Hírek
2022. Június 15. 19:29, szerda |
PR
Forrás: (x)
Fűszerpaprika, a legismertebb magyar hungarikum
Fűszerpaprika (amelyet pirospaprikának és paprikaőrleménynek is neveznek) nélkül elképzelhetetlenek a magyaros ételek.
Elég csupán a paprikás krumplira, a halászlére, a pörköltre vagy a gulyáslevesre gondolnunk. Olyan ételek ezek, amelyek minden család és vendéglő asztalán rendszeresen megfordulnak ugyanúgy, ahogy legfőbb összetevőjük, a fűszerpaprika is. Nem véletlenül vált a szegedi és a kalocsai fűszerpaprika az egyik leghíresebb magyar hungarikummá. Az alábbiakban megnézzük, mit érdemes tudni erről, az alapvetőnek számító fűszerről!
A fűszerpaprika eredete
A fűszerpaprika Európába kerülése - sok más fűszernövényhez hasonlóan - Kolumbusz Kristóf nevéhez fűződik, aki Amerika felfedezését követően népszerűvé tette kontinensünkön is. Kezdetben ugyan csupán dísznövényként alkalmazták, később felfedezték a fűszerpaprikában rejlő lehetőségeket és elkezdték a különböző ételek díszítésére is használni. Hazánkban a 18. században terjedt el olyannyira, hogy ebben az időben Spanyolország mellett Magyarország volt a legnagyobb pirospaprika terjesztő. A magyar paprika nevet 1724-ben érdemelte ki.
A pirospaprika termesztése
A paprika egy rendkívül melegigényes növény, nem véletlen tehát, hogy a világklasszisnak számító magyar fűszerpaprikát a leginkább az Alföldön termesztik. A legkiemelkedőbb a szegedi és a kalocsai fűszerpaprika, amelyek a hungarikumok között is helyet kaptak.
Hazai viszonyok között a paprika augusztus végén-ősz elején érik pirosra. Ezt követően szárítják, majd porrá őrlik. Így keletkezik az egyedülálló, por állagú pirospaprika, amelyet ilyen formában kizárólag hazánkban fogyasztanak.
Ma már természetesen mind a szárítás, mind pedig az őrlés folyamata is fejlett technológiával, szigorú higiéniai előírások betartásával történik. Kezdetben azonban csupán háztájon, kisebb területen termesztették, majd érését követően füzérre fűzve a padláson, a tornácon vagy a kemence mellett szárították. A száraz paprikát végül zsákokba rakták, úgy taposták meg, majd rostálták.
A fűszerpaprika egyre népszerűbbé válásával a termesztés is nagyobb méreteket öltött, így az őrlést lábbal hajtott famozsárral, később szélmalmok segítségével oldották meg. 1859-ben aztán a Tisza mentén megépült az első, kizárólag paprika őrlésével foglalkozó gőzmalom is.
A fűszerpaprika fajtái
Az őrlési eljárások finomodásával lehetővé vált a csípősség erősségének szabályozása is. Az első, abszolút nem csípős, vagyis csemege paprikát Kalocsán őrölték az 1920-as években. Ekkor terjedt el a fűszerpaprika lakossági használata is, a kalocsai paprika pedig felvette a versenyt a szegedivel szemben.
Alapvetően 4 minőségi csoportja létezik a fűszerpaprikának az érzékszervekre gyakorolt, valamint fizikai és kémiai tulajdonságai alapján: a különleges-, a csemege-, az édesnemes- és a rózsapaprika. A legjobb minőségű a különleges paprika, amelynek színe és íze igen élénk, ezért keveset is elegendő használni belőle.
A csemege fűszerpaprika jellegzetes aromájú, ízét pedig könnyű felismerni. A klasszikusnak tekinthető magyar fűszerpaprika az édesnemes paprika, enyhén csípős és aromás. A rózsapaprika a legcsípősebb és ez a típus rendelkezik a legfakóbb színnel is. Csípősség szerint egyébként alapvetően csípős, enyhén csípős és csípősségmentes (csemege) paprikát különböztethetünk meg.
Ételek, amelyeket lehetetlen fűszerpaprika nélkül elkészíteni
Kedvenc, magyar ételeink már a paraszti kortól kezdődően átszövik a mindennapokat. A só-bors-pirospaprika hármasa a zsíros, szaftos fogások kihagyhatatlan fűszerei. A hagyományos paprikás pörkölt, a gulyás, a halászlé, a hortobágyi palacsinta elkészítése mellett számos levesbe és főételbe is gyakran kerül a pirospaprikából. Az elkészítés során figyeljünk arra, hogy ne égessük meg a zsíron, mert akkor íze keserűvé válik. Folyamatos kevergetéssel ez elkerülhető.
A klasszikus paprikás ételek nemcsak különféle húsokból, de gombából és egyéb zöldségekből is elkészíthetőek kevesebb zsiradék használatával, Így a hagyományos magyar ízek egészségesebb formában kerülhetnek az asztalra. Érdemes kipróbálni többféle receptet is és változatosságot csempészni az étkezésekbe Házi Arany termékek segítségével. Egy biztos: a magyar fűszerpaprika a fogások ízét garantáltan felfokozza majd!
Ezek érdekelhetnek még
2024. December 12. 19:55, csütörtök | PR
Fókuszban az Oktatás a Jánosik és Társai Kft.-nél
„Az innováció és a folyamatos fejlődés központi szerepet játszik a Jánosik és Társai Kft. életében.
2024. December 06. 13:04, péntek | PR
Újabb meredek emelkedés, élen az Apple Pay
kétéves összevetésben 180 százalékkal nőtt az okostelefonos fizetésekhez köthető forgalom
2024. December 03. 16:33, kedd | PR
Kreatin – az alváshiány okozta gondokat is enyhíti
Széles körben eddig a kreatin teljesítményfokozó hatása volt ismert, több kutatás azonban megállapította, hogy a táplálékkiegészítő csökkenti az alváshiányból fakadó problémát és javítja a koncentrációt.
2024. December 02. 19:19, hétfő | PR
Hogyan optimalizálhatjuk a karácsonyi bevásárlást?
a jól használt mesterséges intelligencia időt és pénzt takarít meg számunkra