Városlista
2024. augusztus 16, péntek - Ábrahám

Hírek

2011. Március 15. 00:55, kedd | Helyi
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Figyelmeztető jelzéseket tennének a szeszesitalokra a fogyasztóvédők

Figyelmeztető jelzéseket tennének a szeszesitalokra a fogyasztóvédők

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület a diszkó-tragédiákat és közúti baleseteket megelőzendő, javasolja, hogy legyen kötelező a szeszesitalok csomagolásán feltüntetni az összetevőket, illetve, hogy helyezzenek el figyelmeztető jelzés

A fogyasztói tájékoztatás kiemelt területe az élelmiszercímkézés. Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület üdvözli a készülőben lévő, az élelmiszerfogyasztók kiszolgáltatottságának csökkentése érdekében megalkotott uniós jogszabály tervezetet, amely szerint kötelező lesz az élelmiszerek csomagolásán ismertetni a tápanyag-tartalmat és a tápanyag-összetételt. Az Egyesület aggályosnak tartja azonban, hogy a tervezetből a szeszesitalok kimaradtak. E termékek esetében ugyanis továbbra sem kötelező feltüntetni az összetevőket, valamint - ellentétben a dohányárukkal - nem kötelező felhívni a figyelmet a túlzásba vitt alkoholfogyasztás egészségkárosító hatásaira.

A szeszesital címkéken az alkoholfogyasztás veszélyeire figyelmeztető jelzés elhelyezése előmozdíthatná a fiatalok egészségének megőrzését: az Eurocare, az alkohol abúzus prevenciójával foglalkozó brüsszeli esernyőszervezet felmérése szerint minden negyedik 15-29 év közötti fiatal férfi haláláért az alkohol a felelős ma az Európai Unióban.

Az egységes uniós szabályozás hiányában a tagállamok felelőssége megnő a túlzott alkoholfogyasztás prevenciója, és az ezzel kapcsolatos tájékoztatás tekintetben. Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület javasolja, hogy – a címkék és figyelmeztető jelzések hiányában – indítsanak általános iskolák részére egy közegészségügyi programot a túlzott alkoholfogyasztás veszélyeiről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Augusztus 16. 07:55, péntek | Belföld

Vasárnapig még forróságra kell készülni, de a hosszú hétvége második felében enyhül a hőség

Vasárnapig még 33-40 Celsius-fok valószínű a legmelegebb órákban, majd egyre többfelé alakul ki zápor, zivatar. A csúcshőmérséklet a jövő hét elején már 28-34 fok között alakul.

2024. Augusztus 16. 07:52, péntek | Életmód

Cseh Tamás emlékét idézik meg családi program keretében Bakonybélben szombaton

Cseh Tamás emléke előtt tisztelegve rendezik meg tizedik alkalommal az Énekmondó emlékezete elnevezésű zenés, kulturális családi programot Bakonybélben szombaton - közölték a szervezők az MTI-vel.