Városlista
2024. augusztus 6, kedd - Berta

Hírek

2014. Október 14. 22:59, kedd | Helyi
Forrás: Magyar Gyermekmentő Alapítvány

Forró levest rántott magára a konyhában egy 16 hónapos kislány.

Forró levest rántott magára a konyhában egy 16 hónapos kislány.

Súlyos égési sérüléseit a Magyar Gyermekmentő Alapítvány ellátták, fájdalmát csillapították.

Ezt követően mentőhelikopter szállította a gyermeket a budapesti égési centrumba.

A konyha a kicsik számára nagyon veszélyes hely, gyakran lesznek forrázás áldozatai. Soha ne hagyjunk a kisgyermekek számára elérhető közelségben forró ételt, vizet, mert egy pillanat alatt megtörténhet a baj!

Teendők forrázás, égés esetén

Teendők bőrégés esetén

Az égés az emberi test láng, forró anyagok, vegyszerek, napfény okozta sérülése. Gyermekkorban leggyakrabban háztartási balesetként előforduló forrázással találkozunk. Az égés kiterjedését legegyszerűbben úgy becsülhetjük meg, hogy képzeletben rámérjük az égett testfelületre a sérült gyermek tenyerét (újjak nélkül), melyet 1%-nak veszünk. Az égés mélységét 4 fokozatba sorolhatjuk:

I. fokú az égés, ha csak a felhám érintett, ilyenkor bőrpír jelentkezik
II. fokú az égés, ha az irha egy része is érintett, a bőrön hólyagokat látunk
III. fokú égésnél a bőr teljes vastagsága érintett
IV. fokú égésnél a bőr alatti szövetek is károsodnak

Teendők:

Az égést okozó ágens kiiktatása

A gyermeket mentsük ki a tűzből és vigyük biztonságos helyre, füst esetén szabad levegőre. Forrázás esetén távolítsuk el az érintett ruházatot. Elektromos égés esetén mielőtt cselekednénk, kapcsoljuk ki az áramot, gázrobbanáskor zárjuk el a gázcsapot.

Mentők/tűzoltók (ha szükséges) értesítése

5 %-os II. fokú égést meghaladó sérülés esetén hívjunk mentőt. Ezeknél a sérüléseknél már sok esetben folyadékpótlásra, gyógyszeres fájdalomcsillapításra és antimikróbás kezelésre van szükség.

Hűtés

Azonnal kezdjük meg az érintett bőrfelület hűtését. A hűtés történhet hideg folyóvízzel, vagy patikákban kapható speciális géllel, vagy géllel bevont égési kötszerrel (Water-Jel).

Védelem a lehűlés ellen

Nagyobb kiterjedésű égés esetén takarjuk be a sérültet.

Megelőzés

Rendszeresen ellenőriztessük a gázüzemű készülékeket, a kémények szellőzését. Ne hagyjunk elől gyufát, öngyújtót, gyertyát, éghető, robbanékony anyagot, vegyszert. Vigyázzunk a forró levessel, teával és ne engedjük a kicsiket főzéskor/sütéskor a konyhába. A fürdővizet lehetőség szerint kevert (37 C fokos) vízből készítsük el és ügyeljünk arra, hogy a kisdedek ne érhessék el a vízcsapot, vasalót, forró fűtőtestet. Ne hagyjuk a kicsinyeket védelem nélkül (naptej, kalap, folyadékpótlás) hosszabb ideig (5-10’) a napon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Augusztus 06. 08:03, kedd | Belföld

Kínai támogatást kap a Liberty Dunaújváros

A Liberty technológiai partnere, a CISDI megkapja a pénzügyi támogatást a dunaújvárosi acélműben megvalósuló nagyberuházáshoz - közölte a Liberty hétfőn az MTI-vel.

2024. Augusztus 06. 08:01, kedd | Kék hírek

Feltörte a Neptun-rendszert, magának utalta el hallgatók ösztöndíját

Az egységes felsőoktatási rendszert, a Neptunt feltörő, és egyebek mellett hallgatók ösztöndíjait magának átutaló csalót fogott el a rendőrség, a letartóztatásban lévő fiatal férfit több mint száz rendbeli bűncselekménnyel gyanús