Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2011. November 29. 13:34, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Gyerekeket is halálra kínoztak – megálljt követelnek Szíriában

Gyerekeket is halálra kínoztak – megálljt követelnek Szíriában

Az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordult két nemzetközi emberjogi szervezet a szíriai rendszerellenes tüntetések vérbe fojtása miatt.

A megbízott vizsgálóbizottság egyebek között megállapította, hogy március közepe és november eleje között 256 gyermeket öltek meg a szíriai kormányerők. Az orosz külügyminiszter óva intette a nemzetközi közösséget attól, hogy ultimátumokat adjon Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányának.

Az Amnesty International (AI) és a Human Rights Watch (HRW) cselekvésre szólította fel a Biztonsági Tanácsot (BT) annak érdekében, hogy vége szakadjon a vérfürdőnek Szíriában. Az Amnesty International szerint a BT-nek a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze elé kell utalnia a szíriai dossziét, és gondoskodnia kell arról, hogy bíróság elé állítsák mindazokat, akik rendszeresen megsértik az emberi jogokat Szíriában. A jogvédő szervezet élesen bírálta a BT-t, amelynek szemére vetette, hogy „tétlenségével” támogatja a „büntetlenséget”, és az emberi jogok további megsértésére ösztökél.

A Szíriában elkövetett jogsértéseket az ENSZ megbízásából kivizsgáló nemzetközi bizottság a Genfben hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésében kimondta, hogy a rendelkezésére álló bizonyítékok szerint a szíriai rendfenntartó erők emberiesség elleni bűnöket követtek el a márciusban kirobbant rendszerellenes tüntetések elfojtásakor, olyanokat, mint gyilkosság, nemi erőszak és kínzás.

A HWR úgy véli, hogy az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának minden szükséges intézkedést meg kell tennie a nemzetközi vizsgálóbizottság ajánlásainak érvényre juttatásáért, ideértve a Biztonsági Tanács felszólítását célzott szankciók elfogadására és a Nemzetközi Büntetőbíróság bevonására.

A vizsgálóbizottság egyebek között megállapította, hogy március közepe és november eleje között 256 gyermeket öltek meg a szíriai kormányerők, közülük többet halálra kínoztak. (Az ENSZ definíciója szerint gyermeknek tekintendő mindenki 18 éves kor alatt.) A világszervezet adatai szerint már legalább 3500 életet követelt a megtorlás. A független szakértőkből álló testület 223 áldozatot, illetve szemtanút hallgatott meg, de Szíriában nem tehetett látogatást.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden óva intette a nemzetközi közösséget attól, hogy ultimátumokat adjon Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányának. Sajtóértekezletén Lavrov elutasította a Szíria ellen kilátásba helyezett fegyverszállítási embargót is. Mint mondta, ez tisztességtelen lenne olyankor, amikor az ellenzéki csoportoknak külföldről szállítanak fegyvert. Egy vezérkari forrás közben azt közölte az ITAR-TASZSZ hírügynökséggel, hogy az orosz Északi Flotta hajói december végén betérnek Szíria felségvizeire. A forrás szerint az Admiral Kuznyecov repülőgép-hordozó nehézcirkáló, valamint az Admiral Csabanyenko tengeralattjáró-vadász rombolóhajó december 10-ét követően kifut az Atlanti-óceánra majd a Földközi-tengerre, s a tervek szerint december végén szíriai kikötőkbe térnek be.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése