Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Augusztus 31. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Gödörben a magyar gazdaság

Gödörben a magyar gazdaság

Megtört a több mint fél éve meredeken lefelé tartó trend a Világgazdaság című lap Gyorsulási Irányadója szerint.

A magyar gazdaság ugyan nem tud kitörni a gödörből, de némi bizakodásra adhat okot, hogy az elmúlt három hónapban nem gyorsul a zsugorodás üteme, és havi alapon kisebb bővülést láthatunk.

Augusztusban 1,01 százalékkal esett vissza a gazdasági teljesítmény, és a felülvizsgált adatok szerint a megelőző két hónapban egyaránt 1,05 százalékkal mérséklődött a gazdasági aktivitás. Az előző hónaphoz, júliushoz képest 0,1 százalékkal növekedett a gazdaság, és a revideált júliusi adat 0,06 százalékos bővülést mutat. A GYIA tíz alindexe közül öt mérsékelte és ugyanennyi növelte a mutatószámot.

Az öt pénzügyi részindex közül három a csökkenés felé húzta a GYIA-t, és kettő a növekedés irányába hatott. A reálkamat csökkenése – a magas infláción keresztül – felfelé húzta az indexet, ahogyan a Budapesti Értéktőzsde vezető indexének emelkedése is segítette a GYIA-t.

A pénzkínálat reálértékének csökkenése és az Ifo-index romlása negatívan hatott az indexre, valamint a rövid és hosszú kötvények közötti kamatkülönbség növekedése is felfelé húzta a GYIA-t. A reálgazdasági alindexek közül három javította, míg kettő rontotta az indikátort.

A reálkeresetek növekedtek, a fogyasztási hitelek állománya emelkedett, és az ipari termelés volumenének növekedése is pozitívan hatott az indexre. Ugyanakkor a munkakeresés átlagos időtartama több lett, valamint az ipar belföldi értékesítésének volumenindexe is visszaesett, ami ellensúlyozta a többi részindex kedvező hatását.

Erőteljes fordulatot egyelőre nem lehet várni a következő hónapokban a gazdaság teljesítményében, hiszen a beruházások várhatóan továbbra is visszaesnek, a belső kereslet nyomott marad, és a nettó export jó teljesítményében sem bízhatunk, mert legfőbb exportpiacainkon súlyos megszorításokat hajtanak végre, illetve a recessziós euróövezeti környezetben Németország sem tud lendületet venni.

A bizonytalan globális környezet rányomja a bélyegét a magyar gazdaság teljesítményére is, ahol a foglalkoztatást jobbára csak a közmunka lendíti fel, ami a statisztikát szépíti, azonban érdemben nem javítja a növekedési kilátásokat. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa úgy látja, hogy idén a gazdaság kibocsátás csökkenni fog, a növekedés csak jövőre indulhat meg, és a kibocsátás elmaradhat a potenciális szinttől.

Az elmúlt napokban különösen fontossá vált, hogy az EU/IMF-tárgyalások kedvezően alakuljanak, és egyezség szülessen az ősszel folytatódó tárgyalásokon, hiszen az MNB csökkentette az irányadó kamatot. Ha a felek álláspontja nem közeledik a következő hónapokban, akkor a korai kamatvágás visszaüthet, és a megítélés meredek romlásán keresztül a forint leértékelődése, valamint a kötvényhozamok jelentős emelkedése is bekövetkezhet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során