Városlista
2024. augusztus 4, vasárnap - Domonkos

Hírek

2015. Október 28. 07:03, szerda | Helyi
Forrás: InfoSopron

Figyelem! November elsejétől életbe lépnek a téli gumira vonatkozó szabályok Ausztriában!

Figyelem! November elsejétől életbe lépnek a téli gumira vonatkozó szabályok Ausztriában!

Mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk, ha nem ismerjük az alábbi szabályokat.

Három kategóriát különböztetnek meg az osztrák rendőrök:

A személyautók és a 3,5 tonna össztömeg alatti kisteherautók esetében általános kötelezettség téli gumira nincsen az országban. Ám hófedte, jeges utakon előírás a hólánc és a téli gumi használata. Amennyiben a kék közúti táblákat kirakják, kötelező a hólánc használata, még az átutazóknak is. Van, hogy nem engedik be az autókat az országba hólánc, téli gumi nélkül. A négyévszakos abroncsokat téli guminak veszik, feltéve, ha az M+S (Mud, sár + Snow, hó) rövidítés szerepel rajta. Ez a szabály november 1-jétől április 15-ig érvényes.
Szóval ha átlépjük a határt, és útunk során változik az időjárás könnyen bajba juthathunk ha nincs megfelelő gumi a kocsinkon. . Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy a felszerelt téli gumi profilmélységének legalább négy milliméternek kell lennie minden keréken. Hóláncot pedig csak abban az esetben lehet használni, ha a burkolatot összefüggő hó- vagy jégréteg borítja, és a hólánc nem rongálja az út felületét. A téli gumi hiánya miatt a legjobb esetben is 35 euró büntetést kell fizetni, de a mérték akár több ezer euróra is rúghat.

A 3,5 tonna össztömeget meghaladó járművekre azonban kötelező a téli gumi. A szabály értelmében november 1. és április 15. között legalább egy hajtott tengelyen kötelező az évszaknak megfelelő abroncs használata. A határozat arra is kitér még, hogy radiál gumik esetében 5 milliméter, a diagonálnál 6 milliméter (3,5 tonna fölött) a kötelező minimum profilmélység. Ez alatt a hatóságok úgy tekintik, mintha nem lenne téli gumi a teherautón. A sofőrnek rendelkeznie kell használható hólánccal is.
A buszokra – szintén függetlenül az időjárástól – november elsejétől március 15-ig kötelező a speciális abroncs legalább a hajtott tengelyen lévő kerekekre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Augusztus 04. 09:33, vasárnap | Sport

Major Veronika bronzérmes női sportpisztolyban

Major Veronika nagyszerű teljesítménnyel, a döntő közben szétlövést is nyerve bronzérmet szerzett a női sportpisztolyosok szombati fináléjában a párizsi olimpián Chateauroux-ban.

2024. Augusztus 04. 09:31, vasárnap | Belföld

Felszentelték a kommunizmusban elárasztott Bözödújfalu újjáépített templomát Erdélyben

Bözödújfalu immár nemcsak a falurombolás, hanem a közösség kitartásának, összefogásának és újjászültésének jelképe is