Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. December 10. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu

Ferrari-verő autók

Ferrari-verő autók

Utánanéztünk, hogy a legendás Nordschleife pályán mely autók futották a leggyorsabb köridőket. A Top 10-es listáról jó néhány sportkocsi nálunk is kapható.

A Nordschleife a középkori vár, Nürburg körül fut, és 1927-ben készült el. A 20600 méter hosszú pálya legelterjedtebb beceneve „a zöld pokol”, ugyanis rendkívül technikás és veszélyes. Rövid egyenesek, gyors kanyarok és hatalmas szintkülönbségek teszik változatossá és nehézzé; emiatt számos autógyártó teszteli itt új típusait, sőt komoly presztízsnövekedéssel jár egy márka számára, ha valamelyik típusa jó köridőt fut. A világ számos tájáról érkeznek ide fanatikus autósok és rajongók, hogy miután kifizették a díjat, végighajtsanak a legendás, különleges vonalvezetésű pályán. A most következő listából először is azt szűrhetjük le, hogy az etalonnak számító Ferrari Enzo csak a 19. helyet csípte meg.

Mit tud a Nordschleife királya?

A Radical SR8LM Angliában készül, egy kisebb manufaktúrában. A céget 1997-ben alapította Phil Abbott és Mick Hyde, akiknek a legfőbb céljuk az volt, hogy megalkossák a világ legjobb súly-lóerő arányú sportkocsiját, tehát magasról tojnak a kényelemre és a mindennapos használhatóságra. Ennek megfelelően a SR8LM valódi versenyautó, amely mindössze 650 kilogrammot nyom (nagyjából annyit, mint egy Forma–1-es autó), a lelke pedig egy 2,8 literes V8-as turbómotor, 455 lóerővel. A normál használatra teljesen alkalmatlan sportkocsi mindössze 2,7 másodperc alatt felrántja a kasznit 0-ról 100-ra, majd néhány lélegzetvétellel később eléri a 290-es végsebességet. Hazánkban természetesen nem forgalmazzák a Radical autóit, de például az USA-ban az SR8LM-et 180ezer dollárért kínálják, ami nem is rossz ár ahhoz képest, hogy egy gagyi Lamborghini Aventador kétszer ennyibe kerül, és csak a 17. helyet foglalja el a listán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk