező Iocchi Gratta második közeli góljával egyenlített a címvédő.

Jansik fantasztikus ejtésével újra előnybe került az FTC, amelynek védekezése jóval hatékonyabb volt, mint a Novi Beograd elleni elődöntőben. Fél perccel a nagyszünet előtt a repülő cseréből érkező Mandic akciógóljával először lett kétgólos a különbség.

A fordulást követően fórból rögtön zárkózott a Recco, de a túloldalon Argiropulosz is kihasználta a létszámfölényt, amit Német hozott össze. Egy jó védekezés után a lefordulásból Nagy büntetőt harcolt ki, amelyet Varga magabiztosan értékesített, háromgólosra növelve ezzel a különbséget (8-5). Az újabb olasz előny megjátszása előtt, érezve annak fontosságát, Sandro Sukno vezetőedző időt kért, a figurát pedig Zalánki fejezte be szépen. A játékvezetők néhány percig "úszóedzést" vezényeltek a csapatoknak, oda-vissza ítélték a kontrákat, majd az olaszok előnyből minimalizálták hátrányukat. Di Somma fórban a kapufára tüzelt, a következő előnynél már Nyéki Balázs kért időt: a labda körbe járt és meg sem állt Argiropuloszig, aki a léc alá lőtt.

A záró nyolc perc első olasz támadásánál kettős fórban támadhatott a rivális, de Merkulov a kapu torkában blokkolt szenzációsan, a másik oldalon viszont Argiropulosz is az ellenfél kezébe lőtt. Az ellentámadásból az olaszok lefordultak és ötmétereshez jutottak, Younger pedig kíméletlen ítéletvégrehajtónak bizonyult. Két kimaradt FTC-fór után, a 21 éves Iocchi Gratta öt lóba után lőtt Vogel kapujába, így négy perccel a vége előtt újra döntetlen volt az állás. Csakhogy a játékvezetők közben észrevették, hogy Zalánki szabálytalankodott, a VAR-vizsgálat után pedig - akárcsak a Novi Beogradból Filipovicot - brutalitás miatt kiállították, a gólt pedig elvették. Ez egyben automatikusan ötméterest ért a Ferencvárosnak, amit Mandic értékesített és a magyar csapat innentől kezdve gyakorlatilag végig emberelőnyben játszhatott (10-8).

Az olaszok gyorsan egy dupla fórral kerültek szimpla előnybe, amit Di Fulvio használt ki, de Varga gyorsan lecsillapította az olaszokat, csodálatos csuklómozdulattal lőtt közbe és állította vissza a különbséget.

A Recco lemásolva az előző támadását újra kettős előnyben, megint Di Fulvio révén zárkózott, a Varga-Mandic kettős azonban megint azonnal összehozta a választ, utóbbi elhajlás után pattintott a léc alá.

A bírók meccsben tartották a papíron még mindig emberhátrányban lévő olaszokat, szórták a kiállításokat és a kontrákat sem merték befújni, Kakarisz ezt kihasználva "izmozta be" az újabb olasz gólt, Nyéki Balázs pedig időkéréssel próbálta nyugtatni tanítványait. A fór kimaradt, a másik oldalon pedig Vogel védte Di Fulvio lövését. Nagy kis híján eldöntötte a kupa sorsát, Del Lungo azonban a meccs legnagyobb védésével tartotta életben az olasz reményeket.

A Reccónak 17 másodperce maradt, az időkérést követően azonnal jött az olasz előny, de Condemi közeli lövését Mandic blokkolta.

Korábban bronzmérkőzés:

Olympiakosz (görög)-Novi Beograd (szerb) 9-6 (4-1, 3-3, 1-1, 1-1)

Címkék: Sport, vízilabda

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 26. 07:44, szerda | Sport

Egymás elleni döntetlennel jutott tovább Anglia és Szlovénia

A mieinket azonban nehéz helyzetbe hozta ez az eredmény.

2024. Június 26. 07:42, szerda | Sport

A lengyelek elleni döntetlennel csoportmásodikak a franciák

2024. Június 26. 07:25, szerda | Sport

Legyőzték a hollandokat, ezzel csoportelsők az osztrákok

Az osztrák válogatott 3-2-re legyőzte a holland csapatot kedden a labdarúgó Európa-bajnokság D csoportjának utolsó, harmadik fordulójában Berlinben, ezzel az első helyen zárt a kvartettben.

2024. Június 25. 07:45, kedd | Sport

A 98. percben szerzett góllal jutottak tovább az olaszok, ezzel nekünk is segítettek

A címvédő Olaszország nyolcaddöntőbe jutott a németországi labdarúgó Európa-bajnokságon, mivel 1-1-es döntetlent játszott Horvátországgal hétfőn a csoportkör harmadik fordulójában, ezzel a B csoport második helyén végzett.