Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Október 16. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: orientpress

Figyelmeztetést kapott Magyarország az EKB-tól a devizahitelek miatt

Figyelmeztetést kapott Magyarország az EKB-tól a devizahitelek miatt

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke figyelmeztette Magyarországot, hogy ne kényszerítse egyoldalú lépésekkel a bankokat a devizahitelek forinthitelre váltására. Egyelőre szó sincs arról, hogy egyszeri forintosítás keretében váltsák át a devizahiteleket. Ugyanakkor a magyar kormány ultimátumot adott a bankoknak, amely szerint november 1-jéig módosítaniuk kell a devizahiteles szerződéseket - számol be róla a Magyar Hírlap.

Ewald Nowotny osztrák jegybankelnök washingtoni beszámolójára hivatkozva a Der Standard osztrák napilap azt írta: Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke nyomást gyakorolt Magyarországra – az Európai Rendszerkockázati Tanács vezetőjeként. Ez az intézmény többek között a makrogazdasági problémák folyamatos monitorozásával őrködik az európai pénzügyi szektor stabilitása felett. Draghi attól tart, hogy az egyoldalú kormányzati lépések a devizahiteles ügyben számos negatív hatással járnak majd. Felgyorsíthatják a hitelezés visszaesését, aminek kedvezőtlen hatása lehet a stabilitásra és a növekedésre. Nowotny szerint ugyanakkor Magyarország megígérte, hogy a lépéseit egyeztetni fogja az európai partnerekkel. Az EKB nem kommentálta a Der Standard értesüléseit. A múlt évben azonban hivatalos véleményben óvta Magyarországot a devizahiteles csomagok negatív következményeitől az európai jegybank, egyúttal dialógust sürgetett a bankokkal.

Eközben a Reuters hírügynökség emlékeztet: a Nemzetgazdasági Minisztérium a múlt hónapban kizárta az egyszeri drasztikus forintosítás lehetőségét, de azt is közölte, hogy ettől a külföldi tulajdonú bankok még elszenvedhetnek veszteségeket. A kormány november elsejéig adott időt a bankoknak, hogy a devizahiteles ügyfelek javára módosítsák a hitelszerződéseket, ellenkező esetben a kormány megoldása fogja eltüntetni ezeket a hiteleket.

Alapvetően az árfolyamgát átalakításával oldaná meg a devizahiteles problémát az MNB augusztusban megjelent javaslata.

A jegybank a devizahitelezésről indított cikksorozatának harmadik részében azt javasolta, ki kellene egészíteni a jelenlegi konstrukciót, amely szerint a svájcifrank-hitelek esetén a 180 forintos árfolyam feletti törlesztőrészletből a kamat és a kezelési költség megfizetését átvállalják a bankok és az állam. A jegybank szerint a törlesztőrészlet 180 forintos árfolyam feletti tőkerészét is át kellene vállalni az adósoktól.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).