Városlista
2024. augusztus 1, csütörtök - Boglárka

Hírek

2012. Október 16. 12:15, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Génmódosított egerek szimatolják ki a robbanószert

Génmódosított egerek szimatolják ki a robbanószert

Amerikai kutatók olyan génmódosított egereket hoztak létre, amelyek szaglószerve ötszázszor jobban képes érzékelni a dinitro-toluol (DNT) nevű robbanóanyagot a normális egerekhez képest.

A különleges teremtményeket a későbbiekben taposóaknák felkutatására is használhatják, mert azok közelében epilepsziás - vagy ahhoz hasonló - görcsöt kaphatnak, így jelezve a veszélyt.
"Bármilyen lesz is a viselkedésük, úgy véljük, hogy egy vezetékmenetes kommunikációval működő mikrocsip bőrük alá ültetésével nyomon tudjuk követni a változást" - idézte Charlotte D'Hulst biomérnököt, a New York-i Városi Egyetem munkatársát a LiveScience című ismeretterjesztő portál.
A génmódosított egerek emberek tízezreinek életét menthetik meg, hiszen az ENSZ adatai szerint hasonló aknák évente 15-20 ezer emberi áldozatot követelnek világszerte.
A gyorsan, könnyen és nagy számban tenyészthető "szimategereket" a Neuroscience 2012 című, New Orleans-i konferencián mutatta be D'Hulst.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 01. 07:50, csütörtök | Belföld

OKF: ma indulnak a magyar tűzoltók Észak-Macedóniába

Csütörtök reggel indulnak azok a magyar tűzoltók Észak-Macedóniába, akik segítenek az erdőtüzek megfékezésében.

2024. Augusztus 01. 07:47, csütörtök | Belföld

Országos autóbuszos személyszállítási eljárás indul

2024. Augusztus 01. 07:43, csütörtök | Belföld

Koncz Zsófia az új családokért felelős államtitkár

Új államtitkárokkal erősít a Kulturális és Innovációs Minisztérium augusztus elsejétől: Sulyok Tamás köztársasági elnök Koncz Zsófia országgyűlési képviselőt családokért felelős államtitkárnak nevezte ki

2024. Július 31. 07:59, szerda | Belföld

Kijött a GDP adat, szenved a magyar gazdaság