Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2013. Március 20. 08:34, szerda | Helyi
Forrás: Mosonmagyarovar.hu

Föld órája akció

Föld órája akció

Mosonmagyaróvár ismét csatlakozik a „Föld Órája akció”-hoz - Kapcsold ki!

A WWF nemzetközi természetvédelmi szervezet 2013. március 23-án hetedik alkalommal szervezi meg a világ legnagyobb környezetvédelmi akcióját, a Föld Óráját, amikor egy órára ismét sötétségbe borul Földünk! A bolygónknak szentelt 60 perc célja nem csak az, hogy otthonainkban és városainkban szimbolikusan kialudjanak a fények, hanem az emberiség tudatára ébredése, hogy a fenntartható jövő megteremtése és bolygónk állapotának megóvása mindannyiunk felelőssége!

A Föld Órája akció célja tehát a globális felmelegedés elleni összefogás hangsúlyozása, felhívás a klímavédelemre és energiatakarékosságra a fenntartható jövő érdekében. Időpontja: 2013. március 23.(szombat) 20.30 órától 21.30 óráig (vagy ennél tovább is lehet, annál jobb). Ekkor bolygónk több ezer városában sötétülnek el a fények, kapcsolják le az épületek, közterek, műemlékek, szobrok, stb. díszkivilágítását, s emberek milliói kapcsolják le a világítást(számítógépet, TV-t, stb.) otthonukban vagy munkahelyükön. Mutasd meg a világnak, te mit vállalsz be a bolygó megmentéséért!

A Föld Óráját 2007-ben Sydney-ben indították el, akkor 2,2 millió ember és 2100 vállalat kapcsolta le a világítást. Ez a kezdeményezés az ausztrál város energiafogyasztását 10,2 százalékkal csökkentette erre az órára, ami egyenértékű azzal, mintha ez alatt az egy óra alatt 48 ezer autó tűnt volna el az utcákról és az autóutakról. Számos világhírű épület és kulturális látványosság is sötétbe borul a Föld Órája akció keretén belül. Többek között kialszik a világítás a Megváltó Krisztus szobránál Rio de Janeiróban, a Sydney Operaház épületén, a CN toronyban Torontóban, és a világ két legmagasabb épületén, a Taipei 101-n és a Burj Dubai-n is lekapcsolják a világítást.

2008-ban még csak négy magyar város vett részt az akcióban a világ számos nagy városával együtt, többek között London, Peking, Róma, Moszkva, Los Angeles, Rio de Janeiro… 2012-ben már 93-ra nőtt a csatlakozó magyar települések száma, 467 vállalt és intézmény, valamint több mint egymillió magyar ember vett részt benne. De nem elég csak csatlakozni, lekapcsolni és regisztrálni, konkrét vállalást is kell tenni a fenntarthatóság érdekében. Ezek a legegyszerűbb dolgok is lehetnek, pl. szelektíven gyűjtöm a szemetet, energiatakarékos izzót használok, spórolok a vízzel, figyelek arra, hogy kevesebb energiát használjak(pl. mobiltöltés). Jelszó: Változtasd meg a világot, amelyben élsz!

Idén Mosonmagyaróvár - elsőként a megyéből - harmadik alkalommal fejezte ki csatlakozási szándékát, de nem csak egy órára! A városban lekapcsolásra kerül már március 22-én, pénteken az összes díszkivilágítás, és csak 25-én, azaz 4 nap múlva kerülnek újra visszakapcsolásra a reflektorok, egyéb lámpák a megvilágított szobroknál, épületeknél, tereken/pl. Mosoni templom, Bíróság, Városháza, Kormos szobor, Szt. László tér (3 db 150 W-os reflektor), Polgármesteri Hivatal, Nepomuki szobor (3 db 150 W-os reflektor), Trianoni kereszt (2 db 150 W-os reflektor/. Továbbá a FUTURA épület díszkivilágítása is elsötétül.
Mindez kb. 400 kW energia megtakarítást jelent a városnak, mely a közvilágítási számlában elszámolásra kerül. Az akcióban a Városüzemeltető Kft. lesz az Önkormányzat segítségére a lámpák ki-ill. visszakapcsolásában.

Önkormányzatunk ezúton felhívással fordul a város lakosságához, hogy a Föld Órájában kapcsolják le a nem létfontosságú elektromos berendezéseket, hívják fel barátaik, ismerőseik figyelmét is az akcióra! Csatlakozzanak közintézmények, üzemek, vállalatok is, vagy a vendéglátó helyek, ahol akár hangulatos gyertyafényes vacsora is szervezhető a „Föld Órája” menü néven. A lehetőségek határtalanok!

Az akcióról bővebbet a www.foldoraja.hu honlapon tudhatnak meg, itt kell regisztrálni is annak, aki részt kíván venni az akcióban(magánszemélyek, vállalatok, intézmények…). Az akció egyben verseny is, az a magyar város, amelyről arányaiban a legtöbben regisztrálnak a www.foldoraja.hu weboldalon a lekapcsolás kezdetéig, március 23-án 20:30-ig, egy évig büszkén viselheti a WWF Föld Órája Főváros címet.

Csatlakozzunk minél többen! Ha a fények újra kigyúlnak, immár rajtunk a sor, hogy a mindennapi életünk során beváltsuk ígéreteinket, és tudatosan, fenntartható módon éljük mindennapjainkat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.