Városlista
2024. augusztus 1, csütörtök - Boglárka

Hírek

2011. Március 28. 05:29, hétfő | Helyi

Futura – Uniós támogatással természettudományi interaktív élménycentrum Mosonmagyaróváron

Futura – Uniós támogatással természettudományi interaktív élménycentrum Mosonmagyaróváron

A Futura projekt megvalósítására, vagyis az egykori gabonaraktár turisztikai hasznosítására Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata 1,26 milliárd forint uniós támogatást kapott a Nyugat-Dunántúli Operatív Program „A régi nemzetközi jel

A „FUTURA - Az egykori mosoni gabonaraktár turisztikai hasznosítása” című pályázat (NYDOP-2.1.1./B-09-2f-2010-0001) keretében az országban egyedülálló projekt valósul meg. Egy 300 éves, fa szerkezetű, műemlék épület felújítása és átépítése után természettudományi interaktív szórakoztató és oktatási élménycentrumnak ad otthont 2012-től. Európában is kevés példa van arra, hogy ilyen épületet közcélokra tudjanak hasznosítani.

Az 1,5 milliárd forintos beruházásból természettudományi interaktív szórakoztató és oktatási élménycentrum épül Mosonmagyaróváron.

A nyitórendezvény képei itt láthatóak:

http://infomovar.hu/szorakozonegyed/galeriak/egyeb/futura_tender_megnyito1/

A projekt nyitórendezvényén bárki megtekintheti a csodálatos gerendaszerkezetet. Ünnepélyes keretek között most a városvezetők, intézményvezetők, a sajtó képviselői és a civil szervezetek ismerhetik meg a helyszínen a terveket, és a tervezett kiállítás fő rendező elvét. A négyszintes, közel 4000 m2-es kiállítási komplexum a négy elem tematikájára épül (föld, víz, levegő, tűz). A régióban nincs még egy olyan létesítmény, mely ekkora kiállítótérrel rendelkezik (több mint 2000 m2).

Az „Összhangban az elemekkel” tematikára épülő élménycentrum a kistérség első geotermikus energiával működő közintézménye lesz, hűen tükrözve azt a szemléletet, melyet az egész koncepció sugall. A nyitórendezvényen a város polgármestere, Dr. Nagy István és a projektmenedzser, Pollhammer Jenő bemutatják a nyilvánosság számára a létesítmény turisztikai marketing feladataira megbízott Gráfi Szabolcsot, és a fejlesztésért felelős Fűzfa Zoltánt. Bella Sándor, mint a projektmenedzsment tagja pedig ismerteti látványterveket a nagyközönség számára, valamint az eddig már lezajlott munkálatokat. A fejlesztés fő célja, egy állandó (de folyamatosan megújuló) interaktív természettudományi kiállítás létrehozása. Ennek egy része szorosan kötődik a „helyszínhez". Egyrészt Mosonhoz, a Szigetközhöz, a Dunához, másrészt a gabonatárolóhoz, bemutatva és megértetve annak egykori működését.

A kiállítás másik része a klasszikus „science show", a természettudományokat - beleértve fizikát, technikát, biológiát, kémiát - népszerűsítő, az ismeretterjesztést újfajta szemlélettel végző „tárlat". Ez nem csak sci-fi, hanem a fenntartható jövő bemutatása/szemléltetése. A modern technológiák megismerése mellett a látogatók, ötleteket kaphatnak a környezettudatos életvitelhez, játszva tanulhatják meg, hogyan lehet összhangban élni a Földdel, az elemekkel. A Futura nem kevesebbre vállalkozik, mint a pozitív, a természettel összhangban működő jövő bemutatására.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Július 31. 21:23, szerda | Sport

Benyó Máté dobogóra állhatott Nyirádon

Felemás hétvégét zárt a Korda Racing a Rallycross Európa-bajnokság idei második, nyirádi állomásán. Benyó Máté dobogóra állhatott, Kovács Sámuel elődöntőbe jutott, ott végül azonban nem termett számára babér.

2024. Július 31. 08:02, szerda | Sport

BL-selejtező - Kettős győzelemmel jutott tovább a Ferencváros

A Ferencváros a hazai 5-0-s sikerét követően kedden idegenben 2-1-re nyert a walesi The New Saints ellen, így kettős győzelemmel, 7-1-es összesítéssel jutott tovább a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójából.