Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2013. Június 08. 08:35, szombat | Helyi
Forrás: Katasztrófavédelem

Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság sajtóközleménye

Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság sajtóközleménye

Győr-Moson-Sopron megye területén az éjszaka folyamán 17 településen történik árvízi védekezéssel kapcsolatos beavatkozás.

Győrújfalun a védekezési munkálatokban változás nem történt. A töltésépítési, homokzsákolási munkálatok továbbra is folynak. Három szakaszra osztották a gátat, a megerősítése folyamatosan működik. A település elrendelt kitelepítését követően életvitel szerűen nem tartózkodnak a lakók a településen, viszont a helyi lakosok közül sokan folytatják a védekezést a gáton. Összesen 225 fő hagyta el a települést, közülük a katasztrófavédelmi igazgatóság által szervezett busszal mindösszesen 34 fő, 187 fő pedig saját járművön hagyta el a települést. 207 fő rokonoknál, ismerősöknél helyezkedett el, 4 fő betegszállítást igénylő személyt a mentők szállítottak a győri kórházba, a befogadó helyet csupán 15 fő vette igénybe, közülük 2 főt egészségügyi intézetbe kellett szállítani. A befogadó helyen pihentetésük, étkeztetésük, orvosi ellátásuk megoldott. A kitelepítésben érintett személyek Győrújbaráton, az Általános Iskola sportcsarnokában berendezett befogadóhelyen kerültek elhelyezésre.
Mecséren a bordás megtámasztás kiépítése folyamatos, technikai eszközök, kotrógépek, és szállítójárművek segítségével kavics nyomópadka kiépítése zajlik. Homokzsák töltése és depózása 4 helyszínen megtörtént, a településen 1 db családi ház védelmét homokzsákokkal ellátták.
Dunaszentpálon a folyamatos járőr,- és figyelő szolgálat mellett a talpfolyásoknál a bordás kavicsos megtámasztást végzik. A buzgárokat a gáton elfogták, stabilizálódott a helyzet.

Zselykepusztán a védekezés folyamatos, a figyelő szolgálat folyamatosan figyeli a gátat, töltést.

Győrzámolyon a homokzsákok töltése folyamatos.
Ásványrárón a védmű elkészült, a buzgárvédelem folyamatos, helyenként töltésjavítás szükséges.
Gönyűn töltésmagasítás, homokzsákolás folyik, valamint a gát erősítése zajlik oldaltámogatással. 500 m-es szakaszon új védmű építése kezdődött az átázott talaj miatt, a településen egy családi ház veszélyeztetett.
Győrladaméron jelenleg járőr és figyelő szolgálat működik, csakúgy, mint Dunaszegen, Véneken, Kunszigeten és Kisbajcson..
Koroncón fakadó vizek eltömítése, valamint gátmegtámasztás zajlik bordás megerősítéssel.

Győr-Bácsán homokzsákok töltése és gépjárművekbe történő rakodása, valamint védekezési munkálatok folynak.
Vámosszabadin a gátmagasítás megtörtént, védekezési munkálatként buzgárelfogás folyik.

Nagybajcs településen a gátőrháznál buzgárok elleni védekezést hajtanak végre, 4 ház védésére pedig homokzsákok kerültek lerakásra.
Hédervár településen fóliázást, töltésmagasítást, nyúlgát építését hajtottak végre a védekezésben résztvevők.

Az este és az éjszaka folyamán a megyében az árvízi védekezésben résztvevők száma összesen: 4835 fő. A mai nap folyamán a védekezéshez összesen 290.000 homokzsák, 2.190 m3 homok került felhasználásra. A védekezési munkálatokban az este és az éjszaka folyamán 724 db erő- és szállítógéppel (köztük 3 db helikopterrel), 6 db szivattyúval, és 350 db egyéb technikai eszközzel vesznek részt a beavatkozó erők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.