Városlista
2024. augusztus 4, vasárnap - Domonkos

Hírek

2016. Január 05. 12:00, kedd | Helyi
Forrás: InfoSopron

Gigantikus bírság jár az ismeretlen tábla miatt Ausztriában!

Gigantikus bírság jár az ismeretlen tábla miatt Ausztriában!

Autósok olvassátok el feltétlenül!

Az osztrák rendőség bekeményített, ezrével küldik magyar autósoknak a bírságos csekkeket, nem is kis összegekről van szó! A hatóságok elől ráadásul az EU törvényeinek köszönhetően nem lehet elbújni, vagyis a bírságot ki kell fizetni, különben még a behajtó is megjelenhet nálunk!

Javában zajlik a szabálytalankodó autósok határokon átnyúló felelősségre vonása. Rengeteg magyar kapott aggasztó levelet az osztrák hatóságoktól. A levél nem más mint osztrák fizetési felszólítás… a levélen se pecsét, se aláírás, se bizonyíték, se fénykép, de mégis hivatalos!

Ezeket a felszólításokat nem az osztrák rendőrség küldi ki, hanem a járási elöljáróság. A szakjogász tanácsa az, hogy ha megbizonyosodtunk róla, hogy valóban az arra jogosult hatóság állította ki a levelet, akkor sajnos nincs más megoldás, ki kell fizetnünk a bírságot, méghozzá minél előbb, mert nagyon kellemetlen meglepetés érhet.

Ausztria és Magyarország között megállapodás van, hogy a közlekedési szabálysértések miatt kiszabott pénzbírságok behajtásához segítséget nyújtanak egymásnak - Ez a szabály a 70 euronál, vagyis körülbelül 21 ezer forintnál magasabb bírságok esetében érvényes.

Érdemes egy kicsit átrágni a leggyakoribb szabálysértéseket, mert sajnos a sógorok nem viccelnek!

1. Gyorshajtás: nagyon komolyan veszik és durván ellenőrzik!
Szabálysértési eljárást, komoly pénzbírságot és akár a jogosítvány fél évre történő bevonását is maga után vonhatja!

2. Kötelező felszerelés hiánya, hiányossága: november 1. és április 15. között télies útviszonyok esetén a járművek csak téli gumival és hólánccal felszerelve közlekedhetnek. A legkisebb büntetés 35 euro, a legmagasabb akár 5000 euro is lehet - ha nagyon súlyos a szabálysértés, akár az autót is kivonhatják a forgalomból! Ne feledjük, hogy a láthatósági mellény is kötelező!!!

3. Követési távolság megsértése: a követési távolságot követési távolságmérő készülékekkel mérik, a 0,8 másodperces követési távolság betartása mindenkire nézve kötelező!

4. Alkohol fogyasztása: Ausztriában nincs zéró tolerancia, a megengedett véralkohol szint 0,5 ezrelék. Ez a szabály ugyan, de ennél alacsonyabb véralkohol szint esetén is intézkedhet a rendőr, elveheti a slusszkulcsot (ha úgy ítéli meg), és bírságot is kiszabhat (3 ezer euróig), a jogosítványt viszont nem vonhatja be. VIGYÁZAT, mert 1,6 ezrelék feletti véralkoholszint esetén legkevesebb hat hónapra vonják be a jogosítványt és az elkövetőnek akár 6 000 eurós büntetést is kiszabhatnak.

5. Nem szabályos parkolás: ha rossz helyen parkolunk a bírság 20-50 euró lehet. Ha úgy parkolunk, hogy ezzel a közlekedést akadályozzuk, akkor elvontathatják az autót és körülbelül 200 euroba fog kerülni, hogy visszaszerezzük.

IGL, a rettegett tábla - 10 éve létezik, de a legtöbb magyar sofőrnek fogalma sincs arról, hogy mit jelent. Az “IG-L” átmeneti sebességkorlátozást jelent, ha megszegjük, szintén durva bírságot kaphatunk! Légyszennyezés és zajártalom elleni védelem céljából találták ki, mérsékelt sebességnél ugyanis alacsonyabb a fogyasztás és kevesebb üzemanyagból kevesebb káros kipufogógáz termelődik. HA az IGL táblát látjuk, akkor azt jelenti, hogy azon az adott útszakaszon túl magas a légszennyezettség, így csökkenteni kell a sebességet. Ha az itt említett sebességet túllépjük, akkor nem gyorshajtásért kell felelnünk, hanem, környezetkárosításért. A jogszabály szerint a környezetvédelmi bűncselekmény büntetési tétele viszont elérheti a 2 800 eurót (~850 ezer forint) is!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Augusztus 04. 09:33, vasárnap | Sport

Major Veronika bronzérmes női sportpisztolyban

Major Veronika nagyszerű teljesítménnyel, a döntő közben szétlövést is nyerve bronzérmet szerzett a női sportpisztolyosok szombati fináléjában a párizsi olimpián Chateauroux-ban.

2024. Augusztus 04. 09:31, vasárnap | Belföld

Felszentelték a kommunizmusban elárasztott Bözödújfalu újjáépített templomát Erdélyben

Bözödújfalu immár nemcsak a falurombolás, hanem a közösség kitartásának, összefogásának és újjászültésének jelképe is